Projekt, miał być do bólu szybki i łatwy w realizacji ale po wypowiedziach bardziej doświadczonych dymiarzy decyduję się na klasyczny kibelek. Zdecydowałem się na budowę wg projektu użytkownika Beiot. Mam jednak kilka pytań i tak jak poprzednio liczę na pomoc i bezlitosne wytknięcie błędów w moim rozumowaniu Komora: szerokość 93, głębokość 80, wysokość od góry drzwiczek 170. To zostaje bez zmian. Materiał: deska sosnowa pióro wpust grubości 32mm. I tutaj pytanie czy tak grubość wystarczy aby nie dokładać dodatkowej izolacji lub ew. drugiej warstwy desek ? Fundament: 125x125x25 w rogach 30x30x80, betonowy. Palenisko: wg projketu Beiot 91x78x53cm, czy nie jest to za mało w stosunku do komory wędzenia ? Ja myślałem o 100x100x58. Materiał: zwykła cegła pełna pojedyncza. Strop: betonowy, zbrojony grubości 1 cegły. Kanał dymowy: fi 250mm Drzwiczki do paleniska: od pieca chlebowego, i tutaj pytanie drzwi nie mają regulowanego dopływu powietrza, czy przy wędzeniu zostawić uchylone czy dorobić regulowane wloty ? Kolejne pytanie dotyczy zaprawy, czy z uwagi na kontakt dymu z żywnością musi być jakaś specjalna ? Dziękuję za wszelką pomoc i porady.