Skocz do zawartości

Paweł1984

Użytkownicy
  • Postów

    37
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia Paweł1984

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, ja już po raz trzeci miałem przyjemność uczestniczyć w kursie w Łazach, i dalej mi mało czekam na kolejne, za każdym razem atmosfera jest wyjątkowa Dziękuje Prowadzącym za zaangażowanie i chęć przekazywania wiedzy bezcennej Za każdym razem jak jadę na kurs to również cieszę się, że dobrze pojem, bo kuchnia Pani Reginy jest wyjątkowo smaczna, dziękuję ! Pozdrawiam Wszystkich Uczestników i mam nadzieje, do zobaczenia ! P.S. Gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał kiedyś nadmiar mięsa z dziczyzny i chciałby się podzielić to chętnie przyjmę
  2. Paweł1984

    Noże japońskie.

    Witam, od dłuższego czasu szukam noża firma I. O. Shen, znajomy kucharz taki miał i był super, macie moze wiedzę, czy jest szansa gdzieś taki zakupić ? Ewentualnie coś podobnego ? https://www.amazon.pl/I-Shen-3073-nierdzewna-zawarto%C5%9Bci/dp/B0028NZ3AO?fbclid=IwAR2KLYjfW20lx_vQMzeeCBb6kx1POc8rMq5-Ry9rm3AWLpgmkfoU0UvIwoQ https://www.amazon.pl/I-Shen-742666-3-cz%C4%99%C5%9Bciowy-wysokow%C4%99glowa/dp/B002Y01IVY?fbclid=IwAR2KLYjfW20lx_vQMzeeCBb6kx1POc8rMq5-Ry9rm3AWLpgmkfoU0UvIwoQ
  3. ja kupuje tu, mają różne rozmiary, jak na razie nie narzekam https://allegro.pl/uzytkownik/gRu-ShkA?bmatch=cl-dict201214-ctx-uni-1-1-0112
  4. Paweł1984

    Parówki

    Maszynkę mam gastronomiczną także z tych lepszych. W trakcie drugiego mielenia wyczuwalna juz była większa temperatura mięska, w tym momencie powinienem dodawać kruszony lód i mielic razem z mięsem ?
  5. Paweł1984

    Parówki

    Dzięki, podejrzewam, ze bez kutra to prawidłowej emulsji nigdy nie uzyskam, Zmieliłem na 8, potem dwa razy na 2, kolejnego dnia ręczny blender. Jak na domowe warunki, myślę, że tragedii nie ma
  6. Paweł1984

    Parówki

    Chodzi o te widoczne pęcherzyki powietrza ? W trakcie blenderowania dodałem zblenderowaną zimną wodę z przyprawami i mąką ziemniaczaną. Konsystencja wydawała się ok. W smaku dobre, najważniejsze dziękuję za wszelkie wskazówki i porady, są bardzo cenne bo to mój pierwszy rok z wędzeniem
  7. Paweł1984

    Parówki

    Powiem szczerze, że nie mierzyłem, a wiem powinienem. Powinna byc chyba ok 15 stopni, podejrzewam, że było więcej. Czymś to grozi ? Po drugim czyli ostatnim mieleniu mięso poszło do chłodni, na drugi dzień je zblenderowałem wraz z wodą i przyprawami, po czym poszło w jelita i do wędzarni.
  8. Paweł1984

    Parówki

    Witam, podzielę się krótką fotorelacją z wczorajszego wędzenia parówek. Zainspirowany przepisem z linku poniżej, http://smakimariolki.blogspot.com/2017/08/parowki-wieprzowe-cienkie.html Wędzarnia Booxa Smoker 300, polecam dodaje też kilka fotek z poprzednich wędzeń pozrdawiam SiBy
  9. Paweł1984

    Kiełbasa z dzika

    Ja zrobiłbym taką: /topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-by-paweljack/ zrobiłem z tego przepisu, miałem łopatke z dzika i boczek wieprzowy, wyszła super, tylko soli dałem 18g, dobór przypraw wyborny
  10. Kursu o takiej tematyce jeszcze nie realizowałem. Super pomysł, piszę się w ciemno
  11. Witam Szanowne Siostry i Bracia, moje pierwsze i drugie wędzenie pierwsze było na szybko i na próbę, jednodniowe peklowanie nie dało dobrego wyrobu ale nauczyło obsługi urządzenia, taki był cel wędlinki ładne z zewnątrz ale szarawe w środku, w smaku ok, nie ma sie czym chwalic, a widoczna kiełbasa to biała surowa z ryneczku, wyszła smaczna, krucha drugie wędzenie już bardziej przemyślane, 3-dniowe peklowanie, i o ile wędzonki wyszły super, to z kiełbasy wyszła policyjna pała czyli tzw. twardy flak, jelita po wyjęciu moczyłem w ciepłej wodzie 2-3 godz, przelałem też je wodą robilem głogowską z ksiązki Roberta oraz czosnkową wg Jacka W. nadziewałem maszynką elektryczną, to jeden błąd, nie nakłuwałem jelita po nadzianiu, czy trzeba ? wiem, ze trzeba jesli sa pęcherzyki powietrza nadziewarkę już sobie sprawiłem, M 18 Dzięki Muski ! kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st. podpowiecie coś proszę ? może ktoś ma booxa smoker 300 i doradzi jak wędzi kiełbasy ?
  12. Witam, moje pierwsze i drugie wędzenie
  13. Witam, czy rabat nadal jest aktualny ? pod jaki adres należy się zgłosic z checią zakupu ? Kontaktuj się z p.Waldemarem Pacyną : wpacyna@mesla.pl dziękuję, już napisałem, czy o tą dodatkową uszczelkę warto się upomniec ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.