Skocz do zawartości

Enio

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gorzów

Osiągnięcia Enio

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam panie miro wielokrotnie korzystałem z pana porad dotyczących kiełbas wędlin wszystko wychodzi super wędzenie robiłem na ciepło i z podpiekaniem zawsze wszystko smaczne wędziłem w starej szafie metalowej .Teraz zrobiłem nową wędzarnie murowaną z drewnianą komorą z paleniskiem bezpośrednim oraz z możliwością wędzenia dymogeneratorem .Pierwsze wędzenie w nowej zabawce zrobiłem z podpiekaniem wszystko bardzo smaczne następne postanowiłem wykonać na zimno i klapa wszystko kwaśne zwróciłem uwagę na mięso po wyciągnięciu z solanki nie złapało koloru jak zawsze podam proporcje zalewy 3,5l wody 185g peklosoli 7,5kg miesa peklowałem 10 dni ze zmianą solanki po 7 dniach tak dla pewności mieso nie miało koloru temperatura w lodówce 6*C.Wątpliwości moje padają na tą smołę w dymogeneratorze może trzeba zrobić dodatkowy obieg dymu aby kondensował się w odstojniku.
  2. Witam, jestem tu po raz pierwszy i chcę zasięgnąć informacji. Wędziłem przez dwa dni dymogeneratorem na zrębkach bukowo olchowych wędzarnia drewniana ,ocieplona temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h mimo tego wędzonki wyszły kwaśne dym wydawał mi się jakiś dziwny w zapachu,zrębki przechowywane w foliowym worku w suchym miejscu zaniepokoiła mnie też kwaśna smoła na wylocie rury ,proszę o porade
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.