filemonek Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) No i roboty ciąg dalszy, już siły tracę .5 kg salcesoniku38 kg kiełbaski w tym 8 kg krakowskiej50 kg kaszanki i tu zrobiłem błąd .Kasza uprażona w parniku (6 kg jęczmiennej, 3 kg gryczanej).Mięso to klasa IV, podgardle, pachwina i pozostałe resztki co nie nadają się do kiełbaski.Panowie i Panie zaczynamy przyprawianie kaszanki, pieprz 3 g/kg, majeranek 3g/kg, gałka 1g/kg, 6 szt. cebuli. No i ta sól nieszczęsna, dałem 20g/kg ale nie odliczyłem soli którą wchłonęła kasza jak się prażyła po wywarze z gotowania głów wp., a głowy leżały wcześniej w solance. (nauczka na przyszłość co by o tym pamiętać ). Złagodziłem lekko sól dodając do kaszanki wody, ponieważ było bardzo dużo skórek, więc stwierdziłem że kaszanka powinna być zwarta pomimo dodania wody. A wywar był bardzo kleisty.Kiełbaska przygotowana do wędzenia, trwa osuszanie, na drugim zdjęciu kasza już w parniku. Edytowane 20 Marca 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Marca 2015 ładnie, ładnie Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwieciu3 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Marca 2015 Szanowni Koledzy, mam do Was pytanie trochę odbiegające od tematu, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Jako początkujący, chcę zrobić kiełbasę o nazwie "kiełbasa z okolic Rzeszowa" krucha z galaretką. Napotkałem się w jednym miejscy że do farszu należy dodać gorący (wrzacy) rosół, bądź wodę. Moje pytanie brzmi czy taką kiełbasę można osadzać np. 12 h, czy należy ja bezwzględnie odraz uwędzić (z uwagi na zaparzenie farszu). Bardzo proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Marca 2015 Tak dodatek wrzątku wpłynie na kruchość farszu ... ta galaretka to de facto wada wyrobu i przeważnie nawet jak chcesz raz wychodzi a raz nie co do kiełbasy "po Rzeszowsku" to one były /są również w specyficzny sposób wędzone i podpiekane na "czarno" co również jest wadą wyrobu i może wyjść "kwach" Osadzanie 12h to przesada i to gruba ... jelito będzie twarde jak dętka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Marca 2015 No to Roger wszystko koledze wytłumaczył. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Marca 2015 No i roboty ciąg dalszy, już siły tracę No ja się nie dziwię że już siły opuszczają..... piękna Manufaktura Ja dziś będę robił 30 kg kiełbasek: Polska, jałowcowa, wojskowa i myśliwska.... będzie się działo!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Marca 2015 ja zrobiłem jeden gatunek z braku czasu.A tu przygotowane już do wędzenia. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-414360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Marca 2015 No i tak to się kręci, że po nocach już mi się śnią , bez wspomagacza nie dało by rady Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 23 Marca 2015 Z flaszką "paliwa" najlepsze .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Troszeczkę podymiłem, a w zasadzie szwagier z sąsiadem, ponieważ musiałem iść do pracy, wędzonki (szyneczki i boczuś), kiełbaska jałowcowa i krakowska wg. kostka. nie mam jeszcze fotek z podpiekania ale wstawie może jutro.Kiełbaski i wędzonki w wędzarni i w cieniu i na słoneczku, aż się uśmiechają. Edytowane 25 Marca 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Marca 2015 dałeś czadu Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Marca 2015 Troszeczkę podymiłem, a w zasadzie szwagier z sąsiadem Filemonek super wyroby szwagier z sąsiadem dobrą robote zrobili Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-415651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Maja 2015 Była dostawa dzika, no to troszkę kiełbaski się zrobiło.Miałem zrobić zdjęcia z produkcji, jak zawsze rączki zajęte, nie było komu zdjęć robić.Pis-u dzięki za wskazówki przy produkcji. Dzik - 14,5 kg.podgardle wp. - 4 kg.Woda - 0,5 litr Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-424429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Września 2015 No i jedna sztuka rozebrana było co dźwigać po podzieleniu na połówki (żywa waga 215 kg) słoninka jak cegiełka, mały fragment z wędzenia, nie było czasu na zdjęcia. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Września 2015 No i jedna sztuka rozebrana było co dźwigać po podzieleniu na połówki (żywa waga 215 kg) słoninka jak cegiełka, mały fragment z wędzenia, nie było czasu na zdjęcia.Do Ciebie to ja muszę się wybrać na te świniobicie - bo widzę że do przerobu fest konkretne sztuki Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 10 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 10 Września 2015 Teraz się takie naprawdę fest trafiły. Sąsiad się chyba zapomniał i tak tuczył świnki Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 10 Września 2015 Ładne wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-443999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 16 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Września 2015 Troszkę krakowskiej WG. Kostka. Bardzo dobry przepis, kiełbaska wszystkim bardzo smakuje. Wieczorkiem przekrój zapodam. Ja troszkę więcej dałem III klasy, bo mi zostawało . Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-445039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Ryjek i goloneczka przygotowane na salcesonik, maciek się moczy. krakowska w przekroju - w smaku - lux. Szyneczki się parzą. polędwiczki odpoczywają po wędzeniu. Jakoś zdjęć słaba, robione wczoraj przy świetle w garażu. Boczusie zostały na noc w wędzarni. Edytowane 17 Września 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-445163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Troszkę salcesoniku zrobiłem do pojedzenia Edytowane 5 Listopada 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-454425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Kiełbaska z dzika z dodatkiem wp. Przed wędzeniem. Farsz razem 18 kgPrzyprawy:Pieprz 2 g/kgJałowiec 0,5 g/kgCzosnek 1 główkaPoklosol 18 g/kg Edytowane 8 Listopada 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-455151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Listopada 2015 ładna kiełbaska ciekawe jak smakuje? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-455205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 30 Marca 2016 Troszkę wędzonek na święta, polędwica wp, szyneczka z Daniela, karkóweczka wp. 2 kurczaczki i 30 szt. ćwiartek z kurczaka. Był wyjazd na dorsze, ale pogoda bardzo kiepska, połowy nieudane. Jak to Tusiaczek pisał, pogoda figle ostatnio składa. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-488292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 30 Marca 2016 No ale coś tam wyciągnąłeś Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-488297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 30 Marca 2016 No coś się wyciągało, ale słabo słabo, powinienem zapisać się na zawisze Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/4/#findComment-488300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.