Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum. Chcialem zapytac o powod pekania kielbasy wiejskiej podczas wedzenia ? Moze zaczne od poczatku. Receptura od starego masaza. 8kg szynki 2kg pieczeni wolowej 3kg tlustej II wieprzowej. Pieprz sól cukier. Teraz wedzenie. Czyli tak jak wszedzie pisze osuszanie. Wedzenie w dymie goracym okolo 50 stopni 2h i pieczenie w okolo 80 stopni przez 40 min. Większośc kielbas popekala. Pytanie dlaczego ? Zla receptura? Kiepske flaki ? Za mocno nabita ?Termometr mam na drzwiczkach od wedzarni. Raczej napewno temperatura z tylu wędzarni jest wieksza niz przy drzwiach zwlaszcza jak sie wedzi w zimie. Moze to kest powodem ? Ze termometr oszukuje pomimo ze popekala byla bardzo smaczna. stalo sie to rok temu . Nie chce jutro powtórzyć sytuacji