Skocz do zawartości

Pokora

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gniezno

Osiągnięcia Pokora

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dzięki za info... usunąłem, bo było powietrze
  2. No i mięsiwo w lodówce. Niestety jak dla mnie zbyt mocno wypływały więc przykryłem małym talerzykiem, na który położyłem kamień. Mam nadziej, że nie zrobiłem "faux pas"
  3. Dokładnie tak ???? Towar kupiony, dzisiaj idzie do solanki ????
  4. Prawdopodobnie tak zrobię, że kupię dwie. Macie może jakaś sprawdzona recepturę przyprawienie polędwicy? Dodadam tylko, że nie chce jej później parzyć.
  5. Wielkie dzięki Panowie za podpowiedź. Macie jednak siłę przekonywania i zrobię polędwice również w solance. Jutro jadę na zakupy, to pochwalę się później wyrobami. Pozdrawiam Pokor
  6. Cześć wszystkim, od kiedy w kwietniu kupiłem wędzarnie (Borniak) jestem cichym obserwatorem forum. Od tego czasu wędziłem tylko i wyłącznie ryby (halibut, pstrąg, węgorz), jednak teraz przyszedł czas na moje pierwsze wędliny. Aby się dobrze do tematu przygotować, przeczytałem sporo wątków, niezliczone ilości stron i tak mam już swój plan działania, jednak mam gorącą prośbę o weryfikację i ewentualne wskazówki. Do wędzenia zamierzam kupić dwie szynki "myszki" o wadze około 1 kg na sztukę, jeden boczek oraz jedną polędwicę. Peklowanie zamierzam przeprowadzić według tabeli Dziadka. Boczek oraz jedną szynkę chcę tylko zapeklować peklosolą, natomiast do drugiej dodać również przyprawy. Polędwicę zamierzam zapeklować na sucho zgodnie z opisem /topic/16586-dzisiejsza-pol%C4%99dwica/ Wędzić zamierzam drewnem olchowym. Stąd moje poniższe pytania: 1. Czy peklowanie 7 dni i 12h obciekania w lodówce, następnie suszenie 3h w temp. pokojowej będzie okej? Czy lepiej wydłużyć/skrócić okres peklowania? 2. Czy polędwicę peklować sucho czy lepiej na mokro? 3. Czy zalewę/wywar z przyprawami robić w tej samej wodzie gdzie dodaje peklosól oraz czy tą całością również przeprowadzać naszczyk? z góry dziękuję za wszelkie sugestię i porady. Pozdrawiam Pokor
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.