Skocz do zawartości

...KAKTUS...

Użytkownicy
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rostarzewo

Ostatnie wizyty

428 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ...KAKTUS...

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Też biorę to pod uwagę, ale murarz twierdzi że podsiąkanie kapilarne, że wykwity itp.
  2. Miski dzięki wielkie. Raniutko ruszam na zakupy. Dzięki jeszcze raz ????????
  3. Witajcie Koledzy. Nie piszę tu dużo, ale dużo czytam. Jednak tym razem nic nie wyczytałem w interesującym mnie temacie. Mam zalany od kilku dni fundament, ale nie wiem jaką, albo czy w ogóle stosować izolację pod pierwszą warstwę cegieł. Poradźcie coś, bo jutro mam murarza ????
  4. Tak, ta słonina to chyba był błąd. A czy nie uważasz, że podana ilość owoców jałowca jest nieco zbyt mała? Za Chiny nie czuję go w kiełbasie. Dowędzanie jałowcem też niewiele dało. Czytałem ten wątek od początku i wielu tu piszących poddaje w wątpliwość sens tego zabiegu. Dowędzałem już i świeżymi gałązkami, i drewnem jałowca i efekt za każdym razem marny. Jedynie sąsiad zawsze chwali zapach jaki wydobywa się z wędzarni . Wiem, że to nie problem zwiększyć dawkę przyprawy, ale chodzi mi o opinię fachowca. Dodam, że zrobiona wg 16 kminkowa wszystkiego ma w sam raz.
  5. Witajcie . Jestem po pierwszej w swojej karierze jałowcowej i... niestety porażka. Wykonałem ją według 16 i proszę wskażcie mi popełnione błędy. Jako I kl. dałem 1,26 kg szynki, łopatki i schabu w równych częściach. Jako II kl. 1,5 kg boczku i 1,0 kg tłustej łopatki. Jako III kl. 0,5 kg wołowiny i 0,5 kg golonki wp. Do tego jako tłuszczu - 0,5 kg słoniny solonej. Słonina jednak nie była świeżutka, ale po posoleniu zamrożona i leżała tam trochę czasu. Być może właśnie to jest przyczyną, że kiełbaskę czuć "lodówką", ale według mojej żony jest też ona za tłusta. Kiełbasę na siłę da się zjeść, ale przy zrobionej równolegle kminkowej i faszerowanym pozostałym z kminkowej farszem boczku, jałowcowa wypada bardzo blado. Doradźcie proszę co może być przyczyną i co z tą jałowcową można zrobić, jak ją wykorzystać.
  6. W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu) EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać [Dodano: 21 mar 2018 - 10:08] Na pewno nie pożałujesz. Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować To nie tylko Twoja słaba strona. Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" U mnie jest trochę inaczej. "Dosyp tego", "tego nie dawaj", a na koniec dobrze, że przyszłam, bo beze mnie ta kiełbasa nie była by nic warta
  7. EAnno . Mam. Po stokroć mam. Tylko tak już jestem zrobiony, że lubię poznawać opinie innych. Swego czasu robiłem kiełbasę z dzika. Przepis podrzucił mi Paweł, a ja zacząłem kombinować - a taka, a siaka, a Russak, a jeszcze ktoś tam. Paweł skwitował to, nie bez racji, nie kombinuj, tylko zrób jak piszę, a nie będziesz żałował. Zrobiłem, nie żałuję . I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz. Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie i wychodzą zawsze jakieś modyfikacje. Ale tym razem będę nieugięty, tym bardziej, że dam je przed mieleniem mięska. Wielkie dzięki
  8. Ależ ja nie kwestionuję. Tylko tak jak pisałem wcześniej, przeczytałem wpis Dziadka o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec. Ale mam wątpliwość czy dać go razem z kminkiem, czy bez. Oczywiście, że mogę zrobić próbę, tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach
  9. Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie
  10. Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają?
  11. ...KAKTUS...

    Kiełbasa z dzika

    No faktycznie . Brawo za refleks i poczucie humoru z pytaniem czy nie na odwrót .
  12. ...KAKTUS...

    Kiełbasa z dzika

    Maciek zbiłeś mnie z tropu, ale nie. Prawa wędzona przed parzeniem, lewa sparzona. Przecież to widać. Ej, podpuszczasz mnie... Arkadiusz - najpierw dałem według przepisu, ale po degustacji jeszcze trochę i znowu, no i tak wyszło
  13. ...KAKTUS...

    Kiełbasa z dzika

    Witajcie ponownie. Jestem już po wyrobie kiełbasek. Jedną wykonałem według przepisu Pawła z tego linku: /topic/10486-kiełbasa-z-dziczyzny-produkcji-pawła/. Został nieco zmodyfikowany skład mięsa, ponieważ został przeznaczony na kiełbasy cały dzik. Na kabanosy odłożyłem 2 kg kl. I oraz 2,6 kg kl. II i 0,4 kg boczku wp. Reszta poszła na kiełbasę z dzika. Zmienił się też skład ilościowy niektórych przypraw. Ponieważ lubimy czosnek, dałem aż ok. 13g/kg, sypnąłem też nieco więcej pieprzu i soli, ponieważ za radą Arkadiusza zmniejszyłem ilość peklosoli do 20g/kg. Wędzenie gorącym dymem 3,5 godz. i na zajutrz zimnym przez godzin 10. Na zdjęciu z prawej kiełbaska po wędzeniu przed parzeniem, po prawej już sparzona. Drugi wyrób to wspomniane wyżej kabanosy. Wykonałem je według przepisu Arkadiusza z tego linku: /topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/. Farsz zrobiony dokładnie, bez żadnych modyfikacji. Jednak napotkałem na niespodziewaną przeszkodę. Kupiłem do kabanosków osłonki naturalne baranie z Brico Marche. Nie było na nich określonej średnicy, no i stało się tak, że na najcieńszy mój lejek o średnicy 16mm nasuwały się bardzo trudno i często pękały. Wobec tego nabiłem zrobiony farsz w osłonki wieprzowe, te same, co kiełbasa powyżej. Oba wyroby smakowo ekstra, choć w kiełbasie chyba jednak za dużo czosnku, ale znowuż żonce smakuje tak jak jest . Poniżej fotka z grubym kabanosem już po podpieczeniu. Warto było posłuchać Waszych cennych rad i zastosować się do sprawdzonych przepisów. Bardzo wszystkim Wam dziękuję. Bardzo.
  14. ...KAKTUS...

    Kiełbasa z dzika

    No to w środę wieczorkiem peklowanie i w sobotę rano akcja. Dzięki Wam wszystkim za rady. Wielkie dzięki
  15. ...KAKTUS...

    Kiełbasa z dzika

    Już też zapisałem sobie żeby peklosoli dać 20g/kg. Najwyżej dosolę podczas wyrabiania. Ale dzik to był warchlak - chudzina. Po wstępnej klasyfikacji mam ok. 6,5kg I kl. ok. 2,5kg II kl. i ok. 1,3kg III kl. z giczy i golonek. Dlatego chciałem dodać chociaż 1,3 - 1,5kg boczku. A jako klej 1kg wołowinki. Z wodą już czytałem żeby delikatnie przy dziczyźnie, a przyprawy dam ściśle wg przelicznika. Rzeczywiście, Paweł uczciwie napisał, że przyprawy zapożyczył od Ciebie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.