Skocz do zawartości

Jan Tuchola

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Tuchola

Osiągnięcia Jan Tuchola

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za podpowiedź odnośnie nastrzykiwania! Po prześledzeniu wielu wpisów, jedna sprawa mnie jeszcze zaciekawiła. Wiele osób wypowiada się odnośnie słoności wyrobów- rozumiem, że tabela Dziadka jest przeznaczona dla wędzonek parzonych a jak wygląda sprawa jeżeli chcę szynkę po uwędzeniu poddać podpiekaniu do osiągnięcia odpowiedniej temp. tj. 72 c? Trzeba ją moczyć przed wędzeniem ? jeżeli tak to jak długo? Pozdrowienia!
  2. W tabeli dziadka zaznaczonej na żółto dla 5 dni i 2 kg mięsa są 2 możliwości dodania peklosoli tj.: 116 gram na 0,8 l wody - w tabeli jest 1 nastrzyk 60 ml czyli robimy na 2 kg mięsa 120ml. Przy drugiej opcji 112 gram peklosoli na 0,8l wody jest 1,5 nastrzyku tj. 90 ml czyli jak rozumiem dla 2 kg to 180ml.Proszę o potwierdzenie czy dobrze to zrozumiałem. Pozdrawiam !!!
  3. Witam Wszystkich! Mam pytanie odnośnie tabeli peklowania mokrego Dziadka a dokładnie ilości nastrzyku. Czy przy pięciu dniach peklowania/ tabelka żółta dla 2 kilogramów mięska nastrzykujemy 60/90 ml solanki łącznie czy tą ilość mnożymy razy masę mięsa tj. 2 kg x 60/90 = 120 lub 180 ml. ? Proszę o pomoc doświadczonych kolegów bo nie jestem pewny i nie chcę popełniać błędów. Pozdrawiam!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.