Skocz do zawartości

blackbull

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rosja, Dubna

Ostatnie wizyty

260 wyświetleń profilu

Osiągnięcia blackbull

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po opłukaniu z soli, mięso moczyłem 4 godziny, 4 razy zmieniałem wodę. Zawijamy w jednorazowy ręcznik i pod prasę na dobę do lodówki. Dwa kawałki pokryłem przyprawami które pozostały mi po basturmie, jeden kawałek obtoczony w słodkiej papryce i czarnym pieprzu.suszyłem 5 dni. Wyszło rewelacyjnie.
  2. Mięso szynki trzy małe kawałki, razem 1,5 kg. Natarte peklosolą 180 g na 1 kg, potem całość zasypane 1 kg zwykłej soli. Peklowane 7 dni.
  3. Wg mnie wyszło nieźle.
  4. Czy sterownik inkubatora ESM-3722-HT można wykożystać do sterowania komorą dojrzewalniczą.
  5. Капитан Кенгуру - Печенеги это мы! (Official video) - YouTube
  6. Todek, ja wskazałem tylko temat do przeczytania, tu nie chodziło o przepis który Ty przedstawiasz. Pytanie było typu :, czy można stosować peklosól do wołowiny ? Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Zawsze jak jest mowa o wołowinie, mam przed oczyma tatara i krwisty stek!
  7. Peklosól do wołowiny? Sól morska, owszem! 3 dni za mało? 5 lub 7 proszę bardzo! Tu chcę zwrócić uwagę że mięso powinno być w cienkich płatach( i dlatego 3 dni ) Modyfikację tradycyjnego przepisu próbował kolega BonAir w temacie - Zlotowa Basturma by Andy. Wg mnie ta próba się nie udała.
  8. Jestem zaskoczony że mój post został wyciągnięty z kosza!!! Dodam parę słów w obronie tego przepisu. Od ponad 20 lat mieszkam w Rosji. Z niejednego ^pieca^ jadłem basturmę.Na naszym forum nie znalazłem odpowiedniego przepisu.Przestudiowałem wiele przepisów, konsultowałem się z Ormianami którzy pracuja ze mną w firmie i tak powstał ten film.Śmiem twierdzić że jest to tradycyjny (ormiański, azerbejdżanski, gruziński) przepis na basturmę stosowany od kilkuset lat. Jest oczywiste że świat nie stoi na miejscu i obecnie w dobie lodówek, przepisy idą w kierunku skrócenia poszczególnych etapów przygotowania.Wszyscy którzy próbowali moją basturmę stwierdzili że posiada tradycyjny smak.
  9. ^oraz naraża ludzi na poważne skutki zdrowotne^ - czy możesz napisać w którym momencie?
  10. Myślę że po zabejcowaniu róznica będzie niewielka.
  11. Rączka wklejona i wstępnie obrobiona.
  12. Kupiony na znanym chinskim agregatorze. Stal VG-10, 63 warstwy, długość ostrza 220 mm, HRC 60-62. Wyszło 135 zł, pozostało dorobić rączkę.
  13. Peklujemy zmielone czy nie ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.