Skocz do zawartości

Kopinavave

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ławki

Osiągnięcia Kopinavave

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. OK rozumiem - dzięki
  2. Nie.Peklujemy w takiej solance aby po parzenia w czystej wodzie mięsko było odpowiednio słone Dziękuję za odpowiedź. Ja już wiem że szynkę będę dłużej peklował. Rozumiem że 2 dni dłużej da mi ten rezultat, że będzie lekko bardziej słona? Czy peklowac razem ale zwiększyc lekko ilość soli pod smak?
  3. 1wszy raz w życiu wędziłem - sam- wcześniej jako dzieciak z ojcem. Zbudowana wędzarnia z beczki 200 l kanał 1,2 m + dekiel z desek. Trochę spanikowałem na początku i może lekko za gorąco było i wogóle było gorąco ale się nakręciłem na to wędzenie więc musiałem. Wędziłem - starałem sie 50 stopni około ale czasem przekraczało chyba. Drewno mieszalem akacja i jabłonka z sadu. Kolor po 7 godzinach - ciemny. Ogólnie byłem zadowolony i jestem ze smaku choć pewnie było wędzenie z pieczeniem. Mięsa miałem każdy kawałek mniej niż 1 kilo 2 szynki schab, 2 boczki, 2 duże żeberka i około 1,5 kg kiełbasy oraz starożytna z zamrażarki złoninka/boczek. Parzyłem dokładnie mierząc temp około godziny całość ( boczek nie- chciałem miec al dente, kiełbasy też nie parzyłem by wydało mi się że było tego pieczenia) . No i wyszła szynka - może lekko za mało słona. Chyba spanikowałem z solą - ile dajecie na to parzenie. Ja dałem łyżkę na tą ilość i ojciec mi mówił że za mało. Tyle tej soli najpierw 7-9 dni w solance wg tabeli z aptekarską dokładnością ale raczej w dolnych granicach nasolenia. Czy dajecie sól przy parzeniu? Ile tej soli jaka proporcja jest istotna ilość wody?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.