Skocz do zawartości

RowerowyBob

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Przesławice

Osiągnięcia RowerowyBob

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A wędziłeś coś przy niższych temperaturach?
  2. Mam pytanie odnośnie Thermowind THW1902. Jest to model bez ocieplenia. Czy nadaję się on do wędzenia w niskich temperaturach? Głównie chodzi o ewentualną wilgoć w komorze wędzarniczej. Większe zużycie prądu w moim przypadku nie ma znaczenia ponieważ zimą planuje tylko 2 wędzenia w okolicy świąt. Pozdrawiam.
  3. Projekt, miał być do bólu szybki i łatwy w realizacji ale po wypowiedziach bardziej doświadczonych dymiarzy decyduję się na klasyczny kibelek. Zdecydowałem się na budowę wg projektu użytkownika Beiot. Mam jednak kilka pytań i tak jak poprzednio liczę na pomoc i bezlitosne wytknięcie błędów w moim rozumowaniu Komora: szerokość 93, głębokość 80, wysokość od góry drzwiczek 170. To zostaje bez zmian. Materiał: deska sosnowa pióro wpust grubości 32mm. I tutaj pytanie czy tak grubość wystarczy aby nie dokładać dodatkowej izolacji lub ew. drugiej warstwy desek ? Fundament: 125x125x25 w rogach 30x30x80, betonowy. Palenisko: wg projketu Beiot 91x78x53cm, czy nie jest to za mało w stosunku do komory wędzenia ? Ja myślałem o 100x100x58. Materiał: zwykła cegła pełna pojedyncza. Strop: betonowy, zbrojony grubości 1 cegły. Kanał dymowy: fi 250mm Drzwiczki do paleniska: od pieca chlebowego, i tutaj pytanie drzwi nie mają regulowanego dopływu powietrza, czy przy wędzeniu zostawić uchylone czy dorobić regulowane wloty ? Kolejne pytanie dotyczy zaprawy, czy z uwagi na kontakt dymu z żywnością musi być jakaś specjalna ? Dziękuję za wszelką pomoc i porady.
  4. Witam, długo nosiłem się z zamiarem wyrobu własnych wędlin i z racji większej niż zazwyczaj ilości czasu zdecydowałem się na budowę własnej wędzarni. Po przeczytaniu artykułów na forum stworzyłem wstępny projekt. Bardzo proszę o ocenę i bezlitosne wytknięcie wszelkich błędów. Projekt poniżej. Szczegóły: Wymiary: 1000x1000x1000 mm Materiał: Deska sosnowa o grubości 32mm, 100x1000 mm Palenisko: blacha stalowa "czarna" 5 mm, 500x500x500 mm Kanał dymny: rura stalowa fi 200mm, długość 800mm (zapomniałem zwymiarować długość na rysunku) Deflektor: blacha stalowa "czarna", kwadrat 350x350 mm, wysokość regulowana na śrubach Dach: płaski drewniany zdejmowany (brak drzwi w wędzarni - wkładanie i wyciąganie przez dach) Otwory dymne: po 10 otworów z dwóch stron wędzarni 80x80mm regulowanych zasuwą. Pytania: deska zwykła czy pióro wpust czy wymiary paleniska są odpowiednie dla takiej komory i czy palenisko bez żadnych drzwiczek z przodu-otwarte czy rurę należy czymś ocieplić a jeśli tak to czym Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i porady oraz AndyAndy'mu za szczegółowy opis w "Lekturze obowiązkowej" .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.