Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? nie uzylem zadnych jedyne co zrobilem do zapleklowanego miesa dodalem wina zeby obnizyc PH jak narazie dalej lezy w dojrzewalni temp 12 stopni 80% wilgotnosci [Dodano: 03 mar 2020 - 17:44] - tu była kultura ? odżywka i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu) nie obawiam sie ze nie dodalem niczego dedykowane/dopuszczone do salami ? tak kupione specjalnie do salami A dojrzewanie kiedy Jakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni coś podpowiedzą dojrzewanie zaczelem dopiero po wedzeniu moje pierwsze salami milaem nadzieje ze czytalem sporo i jestem gotowy zeby samemu cos sprobowac ale jednak za malo wiedzy teraz pytanie czy to bedzie kosz czy moge czekac i zobaczyc co z tego bedzie ? zrobilem maly upgrade wedzarni i dolozylem bloki soli podobno dobrze wplywa na przeplyw fermentacji...