Skocz do zawartości

budoni

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    małopolska

Osiągnięcia budoni

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. budoni

    Peklowanie boczku.

    Możesz napisać dokładnie jak to robisz, czy wędzisz w tem. 70 stopni czy też parzysz czyli inaczej gotujesz w tej temperaturze. O co chodzi z tymi workami próżniowymi jakbyś mógł wrzucić jakiego linka. Chyba że trzeba kupić maszynę do pakowania próżniowego. Jadłem kiedyś słoninę którą można było rozsmarowywać. Wrażenia bezcenne.
  2. Znalazłem to co posiadam jest to CEGŁA KLINKIEROWA SZCZELINOWA CARMEL RYFLOWANA EKOKLINKIER PF 250x120x65 MM MASZYNOWA EKOLINE dlatego trochę się boję gdyż takie dziwactwa jak eko może posiadać słabą wytrzymałość pod każdym względem i faktycznie wydaje się dużo bardziej kruche niż taka zwykła cegła klinkierowa dziurawka. Dodatkowo czy może to wydzielać jakieś szkodliwe substancje podczas palenia w palenisku. Jeszcze jedno pytanie odnośnie blachy wewnątrz czy ważne jest aby komorę nią obić czy też jest to trochę na przerost zabezpieczenie. Widziałem że część forumowiczów ma obite blachą a część nie. Czy duże jest ryzyko iż bez blachy wędzarnia pójdzie z dymem.
  3. Już wszystko wiem wszystko lub prawie wszystko Mam pytanie czym wyłożyć palenisko od środka. Będzie budowane z klinkieru ale ta cegła klinkierowa dziurawka którą posiadam nie jest zwykła tylko posiada specjalną warstwę i nie jest gładka tylko pokryta chropowatą "glazurą" więc trochę boję się żeby w jakiś przedziwny sposób nie zaczęła się łuszczyć,pękać czy coś podobnego. Więc dla świętego spokoju wolałbym ją zakryć. I tu pytanie czym najlepiej może otynkować (tylko czy tynk się nie zacznie sypać) bo z tego co wyczytałem wyłożenie cegłą szamotową nie jest zalecane.
  4. Proszę o wyjaśnienie do czego służy druga część wędzarni ta z tym łukiem i półokrągłymi drzwiczkami widniejąca na zdjęciu znajdującym się na pierwszej stronie tego tematu zbudowanej przez autora. Czy to jest do wędzenia mniejszych kawałków czy też jakiś rodzaj grilla lub do pieczenia pizzy. Super wygląd bardzo mi i żonie się podoba szczególnie iż mamy trochę materiałów które moglibyśmy do tego spożytkować. Jeżeli jest jakiś projekt z wymiarami, ilością materiałów itp. to byłbym wdzięczny za przesłanie .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.