Skocz do zawartości

noany

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Oleszyce

Osiągnięcia noany

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nom zabrakło mi kilka słów dymny, wędzarnicza doprowadzanie dymu xD [Dodano: 10 sie 2020 - 10:34] Tak sobie wędzę czytam przebudowuję i tak myślę nad rurą fi 200mm tylko czy nie będzie za wielka do komory 50x50x60 cm. czy jak bym zrobił palenisko bezpośrednie czy temperatura nie będzie za duża w takim małym pudle xD tyle pytań sie nasuwa
  2. Witam, a czy jest jakaś zależność między wielkością komory a kanałem, mam 150L i kanał fi 120 około 1 m z kolankiem ?(prawdopodobnie za mała średnica), komin ma w przekroju 10 x 15 cm czyli 1 cm2 na 1dm2 komory gdzieś tak kiedyś wyczytałem a palenisko około 30L
  3. noany

    Kwaśna skórka na szynce

    hmm schłodzenie dymu ?
  4. noany

    Kwaśna skórka na szynce

    rura dostała kolorów od pierwotnego przepalenia kilka dni wcześniej xD nie poddaje się, od wczoraj przeszukuję forum, a jutro nastawiam nowe mięsko czyli skrócenie rury powinno polepszyć przepływ dymu ? czy powiększenie komina ? drewno ma sić tylko tlić czy lekko palić
  5. noany

    Kwaśna skórka na szynce

    W sumie pierwsze moje wędzenie, też mi się wydawało że za bardzo dymi, ale przy mniejszej ilości dymu wzrastała temp. myślę że potrzebne zmiany konstrukcyjne wędzarni podsyłam foto. może jakieś błędy ktoś zobaczy. Co do procesu mięso osuszało się około 6h na zewnątrz ( słoneczna wietrzna pogoda około 10 stopni ), brak osuszania w wędzarni, wędzarnia wygrzana, mięso w pierwszej godzinie się "spociło" ( myślałem że to normalny efekt ) - Chyba sam sobie odpowiedziałem mokre mięso i dużo dymu xD Pytanie czy to można zjeść, po drugim parzeniu mniej kwaśna, ale tylko skórka środek pyszny, czy niema w tym jakiś szkodliwych dymnych substancji ?
  6. noany

    Kwaśna skórka na szynce

    Mam podobny problem + lekko brązowy kolor pod skórka jakby dym wsiąknął w mięso co to się mogło stać ps wedzenie bukiem 6h temp 60stopni, wietrzna pogoda, dodaje foto
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.