Witam. Jestem świeżakiem i dopiero zaczynam swoją przygodę z produkcją wędlin. Może ktoś potrafi mi pomóc bo nie mogę znaleźć żadnych informacji, chciałbym zrobić kiełbasę suchą z indyka taką jak ta z linka https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1660-kielbasa-suszona-krzysiaale zamiast wieprzowiny tylko indyk. Mam pytania: 1 czy można robić suche kiełbasy z drobiu. 2 po co do kiełbas takich suszonych dodaje się alkohol typu czerwone wino, wódkę, koniak czy alkohol 90 % 3 jaka powinna być optymalna temperatura i wilgoć bo w każdym przepisie podają co innego 4 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwogarow.pl/2017/05/woowina-dojrzewajaca.htmlrobionego tym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku Pomóżcie