Skocz do zawartości

Siro

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Huta

Osiągnięcia Siro

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Zastanawiam się nad zakupem maselnicy, bo przy tej ilości masła, jaką wyrabiam, mikser niedługo padnie. Co proponujecie wybrać? Ilość śmietany jaką jednorazowo wyrabiam 5-8 l.
  2. Pomimo tych wszystkich dziwactw, których stałem się nieplanowanym autorem, masło jest dobre . Jeszcze mam pytanie odnośnie ww. separatora. Jak, za jego pomocą, uzyskać najbardziej optymalną śmietanę? Jak wyregulować śrubę na bączku i na jakim poziomie ustawić otwór podajnika? Podczas ostatniej separacji śrubę bączka skręciłem do oporu, następnie cofnąłem o 1 obrót klucza, a otwór podajnika ustawiłem na maksa.
  3. Jakkolwiekby to zabrzmiało, ale zaryzykuję ... mój "mascarpone" przez noc stwardniał ... Rozłożyłem masło w miseczki - było bardzo kruche -, następnie zacząłem łyżką wygniatać i w ten sposób jeszcze sporo wycisnąłem maślanki. Po tym zabiegu konsystencja masła jest bardziej lepka, przez co wygląda tak jak należy. Z czego wynikły takie dziwy wczorajszego dnia, że maślanka przestała się oddzielać od masła? Śmietana była za mało ukwaszona?
  4. Ok, coś wykombinuję, ale to dopiero w poniedziałek. Dziękuje za udzielone wskazówki
  5. No to klops . Sądziłem, że zlanie maślanki przyniesie lepszy efekt. Czyli z tego mascarpone już nic nie da się zrobić? W przypadku separatora, to pierwsza próba była udana. Zastosowałem się do instrukcji (choć z moim rosyjskim słabo, ale jakoś się dało ), zaleceń przekazanych na tym forum i filmów na YT.
  6. - całą pracę wykonuję w piwnicy, a tam temperatura jest nie większa niż 17 st. C. W tych warunkach pozostawiłem śmietanę na noc by się zakwasiła (ok. 20 h) - oddzieliła się raczej maślanka, a nie serwatka. - po 5 minutach mieszania śmietany przybrała ona bardziej grudkowatą konsystencję i wtedy zlałem maślankę, ale zrobiłem to tak żeby żadna mi nie umknęła. - nie wiem ile śmietana miała procent. Śmietanę odseparowałem z mleka urządzeniem specjalnie do tego przystosowanym >>> https://allegro.pl/oferta/wirowka-do-mleka-motor-sich-scm-100-15-metalowy-7841278570?utm_source=notification&utm_medium=buyerBuyNow&utm_campaign=transaction-notifications:buyerBuyNow&snapshot=MjAxOS0wMi0xNVQwODo1MDozMC42OTNaO2J1eWVyO2QzMGUyZjUwNTJhM2Q2MDM1NDFkYWE2NmJjNGE3MzZiYjA0ZGEwN2M0NzgxYzllZGY2YjgzYmRmZWJhM2Y3MzI%3D Mleko mam z hodowli własnych krów.
  7. Witam, wybaczcie, że odgrzewam temat, ale już nie wiem co mam robić... Kupiłem ukraiński separator i zastosowałem się do zaleceń, jakie przedstawiono w tym temacie. Wczoraj odseparowałem śmietankę z mleka i odstawiłem na około 20 godzin. Dzisiaj mam dzień wyrabiania masła... Czytałem różne internetowe poradniki i artykuły, zaglądałem na różne fora, czytałem artykuł EAnny.... Z teorii wynika, że wyrabianie masła jest banalnie proste, a w praktyka (moja) pokazuje sytuację zupełnie odwrotną. A więc, gęstą jasnożółtą śmietanę wlałem do pojemnika, po 5 minutach mieszania mikserem śmietana jeszcze bardziej zgęstniała, zaczęła oddzielać się maślanka (zlałem maślankę) i zamierzałem jeszcze bardziej wyklarować masło, a tu zamiast oddzielania się masła, zrobił mi się krem i im dłużej mieszałem tym gorzej. Po 1,5h mam to co widać na przedstawionej fotce - piankę. ??? Edit. Coś mam problem z wstawieniem zdjęcia, ale mniejsza o to.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.