Witam, bo to mój pierwszy post. Jestem nowy i tu i jako "wędliniarz" jednak (według mnie) przeryłem stronę szukając jednej odpowiedzi i mam nadzieję, że ktoś odpowie. Znalazłem natomiast wiele podobnych zapytań pozostawionych bez żadnej odpowiedzi, więc zobaczymy czy mi się uda... Sprawa dotyczy tabelki dziadka do peklowana na mokro metodą z nastrzykami (swoją drogą super). Nie rozumiem tylko jednego wiersza dotyczacego ilości nastrzyków. Weźmy dla przykładu kilogramową szynkę i długość peklowania 1 dzień. Do nastrzukiwania potrzebuję 240-300 ml ze stężeniem niech będzie 15%. Do zalewy na kilogram widzę 0,4 l z peklosolą 80g. No i teraz ta ilość nastrzyków. Mam przy jednym dniu peklowania 5 nastrzyków po 60 ml. Tyle samo dla 1 kg i dla 12 kg? Jak miałbym 12kg w 4 kawalkach to po 1 nastrzyku? czy może ta wartośc jest dla 1 kg i trzeba sobie pomnożyć i każdy kilogramowy kawałem walić 300g nastrzyku? Dalej co jeżeli mi woda nie pokryła mięsa? Mam dolać wody czy również dsypać peklosoli dla zachowania słoności? Dalej moze praktyczna rada. Przy 7 dniach peklowania jest jeden nastrzyk 60 ml. Powinienem dać wszystko blisko środka w nagrubszym miejscu gdzie z zewnątrz nie dojdzie czy raczej rozłożć po trochę w całej szynce?