Skocz do zawartości

berial242

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Irlandia

Ostatnie wizyty

43 wyświetleń profilu

Osiągnięcia berial242

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? nie uzylem zadnych jedyne co zrobilem do zapleklowanego miesa dodalem wina zeby obnizyc PH jak narazie dalej lezy w dojrzewalni temp 12 stopni 80% wilgotnosci [Dodano: 03 mar 2020 - 17:44] - tu była kultura ? odżywka i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu) nie obawiam sie ze nie dodalem niczego dedykowane/dopuszczone do salami ? tak kupione specjalnie do salami A dojrzewanie kiedy Jakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni coś podpowiedzą dojrzewanie zaczelem dopiero po wedzeniu moje pierwsze salami milaem nadzieje ze czytalem sporo i jestem gotowy zeby samemu cos sprobowac ale jednak za malo wiedzy teraz pytanie czy to bedzie kosz czy moge czekac i zobaczyc co z tego bedzie ? zrobilem maly upgrade wedzarni i dolozylem bloki soli podobno dobrze wplywa na przeplyw fermentacji...
  2. berial242

    Salami

    Moje pierwsze podejscie do salami z Jelenia 5kg Peklowanie na sucho pakowane prozniowo 20g peklo /kg przez 12 dni Mielenie na sitku 6 Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina Osadzanie w Oslonkach bialkowych 100mm oraz 60 mm Prasowanie 12 godzin pod ciezarem 10kg Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Wedzenie na zimno przez tydzien Pierwszy dzien wedzenia za mna pozostalo jeszcze 6 dni pomiedzy wedzeniami kielbasy wisi w temp. 6stopni oraz 75% wilgotnosci Sent from my WP2 using Tapatalk
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.