Skocz do zawartości

szuler84

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia szuler84

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No i po wędzeniu... Moje zmartwienia okazały się zbędne. Zalewy nie wymieniałem, była pachnąca i nie kleiła się. Mięsko również. Uwędzona smakuje i pachnie wyśmienicie. Nie wytrzymałem i po parzeniu musiałem zaspokoić swoją ciekawość.Słoność dla mnie idealna i nie jest na pierwszym planie i czuć smak mięska. Wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
  2. Używałem przepisu na solankę z opakowania produktu firmy osole... Litr wody i 60 gram soli. Sami nie wiedzą co produkują. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Masz rację, nie nastrzykiwałem. Kiedyś się nauczę i tego fachu :)Na pewno u was będę stałym gościem.pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
  3. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
  4. Tylko czy po 9 dniach jak zrobię nowa solankę w takim stężeniu nie wyjdzie za słone. Mięsko zatopione 07 sierpnia a wędzenie planuję na 20. Te ciemne kawałki odciąć?
  5. Ok. Czy mięso się da uratować czy do kosza?
  6. To ja może jeszcze raz od początku. Mięsa było 6,8 kg. Wody dalem 4 litry żeby przykryte było całe. Soli peklującej dalem 220 gram Temperatura 5 stopni bo stoi w lodówce.
  7. W dotyku jak świeża, pięknie pachnie czosnkiem i przyprawami. Jak odkroiłem kawałek tego szarego to też było pachnące, a szary kolor na grubości ok 1-2 milimetrów. Pod spodem różowe. Ścianek dotykało bo trochę ograniczone miejsce w lodówce i ciasne wiaderka. [Dodano: 16 sie 2019 - 20:46] Teraz zetknąłem w notatnik.Zalewy wyszło mi 4 litry a peklosoli dodałem 220 gram
  8. Na każdy kilogram 0,4 wody i 50 gr peklosoli na litr wody.
  9. Na początku kawałeczek ok 2 cm wystawał. Ale później to poprawiłem i odkroiłem ten kawałek. Teraz leży cała zanurzona i szare miejsca pojawiają się jak widać na zdjęciu. Zalewa i mięso pachnie dobrze. Jak ze dwa dni wystawało ponad zalewę to mogło się popsuć?
  10. Panowie pomocy. Mięso leży w zalewie od 9 dni. Boczek wygląda ładnie,szynki też... Ale karkówka zaczęła robić się szara z wierzchu. Pachnie ładnie ale czy się nie psuje?
  11. szuler84

    Przywitanie

    Siemka wszystkim. Dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami. Cieszę się, że trafiłem do takiej kopalni wiedzy. Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.