
Paweł1984
Użytkownicy-
Postów
37 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Warszawa
Osiągnięcia Paweł1984
-
Kurs "Dziczyzna 01/D/23" w Łazach, w dniach 10-12 lutego 2023 r.
Paweł1984 odpowiedział(a) na Maxell temat w KURSY - aktualne
Witam, ja już po raz trzeci miałem przyjemność uczestniczyć w kursie w Łazach, i dalej mi mało czekam na kolejne, za każdym razem atmosfera jest wyjątkowa Dziękuje Prowadzącym za zaangażowanie i chęć przekazywania wiedzy bezcennej Za każdym razem jak jadę na kurs to również cieszę się, że dobrze pojem, bo kuchnia Pani Reginy jest wyjątkowo smaczna, dziękuję ! Pozdrawiam Wszystkich Uczestników i mam nadzieje, do zobaczenia ! P.S. Gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał kiedyś nadmiar mięsa z dziczyzny i chciałby się podzielić to chętnie przyjmę -
Witam, od dłuższego czasu szukam noża firma I. O. Shen, znajomy kucharz taki miał i był super, macie moze wiedzę, czy jest szansa gdzieś taki zakupić ? Ewentualnie coś podobnego ? https://www.amazon.pl/I-Shen-3073-nierdzewna-zawarto%C5%9Bci/dp/B0028NZ3AO?fbclid=IwAR2KLYjfW20lx_vQMzeeCBb6kx1POc8rMq5-Ry9rm3AWLpgmkfoU0UvIwoQ https://www.amazon.pl/I-Shen-742666-3-cz%C4%99%C5%9Bciowy-wysokow%C4%99glowa/dp/B002Y01IVY?fbclid=IwAR2KLYjfW20lx_vQMzeeCBb6kx1POc8rMq5-Ry9rm3AWLpgmkfoU0UvIwoQ
-
Paweł1984 obserwuje zawartość Noże japońskie.
-
Paweł1984 obserwuje zawartość Moje pierwsze i drugie wędzenie , Dziadek robi parówki na nowym sprzęcie - Ninja 800 BN 800EU , Przyprawa do krakowskiej. i 2 innych
-
Folia moletowana do pakowarek próżniowych.
Paweł1984 odpowiedział(a) na miro temat w Pakowarki próżniowe
ja kupuje tu, mają różne rozmiary, jak na razie nie narzekam https://allegro.pl/uzytkownik/gRu-ShkA?bmatch=cl-dict201214-ctx-uni-1-1-0112 -
Maszynkę mam gastronomiczną także z tych lepszych. W trakcie drugiego mielenia wyczuwalna juz była większa temperatura mięska, w tym momencie powinienem dodawać kruszony lód i mielic razem z mięsem ?
-
Dzięki, podejrzewam, ze bez kutra to prawidłowej emulsji nigdy nie uzyskam, Zmieliłem na 8, potem dwa razy na 2, kolejnego dnia ręczny blender. Jak na domowe warunki, myślę, że tragedii nie ma
-
Chodzi o te widoczne pęcherzyki powietrza ? W trakcie blenderowania dodałem zblenderowaną zimną wodę z przyprawami i mąką ziemniaczaną. Konsystencja wydawała się ok. W smaku dobre, najważniejsze dziękuję za wszelkie wskazówki i porady, są bardzo cenne bo to mój pierwszy rok z wędzeniem
-
Powiem szczerze, że nie mierzyłem, a wiem powinienem. Powinna byc chyba ok 15 stopni, podejrzewam, że było więcej. Czymś to grozi ? Po drugim czyli ostatnim mieleniu mięso poszło do chłodni, na drugi dzień je zblenderowałem wraz z wodą i przyprawami, po czym poszło w jelita i do wędzarni.
-
Witam, podzielę się krótką fotorelacją z wczorajszego wędzenia parówek. Zainspirowany przepisem z linku poniżej, http://smakimariolki.blogspot.com/2017/08/parowki-wieprzowe-cienkie.html Wędzarnia Booxa Smoker 300, polecam dodaje też kilka fotek z poprzednich wędzeń pozrdawiam SiBy
-
Ja zrobiłbym taką: /topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-by-paweljack/ zrobiłem z tego przepisu, miałem łopatke z dzika i boczek wieprzowy, wyszła super, tylko soli dałem 18g, dobór przypraw wyborny
-
Fotorelacja - Kurs Podstawowy oraz Technologia i Przerób Dziczyzny Łazy 14-16.02.2020 r.
Paweł1984 odpowiedział(a) na Maxell temat w KURSY - aktualne
Kursu o takiej tematyce jeszcze nie realizowałem. Super pomysł, piszę się w ciemno -
Witam Szanowne Siostry i Bracia, moje pierwsze i drugie wędzenie pierwsze było na szybko i na próbę, jednodniowe peklowanie nie dało dobrego wyrobu ale nauczyło obsługi urządzenia, taki był cel wędlinki ładne z zewnątrz ale szarawe w środku, w smaku ok, nie ma sie czym chwalic, a widoczna kiełbasa to biała surowa z ryneczku, wyszła smaczna, krucha drugie wędzenie już bardziej przemyślane, 3-dniowe peklowanie, i o ile wędzonki wyszły super, to z kiełbasy wyszła policyjna pała czyli tzw. twardy flak, jelita po wyjęciu moczyłem w ciepłej wodzie 2-3 godz, przelałem też je wodą robilem głogowską z ksiązki Roberta oraz czosnkową wg Jacka W. nadziewałem maszynką elektryczną, to jeden błąd, nie nakłuwałem jelita po nadzianiu, czy trzeba ? wiem, ze trzeba jesli sa pęcherzyki powietrza nadziewarkę już sobie sprawiłem, M 18 Dzięki Muski ! kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st. podpowiecie coś proszę ? może ktoś ma booxa smoker 300 i doradzi jak wędzi kiełbasy ?
-
-
Witam, czy rabat nadal jest aktualny ? pod jaki adres należy się zgłosic z checią zakupu ? Kontaktuj się z p.Waldemarem Pacyną : wpacyna@mesla.pl dziękuję, już napisałem, czy o tą dodatkową uszczelkę warto się upomniec ?
- 19 odpowiedzi
-
- nadziewarka mesla
- mesla
-
(i 1 więcej)
Oznaczone tagami: