Skocz do zawartości

APINIU

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Słubice

Osiągnięcia APINIU

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wujek-Karol -pozdrawiam, U mnie tez bedzie kanał ale metalowy dł.ok 60-70 cm.Juz tak musi zostac(za duzo by było rozwalania.)Przed wejsciem do komory wedzarni zamierzam dać szczelny szyber. Co do stropu paleniska wedzarni to kupiłem sobie beton ogniotrwały i z niego wyleję strop . Napewno dam grubszy jak twoje 4cm, Jak mi zabraknie ogniotrwalego betonu to potem doleje reszte z normalnego. . tylko czaję się jeszcze nad zbrojeniem.Co do naszych pytań to ciężko tu o dobrą ,konkretną odpowiedz na zadane pytanie.Ja akurat buduje sam u siebie w domu,i juz widze ze bedzie lepiej niż miał to zrobic Pan od Takich Zadań. (Profi).Sklecę coś wiecej to sie pochwale Dla Pana ,Pozdrawiam.
  2. W moim przypadku to najpierw muszę sklecić tu palenisko do przewodu dymowego do komory wędzarni. teraz czekam na nowe większe drzwiczki (tu juz czytanie forum mi pomogło). Dlatego podpytuje o sklepienie komory. Pozdrawiam. [Dodano: 17 sie 2019 - 23:05] Miało być tylko jedno zdjecie pokazowe. Prosze o usunięcie tych pozostałych niepotrzebnych-(moderator). Człowiek uczy sie całe życie. sorki.
  3. Witam. tak przy okazji tematu paleniska zapytam szanownych forumowiczów . Z czego wykonujecie strop troszkę niższego paleniska do kanału dymowego i czy takowe zbrojenie metalowe zatopione nad paleniskiem nie rozsadzi konstrukcji?
  4. Witam Wszystkich. Jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum.Jeżeli coś nie tak to proszę nie krzyczeć.Buduję swoją pierwszą wędzarnię z piecem chlebowym i grillo-kominkiem +kuchnia letnia (zlew, kuchenka gazowa,blat roboczy)w sumie 6 metrów budowla.Zacząłem już stawiać pierwsze warstwy jak na załączonym zdjęciu i trafiłem na ten temat. Forum obserwowałem od 3 lat ale teraz sie dopiero zalogowałem. Taki (kombajn) grilowy miał mi zrobić Fachowiec ale po przemyśleniach i oglądaniu waszego forum uznałem że mając trochę czasu spróbuję go sam postawić. Całość jest pod zadaszeniem na porządnym fundamencie. Doszedłem do paleniska wędzarni i tu zonk po przeczytaniu tego tematu. Palenisko wstępnie chciałem umieścić z boku pod piecem chlebowym .Szamot na palenisko już kupiony i zaprawa też. Z tym nie ma problemu bo wykorzystam go do pieca chlebowego lub kominka.Jeszcze wszystko mogę przerobić, jestem otwarty na wszystkie sugestie i porady.Jeszcze nigdy nie wędziłem, dlatego proszę o pomoc forumowiczów. Pierwsze pytanie; dawać ten szamot na palenisko wędzarni czy zrobić je z takiej cegły pełnej z jakiej stawiam całość? Drugie pyt.; jaka duża komora paleniska przy założeniach wielkości komory wędzarniczej (szer.80, gł.53, wys ok. 80 cm.) Trzecie pyt.; jakie fi rury dolotowej dymu ( rura metal) . Pozdrawiam.
  5. APINIU

    Przywitanie

    Witam wszystkich.Od jakiegos czasu tylko podpatruje ale klika warstw cegieł już stoi i powoli zaczynają sie {schody]. Wedzarnia z piecem chlebowym i grilo-kominkiem mi się marzy. Chętnie skorzystam z waszej wiedzy.Pozdrawiam . Apiniu.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.