Skocz do zawartości

Iwo13

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Tarnów

Osiągnięcia Iwo13

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Belka jest 45cm wysoka i 25cm szeroka , zbrojona 12mm ale jak pisałem mniej więcej przy końcu okna jest filar więc chyba OK
  2. Dzień Dobry Zwracam sie o pomoc do bardziej doświadczonych kolegów. Na początku zaznaczam, że odnośnie wędzenia nie mam żadnego doświadczenia, z mechaniką czy budowlanką jakoś tam sobie radzę. Tytułem wstępu miejsce gdzie miałoby powstać to mauzoleum to pierwsze piętro - taras nad częścią mieszkalną. O wytrzymałośc samego stropu się nie boję - idzie pod tym miejscem belka i jest blisko podpory ale obawiam się lekko o styropian pod wylewką na tarasie. Stąd plan użycia, zastosowania jak najlżejszych materiałów jakie będą możliwe. Dołączam zdjęcie miejsca usytuowania jak i marzeń na temat mauzoleum drugiej połowy Z calego konglomeratu na pewno ma być wędzarnia i grill , później kuchnia a jak by się jakimś cudem to zmieściło i zadziałało to piec do pizzy. Więc pare pytań laika: 1 - czy układ kuchni z płytą ( to według opisów na forum z pełnej cegły, chyba że np klinkier dziurawka dałby radę ? ze względu na wagę ) da radę jako palenisko do wedzarni ? Według przepisów kolegi Andyandy palenisko wyszło by 50x50 cm i 38cm w górę i do wędzarni to pewnie OK ale jak do palenia pod kuchnią ? czy ta odległość 38 cm to nie będzie za duzo aby faktycznie coś tam ugować ? czy trzeba by dorobić jakiś dodatkowy ruszt i go wkładać podczas gotowania ? czy płyta nie będzie odprowadzać bokiem za dużo dymu i za duże straty temperatury dla wędzarni? 2 - z powodu dachu i podbitki nie mam szans zastosowania otworów bocznych odprowadzania dymu w wędzarni i chyba z przodu tez nie za bardzo więc zostaje tylko odprowadzenie dymu przez komin z wędzarni. Czytałem i wiem, że to sropliny , że mniej zdrowe itd ale chyba nie ma innej możliwości. Teoretycznie z wymiarów wychodzi ze jakoś wędzarnia by się zmieściła na wysokość ( palenisko 38 + 140 wedzarnia + strop + cegła na leżąco jako palenisko = jakieś 190, więc do 222 jest trochę a w razie czego podbitkę można usunąc to dojdzie pare dodatkowych centymetrów ) Pytanie tylko czy taki połączony układ odprowadzania dymu jest możliwy ? oczywiście przy zastosowaniu szybra na każdym kanale .Układ kominów byłby z ocieplonej nierdzewki. 3 - ponieważ palenisko będzie na jedną cegłę ( sciany) nie mam pojęcia jak bardzo się to rozgrzewa od zewnątrz ? rozumiem,że przy wędzieniu pewnie mało ale jeśli z kuchnią i palenie mocniejsze to czy nie zagrzeje za bardzo sciany i nie spowoduje jakiś problemów ze styropianem ? myślałem o płycie ogniowej od strony sciany ale jeśli nie była by potrzebna to ze względu na wagę wolałbym z niej zrezygnować 4 - komora wędzarni zrobiona drewno, wełna, drewno, blacha więc w sumie lekkie w porównaniu do cegły. Całe doły bym planował z pustaka pianowego i póżniej jakaś imitacja kamienia czy czego tam druga połowa sobie zażyczy oczywiście priorytet jak najlżejsze. Teraz grill - czy pustak pianowy i cegła szamotka 3 cm to ze względu na nagrzewanie da radę ? nie będzie pękać, nie zapali się itd? szamotkę bym dał na dno i boki grila do jakiejś tam wysokości a resztę do samej góry obiłbym blachą . 5 - piec chlebowy/pizza. Bardza fajne ale pewnie użyje go 5 razy w roku a w sumie najbardziej mi bruździ ze zględu na wymiary i wagę. Ktoś może orientacyjnie powiedzieć ile to "bydlę" może ważyc ? 6 - jak by wywalic piec chebowy to czy lepiej zrobić wędzarnie z paleniskiem beźpośrednim wg Andyandy pod spodem i wtedy odprowadzenie z kuchni osobnym przewodem co został z pieca chlebowego czy też taki układ może być ? Z góry przepraszam za przydługi tekst ale wolę zapytać na początku niż zacząć na huraa.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.