Skocz do zawartości

Arek_

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Biała Podlaska

Osiągnięcia Arek_

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Arek_

    Praca - szukam lub dam.

    Dzień dobry, poszukuję masarza/ szefa masarni do produkcji wysokiej jakości wyrobów w Molu w Białej Podlaskiej. Mój nr tel- 517 437 747.
  2. Arek_

    Nastrzykiwarka elektryczna

    Kilkaset kg. [Dodano: 19 lut 2019 - 21:08] Co do opryskiwacza, to mam kwazara więc wydaje się ok a sama, końcówkę mam potrójną z allegro i czesto się przytyka, może to wina złego użytkowania.
  3. Cześć, niestety opryskiwacz się już wysłużył i chciałbym kupić troszkę lepszy sprzęt. Korzystał ktoś z takiej nastrzykiwarki? https://allegro.pl/oferta/nastrzykiwarka-do-mies-jednofazowa-230-v-7835707947 Pozdrawiam, Arek
  4. https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/wielofazowe/31-regulator-mocy-prd2uf-trojfazowy-maks-2-sondy.htmlco myśłicie o czymś takim? jakoś trzeba byłoby ogarnąć jeszce wiatrak do tego.
  5. Zadzwonię do nich w poniedziałek. Podpowiedzccie mi teraz czy powinienem domontować do komory wentylator? W wędzarni mam po obu stronach regulowane kanaly wentylacyjne. W załączniku zdjęcie wedzarni. http://ifotos.pl/zobacz/437390482_qeqawae.jpg http://s5.ifotos.pl/mini/437390482_qeqawae.jpg
  6. Czesć, posiadam wędzarnia pojemności jednego standardowego wózka wędzarniczego ( ok 2x1x1) i teraz chciałbym spróbować zrobić do niej sterowanie oraz zamontować dymogenerator. Z dymogeneratorem zaryzykowałem i zamówiłem gd03, może da radę ale mam problem z wymyśleniem jak zrobić ogrzewanie komory.... Znalazłem gotowe sterowniki z możliwością ustawiania ręcznej temperatury oraz uruchamianiem waitraka i w sumie takie coś by już wystarczyło bo po ustalonym czasie bez problemu podejdę i zmienię temperaturę na kolejny cykl wędzenia tylko problemem jest to, że te sterowniki mogą obsługiwać maksymalnie grzałki o mocy 4000w a to raczej za mało na tak dużą komorę. Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam, Arek
  7. Jeżeli piszesz o zdjęciach z postu 1267 to jest to ta sama wędzarnia w różnych ujęciach. Jeżeli zdecydujesz się na kurs to możesz ją osobiście zobaczyć u naszego Głównego Technologa, kol. Bagno. Tak chodzi mi o zdjęcie z tego postu, na jednym ze zdjęć (4) wygląda jakby palenisko było z boku. Szkoleniem jestem zainteresowany ale teraz jest z dziczyzny a chciałbym po prostu zacząć od wieprzowiny ale szkoleniami jestem jak najbardziej zainreresowany.
  8. Czytam codziennie wieczorem tylko informacji jest na prawdę dużo ale jakoś to powoli ogarnę. Co do zdjęć wyżej i linków- obie wędzarnie są z wózkiem, świetny pomysł tylko jedna ma dolne palenisko tak jak polecacie a druga ma palenisko bezpośrednio obok- taka opcja pozwoli chyba więcej wyrobów załadować, czy mogę tak wykonać wędzarnie?
  9. Dziękuje za zdjęcia, sporo mi wyjaśniły. Czy są gdzieś może dostępne wymiary tej wędzarni? W przypadku zbyt wysokiej temperatury regulować palenisko mogę jedynie za pomocą zasuwania otworów w szczycie wędzarni?
  10. Przepraszam was najmocniej, źle się wyraziłem. Z rury rezygnuje tak jak polecacie ale muszę zrobić jakąś średnicę kanału z cegły szamotowej. Pytanie jeszcze co do deflektora. Widzę, że w większości jest robiona po prostu z płaskiej blachy, czy nie będzie lepiej jak zrobię to w kształcie 4 spadowego daszku? tłuszcz z wędlin by z niego łatwiej spływał.
  11. Bedę chyba stawiał podwójny kibelek -są rzuty gdzieś na forum tylko nie mogę znaleźć wymiarów paleniska i zastanawiam się czy robić dwa oddzielne paleniska czy jedno z dwoma rurami do kibelka.
  12. Nie wiem czy przy takich wymiarach , będziesz miał prawidłowy przepływ dymu .? trochę wątpię pewnie przydał by się wiatrak jeżeli ma to być dzisiaj 100 kg na tydzień na jedno wędzenie , a jak się biznes rozwinie (czego życzę) ? to pewnie dużo więcej Więc wędzarnia powinna mieć możliwość wjazdu wózkiem Może automatyczna (coś w tym stylu ) ta jest jak by za mała na Twoje potrzeby i bez wózka . http://stawiany.pl/wedzarnie/komora-wedzarnicza-50-kg-automatyczna.html,m,205 Ta chyba lepsza http://stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1 Z pracownikiem do wędzenia na 8 godzin to nie jest prosta sprawa - koszty pracy rosną , pracownik musi być odpowiedzialny !!!!! i dyspozycyjny , a wyroby jak chcesz robić na sprzedaż musisz mieć powtarzalne . Nie możesz mieć tak że zwykle masz super ale po popularnych imieninach , czy jak będzie inny pan do wędzenia do kitu bo popłyniesz. Nie żebym Cię namawiał tylko i wyłącznie na automat , po prostu teza do przemyślenia Oczywiście najlepiej byłoby kupić taki automat i łatwiej zadbać o powtarzalność. Niestety koszt zakupu jest dość znaczny więc wolimy wystartować z tradycyjną wędzarką a jak produkty będą odpowiednio się sprzedawać to zainwestujemy w taki automat. Tradycyjna wędzarka dodatkowo wzbudzi pozytywne opinie w oczach klientów. Na początek poproszę naszych wędliniarskich działań będzie to robił którychś z naszych kucharzy, z czasem kogoś znajdziemy na stałe.
  13. Ok w porządku tylko chciałbym aby palenisko nie było bezpośrednie tak jest chyba lepiej i kilka osób z którymi rozmiawiałem tak mi poleca. Jakich mniej więcej wymiarów powinienem wybudować palenisko? Patrząc z zdjęcia w internecie sporo osób ma palenisko i rurę dymną zakopaną w ziemi.
  14. Przy takich wymiarach wędzarni nie jestem chyba w stanie wybudowac komory bezpośrednio pod wędzarnia ponieważ bedzie po prostu za duża. Poczytałem trochę i do końca nie rozumiem. W wątku ktory mi poleciliscie jest opisane ze komora spalania z cegieł nie jest najlepsza ze względu na to ze ma zbyt wysoką temperaturę po wygrzaniu... w takim razie moze wyspawam komore o wielkości przymajmniej 1m3 i obsypie ja ziemią a dym do wedzarki wprowadze rurą o długości 150cm tylko nie mogę znaleźć informacji na temat przekroju.
  15. Czyli jeśli będę miał komorę o wymiarze ok 2m3 to również muszę mieć zblizonych wymiarów palenisko ? Jakim kanałem wtedy doprowadzić dym ? Otwory zrobie okrągłe średnicy 8cm po bokach wędzarni z możliwością zamykania. Człowiek który ma u nas wedzic mówi że chciałby aby ten proces trwał ok 8h.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.