Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i roboty ciąg dalszy, już siły tracę :(.

5 kg salcesoniku

38 kg kiełbaski w tym 8 kg krakowskiej

50 kg kaszanki i tu zrobiłem błąd :devil:.

Kasza uprażona w parniku (6 kg jęczmiennej, 3 kg gryczanej).

Mięso to klasa IV, podgardle, pachwina i pozostałe resztki co nie nadają się do kiełbaski.

Panowie i Panie zaczynamy przyprawianie kaszanki, pieprz 3 g/kg, majeranek 3g/kg, gałka 1g/kg, 6 szt. cebuli. No i ta sól nieszczęsna, dałem 20g/kg ale nie odliczyłem soli którą wchłonęła kasza jak się prażyła po wywarze z gotowania głów wp., a głowy leżały wcześniej w solance. (nauczka na przyszłość co by o tym pamiętać :angel:). Złagodziłem lekko sól dodając do kaszanki wody, ponieważ było bardzo dużo skórek, więc stwierdziłem że kaszanka powinna być zwarta pomimo dodania wody. A wywar był bardzo kleisty.

Kiełbaska przygotowana do wędzenia, trwa osuszanie, na drugim zdjęciu kasza już w parniku.

post-58378-0-19278500-1426837181_thumb.jpg

post-58378-0-01986400-1426837199_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414281
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szanowni Koledzy, mam do Was pytanie trochę odbiegające od tematu, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Jako początkujący, chcę zrobić kiełbasę o nazwie "kiełbasa z okolic Rzeszowa" krucha z galaretką. Napotkałem się w jednym miejscy że do farszu należy dodać gorący (wrzacy) rosół, bądź wodę. Moje pytanie brzmi czy taką kiełbasę można osadzać np. 12 h, czy należy ja bezwzględnie odraz uwędzić (z uwagi na zaparzenie farszu). Bardzo proszę o podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414307
Udostępnij na innych stronach

Tak dodatek wrzątku wpłynie na kruchość farszu ... ta galaretka to de facto wada wyrobu i przeważnie nawet jak chcesz raz wychodzi a raz nie :( co do kiełbasy "po Rzeszowsku" to one były /są również w specyficzny sposób wędzone i podpiekane na "czarno" co również jest wadą wyrobu i może wyjść "kwach" :(

Osadzanie 12h to przesada i to gruba ... jelito będzie twarde jak dętka ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414333
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

No i roboty ciąg dalszy, już siły tracę

 

No ja się nie dziwię że już siły opuszczają..... piękna Manufaktura :clap:  :clap:  :clap: 

Ja dziś będę robił 30 kg kiełbasek: Polska, jałowcowa, wojskowa i myśliwska.... będzie się działo!!

 

Pozdrawiam! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414357
Udostępnij na innych stronach

Troszeczkę podymiłem, a w zasadzie szwagier z sąsiadem, ponieważ musiałem iść do pracy, wędzonki (szyneczki i boczuś), kiełbaska jałowcowa i krakowska wg. kostka. nie mam jeszcze fotek z podpiekania ale wstawie może jutro.

Kiełbaski i wędzonki w wędzarni i w cieniu i na słoneczku, aż się uśmiechają.

post-58378-0-63556100-1427267358_thumb.jpg

post-58378-0-55139800-1427267382_thumb.jpg

post-58378-0-68014600-1427267403_thumb.jpg

post-58378-0-19376000-1427267419_thumb.jpg

post-58378-0-63037100-1427267452_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415644
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Była dostawa dzika, no to troszkę kiełbaski się zrobiło.

Miałem zrobić zdjęcia z produkcji, jak zawsze rączki zajęte, nie było komu zdjęć robić.

Pis-u dzięki za wskazówki przy produkcji.

 

Dzik - 14,5 kg.

podgardle wp. - 4 kg.

Woda - 0,5 litr

 

post-58378-0-64169600-1431326518_thumb.jpg

post-58378-0-84980700-1431326553_thumb.jpg

post-58378-0-69467700-1431326576_thumb.jpg

post-58378-0-23231100-1431326599_thumb.jpg

post-58378-0-12765000-1431326637_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-424429
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No i jedna sztuka rozebrana było co dźwigać po podzieleniu na połówki (żywa waga 215 kg) słoninka jak cegiełka, mały fragment z wędzenia, nie było czasu na zdjęcia.

 

post-58378-0-57972100-1441798961_thumb.jpg

post-58378-0-13402700-1441798980_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443813
Udostępnij na innych stronach

No i jedna sztuka rozebrana było co dźwigać po podzieleniu na połówki (żywa waga 215 kg) słoninka jak cegiełka, mały fragment z wędzenia, nie było czasu na zdjęcia.

Do Ciebie to ja muszę się wybrać na te świniobicie - bo widzę że do przerobu fest konkretne sztuki ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443893
Udostępnij na innych stronach

Troszkę krakowskiej WG. Kostka. Bardzo dobry przepis, kiełbaska wszystkim bardzo smakuje. Wieczorkiem przekrój zapodam. Ja troszkę więcej dałem III klasy, bo mi zostawało ;) .

post-58378-0-76590000-1442403262_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-445039
Udostępnij na innych stronach

Ryjek i goloneczka przygotowane na salcesonik, maciek się moczy. krakowska w przekroju - w smaku - lux. Szyneczki się parzą. polędwiczki odpoczywają po wędzeniu. Jakoś zdjęć słaba, robione wczoraj przy świetle w garażu. Boczusie zostały na noc w wędzarni.

post-58378-0-43804000-1442471672_thumb.jpg

post-58378-0-97287500-1442471690_thumb.jpg

post-58378-0-62515100-1442471709_thumb.jpg

post-58378-0-85428500-1442471903_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-445163
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbaska z dzika z dodatkiem wp. Przed wędzeniem.

Farsz razem 18 kg

Przyprawy:

Pieprz 2 g/kg

Jałowiec 0,5 g/kg

Czosnek 1 główka

Poklosol 18 g/kg

post-58378-0-81404000-1447010253_thumb.jpeg

post-58378-0-34188700-1447010275_thumb.jpeg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-455151
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Troszkę wędzonek na święta, polędwica wp, szyneczka z Daniela, karkóweczka wp. 2 kurczaczki i 30 szt. ćwiartek z kurczaka. Był wyjazd na dorsze, ale pogoda bardzo kiepska, połowy nieudane. Jak to Tusiaczek pisał, pogoda figle ostatnio składa.

post-58378-0-06465000-1459333985_thumb.jpg

post-58378-0-19858700-1459333999_thumb.jpg

post-58378-0-62321100-1459334009_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-488292
Udostępnij na innych stronach

No ale coś tam wyciągnąłeś ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-488297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.