Skocz do zawartości

Mirek77

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Golczewo

Osiągnięcia Mirek77

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję bardzo Maxell za poradę.
  2. Ups ! To trochę się pośpieszyłem , ponieważ od piątku pekluję dwie polędwice i dwa boczki w sumie 3 kg. Solanka to 3 litry wody i 170 g peklosoli. Zalałem mięso aby było zakryte ponad 2 litry. Chyba dałem ciała .
  3. Dziękuję Maxell za odpowiedź. Czy boczek, który będę chciał uwędzić też na surowo mogę zapeklować tą solanką co polędwicę, czyli 55 g na litr wody ? Mam znajomego technologa i on mówił mi, że do wyrobów spożywanych na surowo można dawać wyższe stężenie solanki np. 90g na litr wody, ponieważ sól w surowym mięsie nie jest tak wyczuwalna. Przestrzegał tylko, żeby nie przekroczyć granicy ścięcia białka bo będzie niejadalne.
  4. Witam. Właśnie zamierzam uwędzić sobie na święta polędwicę łososiową. Chciałbym zastosować przepis Ligawy. Jest tam podane że na litr wody dajemy 55 gramów peklosoli. Moje pytanie brzmi , czy to nie jest za małe stężenie solanki, chodzi o bezpieczeństwo ? Czy chcąc uwędzić boczek na surowo można użyć też tego przepisu (solanki)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.