Tak, dziękuję! 3,2% Piątnicy zakupione. Jednak żaden z 4 marketów i 3 sklepów nie słyszał nawet o mleku acidofilnym. Podpowiesz jeszcze czemu nie stosować chlorku wapnia? "Nie trzeba" czy "nie polecasz"? A jak wspominasz, że "oscypki"/gołki z tego mleka też dają radę, to poproszę przepis. Do tej pory z mixu różnych przepisów wychodzą mi dwa: __________________________________Oscypy__________________________________ mlrko 30 st chlorek + 10 min37 st podpuszczka + ~1hkrojenie, 10-20 min, 1x1, potem groch42-45st do klejenia skrzepumieszanie 20-30 min.odcedzaniewyciskanie i parzenie 77-88 st na zmianę do konsystencji plasteliny1-2 min w wodzie 5stsolanka test 8h 16,67%suszenie 1-2 dniwędzenie__________________________________oscypy 2__________________________________Podgrzać mleko do 35 oC, nastepnie dodać podpuszczkę (ilość wg zaleceń producenta).Zamieszać, zostawić na około 40-60 minut do wytworzenia odpowiedniego skrzepu.Pokroić skrzep w kostkę ok. 2x2 cm. Pozostawić na ok. 10 minut.Ponownie pokroić skrzep na ziarno wielkości grochu. Pozostawić na ok. 15 minut.Przełożyć skrzep do sita lub formy lub wyłożonej chustą, w celu odcieknięcia serwatki.W zależności od wielkości sita lub formy odczekać od 2-3 do ok. 12 godzin, aby wyjmowany skrzep był na tyle odsączony, by można było go formować.Skrzep dzielimy na porcje odpowiadające wielkości jednego przyszłego oscypiorka i wkładamy do wody o temperaturze 65-70 oC. Trzymamy do tej pory, aż zagrzana masa będzie na tyle plastyczna, aby dała się formować.Przyszłe serki wyrabiamy w wodzie wyciskając z nich serwatkę. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Formujemy z nich wrzecionowate kształty przyszłych oscypiorków.Uformowane serki przekładamy do zimnej wody. Czekamy ok. 1-2 godziny, aż wystygną i stężeją.Po upływie tego czasu serki wkładamy do solanki. Stężenie ok. 10%, czas solenia ok. 10 godzin (dla serków ok. 200g), temperatura ok. 10 oC (wyższa może spowodować powstawanie dziurek w serze).Wystudzone serki wkładamy w siatki wędzarnicze, przygotowując do powieszenia w wędzarni.Przed wędzeniem osuszamy powieszone w przewiewnym miejscu serki przez ok. 2-3 godziny.Wędzić 3-4 godziny w temperaturze nie przekraczającej 45 oC.Gotowych oscypiorków raczej nie pakujemy próżniowo, bo potrafią zmienić smak. [Dodano: 18 mar 2019 - 19:54] Po jakim czasie i w jakiej temperaturze uzyskujesz skrzep? Próbowałem już kombinacji: temp.: 32, 35, 37,czas 45-60 min.podpuszcza w proszuku browin i w płynie browinz chlorkiem (w kryształach i płynie) i bez