Mirekr134a Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Listopada 2014 Kolejna produkcja Suchej Krakowskiej pieczonej , podsuszanej z początku listopada . Przepis jak na początku . Mięsko trochę inne.Moja LP zakupiła w Lidlu szyneczkę bez kości , odtłuszczoną ok 8 kg + ok. 1,0kg podgardla . Miesko zapeklowane 20 g mieszanki peklującej 50 % / 50 % na 1 kg mięsa i do lodówki na 3 dni - 2-5 C . Po trzech dniach do roboty Ostrzenie sitek i noża Krojenie ,, chudzinki ,, z szynki na słupki wielkości 1-2cm x 3-4 cm Okrawki z szynki + podgardle na klej . Pierwsze mielenie na klej - oczko 4 mm Drugie mielenie na klej - oczko 4 mm Dodane przyprawy do kleju Dodane dwie szklanki wody z pokruszonym lodem . Kutrowanie wiekowym Zelmerem - końcówka do koktajli . Przygotowana pocięta 1 z szynki i zmielona na 8 mm wybrana trochę gorsza szynka . Wymieszane i wyrobione chude mięso . Połączone wyrobione chude mięso z wykutrowanym klejem - gotowy wyrobiony farsz . Osadzanie w domu . Przygotowane do zadymiania . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Listopada 2014 Okrawki z szynki + podgardle na klej . chyba zaraz dostaniesz po głowie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) @Maad, to:klasy w/g Mirka Kl.3 - tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki z błonami , ścięgniste okrawki itp. Edytowane 19 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zadymianko razem z szyneczką na sucho i boczusiem Dymionko Po robocie Na gotowo Teraz już tylko podsuszanie , pakowanie , mrożenie i królewska wyżerka . Maad Dlatego napisałem klasy w/g mnie i są szczegółowe zdjęcia , żeby nie było niedomówień o co chodzi.Nie wszyscy tutaj są rzeźnikami- masarzami . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Listopada 2014 Mirku, klasy możesz sobie nazywać jak chcesz, ale to kolagen skleja, a nie tłuszcz. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Listopada 2014 Mirku, klasy możesz sobie nazywać jak chcesz, ale to kolagen skleja, a nie tłuszcz. Wydaje mi się Marku że tego sformułowania nikt tu nie używał - tłuszcz to klej .Jak sam zaczynałem zabawę w wędliny nikt specjalnie nie kwapił się żeby podzielić się doświadczeniami.Dlatego gdy osiągnąłem to sam , wiem jak trudno jest to zrobić dobrze bez pomocy kogoś kto to robił .Staram się pokazać wszystko w jak najprostszej postaci .Mam nadzieję , że tak jest . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Listopada 2014 tłuszcz to klej . Mirku - klej to klasa III czyli ścięgniste a nie tłuste !!!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Listopada 2014 Mirku myślę, że to ci pomoże: http://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejBardzo czytelnie pokazana klasyfikacja mięsa Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Listopada 2014 Efekt końcowy po podsuszeniu .Moja rodzinka jest zakochana w tego typu wędlinach .Tym razem kiełbaska pieczona w piekarniku zamiast w wędzarni , na termometr z sondą w batonie . Do tego troszkę boczusia I szyneczka peklowana na sucho . Teraz pakowanie próżniowe i do zamrażarki . Do następnego razu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Listopada 2014 po marszczeniu batonów można wnioskować, że był dość duży wyciek soków w czasie podpiekania ... Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Listopada 2014 I tu cie muszę wyprowadzić z błędu , bo nie było żadnego .Suchutki piekarnik i 80-85 C . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Listopada 2014 przyznam, że jestem zaskoczony - tłuszcz rozdrobniony do postaci smalcu, brak regularnej klasy III, podpiekanie .... i brak wycieku? może byś jednak spotkał się z nami w widomym terminie ... pogadamy, podegustujemy, nauczymy się czegoś, coś tam może przeczytamy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Listopada 2014 Marku Następnym razem specjalnie dla ciebie zrobię jeszcze fotki z piekarnika . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Listopada 2014 Możliwe że wyciek był podczas podpikania w wedzarni, ważne że smakuje Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Listopada 2014 fotek to ci u nas dostatek ... szczególnie w wątku DOMINO ja mówię o wspólnej, mazowszańskiej degustacji Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Listopada 2014 Możliwe że wyciek był podczas podpikania w wedzarni, ważne że smakuje Nie było podpiekania w wędzarni tylko wędzenie ok. 55C . Po przebudowie temperatura stoi jak drut . Fotka wyżej . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Listopada 2014 przeczytałem jeszcze raz to co napisałeś i chyba wcześniej przeoczyłem informację o podsuszaniu ... długo to trwało? w jakiej temperaturze? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Listopada 2014 MarkuZauważyłem , że takie duże nierówności na powierzchni robią się w miejscach gdzie pod osłonką są duże kawałki mięsa .Podsuszanie w kuchni chyba 3 dni . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Listopada 2014 Krakowska bajer;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Listopada 2014 Krakowska bajer;)) Jak zrobiłem tą od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Listopada 2014 No baaaa;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Listopada 2014 od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki przy tak sprytnie schowanym tłuszczu, to i moje paniusie dałyby się nabrać muszę spróbować ... ale jak mi podcieknie tłuszczem pod osłonkę, to Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Listopada 2014 od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki przy tak sprytnie schowanym tłuszczu, to i moje paniusie dałyby się nabrać muszę spróbować ... ale jak mi podcieknie tłuszczem pod osłonkę, to Marku przekroje masz na zdjęciach.Na ok. 9 kg mięcha dałem ~ dwie szklanki wody z pokruszonym lodem.Tłuszczem na pewno nie podcieknie jak dobrze wykutrujesz i wymieszasz . Natomiast jak trafisz kiepskie faszerowane wodą mięsko to tak jak ja kiedyś będziesz miał podcieki wodne po osłonką - pomimo że temperatur zawsze bardzo pilnuje . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Marca 2016 Trochę zapasów na Święta jak w temacie.Ale zmieniłem taktykę pieczenia - niech się robi samo Trzeba tylko pamiętać żeby nie wyjąć sondy przed ostygnięciem kiełbaski .Raz wyjąłem bo była potrzebna na szybko i już będę pamiętał . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-485850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Marca 2016 Trochę zapasów na Święta jak w temacie.W jakiej temperaturze piekłeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-485853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.