Witam Wszystkich. Jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum.Jeżeli coś nie tak to proszę nie krzyczeć.Buduję swoją pierwszą wędzarnię z piecem chlebowym i grillo-kominkiem +kuchnia letnia (zlew, kuchenka gazowa,blat roboczy)w sumie 6 metrów budowla.Zacząłem już stawiać pierwsze warstwy jak na załączonym zdjęciu i trafiłem na ten temat. Forum obserwowałem od 3 lat ale teraz sie dopiero zalogowałem. Taki (kombajn) grilowy miał mi zrobić Fachowiec ale po przemyśleniach i oglądaniu waszego forum uznałem że mając trochę czasu spróbuję go sam postawić. Całość jest pod zadaszeniem na porządnym fundamencie. Doszedłem do paleniska wędzarni i tu zonk po przeczytaniu tego tematu. Palenisko wstępnie chciałem umieścić z boku pod piecem chlebowym .Szamot na palenisko już kupiony i zaprawa też. Z tym nie ma problemu bo wykorzystam go do pieca chlebowego lub kominka.Jeszcze wszystko mogę przerobić, jestem otwarty na wszystkie sugestie i porady.Jeszcze nigdy nie wędziłem, dlatego proszę o pomoc forumowiczów. Pierwsze pytanie; dawać ten szamot na palenisko wędzarni czy zrobić je z takiej cegły pełnej z jakiej stawiam całość? Drugie pyt.; jaka duża komora paleniska przy założeniach wielkości komory wędzarniczej (szer.80, gł.53, wys ok. 80 cm.) Trzecie pyt.; jakie fi rury dolotowej dymu ( rura metal) . Pozdrawiam.