Witaj Krzych. Dziękuję Ci za zaangażowanie w moje zapytanie. No właśnie, u mnie w domu w piwnicy temperatura utrzymywała się w okolicy 14-15 stopni i tym się sugerowałem a mięso trzymaliśmy około 14 dni. Co do składu marynaty to jest następujący (opis producenta) Marynata do Szynki Wiejskiej jest kompletną mieszanką, przeznaczona do sporządzania zalewy, solanki z udziałem soli peklującej, stosowana do nastrzyku lub moczenia szynki, baleronu, boczku. W skład wchodzą: sól peklująca (zawiera azotyn sodu), sól, glukoza, błonnik sojowy, przeciwutleniacz witamina C, pieprz czarny, aromat, lubczyk, jałowiec [Dodano: 20 lis 2018 - 12:17] Beata Wędzarnie sobie dopiero co urządziłem ze zbiornika hydroforowego 200 L, a za wędzenie wziąłem się po raz 1 od czasów dzieciństwa :-) [Dodano: 20 lis 2018 - 12:18] Zacznij czytać od tematu ze strony głównej dla początkujących Najlepiej na aktualny kurs do Łaz chyba już od piątku NAPRAWDĘ WARTO i jak Arkadiusz Ci napisał Muski. Dziękuję za radę, tak zrobię trzeba zacząć od podstaw :-) [Dodano: 20 lis 2018 - 12:20] Witaj Kokos. Tak jestem kompletnym ingorantem w temacie wędzenie, ale generalnie w kuchni ogarniam :-). Nie obrażam się :-) przyznaję szczerze, zacznę od początku i pozwolę sobie zapytać :-) [Dodano: 20 lis 2018 - 12:22] Witaj Eland. Wręcz przeciwnie :-), brakiem czasu i pójściem na łatwiznę. Oczywiście jak już wyżej pisano, nie warto iść na skróty :-) [Dodano: 20 lis 2018 - 12:23] Też mi to przyszło do głowy. Aż nie bardzo możliwe żeby tyle baboli odwalić w zapeklowaniu kilku kawałków mięsa. Cześć Eland. No widać, że można...:-) [Dodano: 20 lis 2018 - 12:24] Witaj Chudziak, dzięki za umiarkowanie, po prostu nie siedzę non stop na tym forum, mam inne tempo, ale przepraszam Wszystkich za opóźnienie w podziękowaniu za uwagi, i udzielaniu wyjaśnień na bieżąco.