Skocz do zawartości

Mirka ..... sucha krakowska krojona , podpiekana .


Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna produkcja Suchej Krakowskiej pieczonej , podsuszanej z początku listopada .

 

Przepis jak na początku . Mięsko trochę inne.

Moja LP  zakupiła w Lidlu  szyneczkę bez kości , odtłuszczoną ok 8 kg + ok.  1,0kg podgardla .

 

Miesko zapeklowane 20 g mieszanki peklującej 50 % / 50 %  na 1 kg mięsa i do lodówki na 3 dni - 2-5 C .

 

Po trzech dniach do roboty

 

Ostrzenie sitek i noża

 

post-56051-0-02909000-1416429729_thumb.jpg

 

Krojenie ,, chudzinki ,, z szynki na słupki wielkości  1-2cm x 3-4 cm

 

post-56051-0-42787600-1416430290_thumb.jpg

 

post-56051-0-86314400-1416430333_thumb.jpg

 

Okrawki z szynki + podgardle na klej .

 

post-56051-0-26836000-1416430497_thumb.jpg

 

Pierwsze mielenie na klej - oczko 4 mm

 

post-56051-0-52411800-1416430700_thumb.jpg

 

Drugie mielenie na klej - oczko 4 mm

 

post-56051-0-82176800-1416430758_thumb.jpg

 

Dodane przyprawy do kleju

 

post-56051-0-86808600-1416430833_thumb.jpg

 

Dodane dwie szklanki wody z pokruszonym lodem .

 

post-56051-0-62593300-1416430928_thumb.jpg

 

Kutrowanie wiekowym Zelmerem - końcówka do koktajli .

 

post-56051-0-51445800-1416431078_thumb.jpg

 

post-56051-0-88426800-1416431098_thumb.jpg

 

Przygotowana pocięta 1 z szynki i zmielona na 8 mm wybrana trochę gorsza szynka .

 

post-56051-0-56342200-1416431347_thumb.jpg

 

Wymieszane i wyrobione chude mięso .

 

post-56051-0-00208700-1416431447_thumb.jpg

 

Połączone wyrobione chude mięso z wykutrowanym klejem - gotowy wyrobiony farsz .

 

post-56051-0-51390800-1416431648_thumb.jpg

 

Osadzanie w domu .

 

post-56051-0-23617300-1416431793_thumb.jpg

 

Przygotowane do zadymiania .

 

post-56051-0-80769800-1416431856_thumb.jpg

 

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384407
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Okrawki z szynki + podgardle na klej .

 

chyba zaraz dostaniesz po głowie :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384409
Udostępnij na innych stronach

@Maad, to:

klasy  w/g Mirka 

 

Kl.3 - tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki  z błonami , ścięgniste okrawki itp.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384411
Udostępnij na innych stronach

Zadymianko razem z szyneczką na sucho i boczusiem

 

post-56051-0-10265400-1416432496_thumb.jpg

 

post-56051-0-03781000-1416432559_thumb.jpg

 

post-56051-0-26627600-1416432571_thumb.jpg

 

Dymionko

 

post-56051-0-43188400-1416432760_thumb.jpg

 

post-56051-0-79733500-1416432774_thumb.jpg

 

Po robocie

 

post-56051-0-87102000-1416432830_thumb.jpg

 

post-56051-0-76387300-1416432843_thumb.jpg

 

Na gotowo

 

post-56051-0-73749700-1416433029_thumb.jpg

 

post-56051-0-43855500-1416433047_thumb.jpg

 

post-56051-0-30218000-1416433066_thumb.jpg

 

Teraz już tylko podsuszanie , pakowanie , mrożenie i królewska wyżerka .

 

post-56051-0-49784200-1416433353.jpg                                  post-56051-0-07786200-1416433383.jpg    

 


Maad

 

Dlatego napisałem klasy w/g mnie i są szczegółowe zdjęcia , żeby nie było niedomówień o co chodzi.

Nie wszyscy tutaj są rzeźnikami- masarzami .   :tongue:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384417
Udostępnij na innych stronach

Mirku, klasy możesz sobie nazywać jak chcesz, ale to kolagen skleja, a nie tłuszcz.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384420
Udostępnij na innych stronach

Mirku, klasy możesz sobie nazywać jak chcesz, ale to kolagen skleja, a nie tłuszcz.

 

 

Wydaje mi się Marku że tego sformułowania nikt tu nie używał - tłuszcz to klej .

Jak sam zaczynałem zabawę w wędliny nikt specjalnie nie kwapił się żeby podzielić się doświadczeniami.

Dlatego gdy osiągnąłem to sam , wiem jak trudno jest to zrobić dobrze bez pomocy kogoś kto to robił .

Staram się pokazać wszystko w jak najprostszej postaci .

Mam nadzieję , że tak jest . :)

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384422
Udostępnij na innych stronach

 

 

tłuszcz to klej .

Mirku -  klej to klasa III czyli ścięgniste  a nie tłuste !!!!

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384427
Udostępnij na innych stronach

Mirku  myślę, że to ci pomoże:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Bardzo czytelnie pokazana klasyfikacja mięsa :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384570
Udostępnij na innych stronach

Efekt końcowy po podsuszeniu .

Moja rodzinka jest zakochana w tego typu wędlinach .

Tym razem kiełbaska pieczona w piekarniku zamiast w wędzarni , na termometr z sondą w batonie .

 

post-56051-0-13159100-1416512501_thumb.jpg

 

post-56051-0-07559000-1416512529_thumb.jpg

 

post-56051-0-48515400-1416512577_thumb.jpg

 

Do tego troszkę boczusia

 

post-56051-0-95935700-1416512697_thumb.jpg

 

post-56051-0-40387400-1416512714_thumb.jpg

 

I szyneczka peklowana na sucho .

 

post-56051-0-41137900-1416512822_thumb.jpg

 

Teraz pakowanie próżniowe i do zamrażarki .

 

post-56051-0-57635400-1416513340_thumb.jpg

 

Do następnego razu .

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384618
Udostępnij na innych stronach

po marszczeniu batonów można wnioskować, że był dość duży wyciek soków w czasie podpiekania ...

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384622
Udostępnij na innych stronach

I tu cie muszę wyprowadzić z błędu , bo nie było żadnego .

Suchutki piekarnik  i 80-85 C .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384633
Udostępnij na innych stronach

przyznam, że jestem zaskoczony - tłuszcz rozdrobniony do postaci smalcu, brak regularnej klasy III, podpiekanie .... i brak wycieku?

 

może byś jednak spotkał się z nami w widomym terminie ... pogadamy, podegustujemy, nauczymy się czegoś, coś tam może przeczytamy :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384637
Udostępnij na innych stronach

Marku

 

Następnym razem specjalnie dla ciebie zrobię jeszcze fotki z piekarnika .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384638
Udostępnij na innych stronach

Możliwe że wyciek był podczas podpikania w wedzarni, ważne że smakuje :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384639
Udostępnij na innych stronach

fotek to ci u nas dostatek ... szczególnie w wątku DOMINO :tongue:;):D

ja mówię o wspólnej, mazowszańskiej degustacji

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384641
Udostępnij na innych stronach

Możliwe że wyciek był podczas podpikania w wedzarni, ważne że smakuje :)

 

Nie było podpiekania w wędzarni tylko wędzenie ok. 55C . Po przebudowie temperatura stoi jak drut . Fotka wyżej .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384642
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem jeszcze raz to co napisałeś i chyba wcześniej przeoczyłem informację o podsuszaniu ... długo to trwało? w jakiej temperaturze?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384643
Udostępnij na innych stronach

Marku

Zauważyłem , że takie duże nierówności na powierzchni robią się w miejscach gdzie  pod osłonką są duże kawałki mięsa .


Podsuszanie w kuchni chyba 3 dni .

 

post-56051-0-19153600-1416519539_thumb.jpg

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384644
Udostępnij na innych stronach

Krakowska bajer;))

 

 

Jak zrobiłem tą od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki . :tongue::mad:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384648
Udostępnij na innych stronach

 

 

od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki

 

przy tak sprytnie schowanym tłuszczu, to i moje paniusie dałyby się nabrać :)

muszę spróbować ... ale jak mi podcieknie tłuszczem pod osłonkę, to :devil:

 

;):tongue::D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384653
Udostępnij na innych stronach

 

od razu moje panienki dały w odstawkę szyneczki i schabiki

 

przy tak sprytnie schowanym tłuszczu, to i moje paniusie dałyby się nabrać :)

muszę spróbować ... ale jak mi podcieknie tłuszczem pod osłonkę, to :devil:

 

;):tongue::D

 

 

 

Marku przekroje masz na zdjęciach.

Na ok. 9 kg mięcha dałem ~ dwie szklanki wody z pokruszonym lodem.

Tłuszczem na pewno nie podcieknie jak dobrze wykutrujesz i wymieszasz . 

Natomiast jak trafisz kiepskie faszerowane wodą mięsko to tak jak ja kiedyś będziesz miał podcieki wodne po osłonką - pomimo że temperatur zawsze bardzo pilnuje .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-384733
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Trochę zapasów na Święta jak w temacie.

Ale zmieniłem taktykę pieczenia  - niech się robi samo  :tongue:

 

post-56051-0-21486000-1458415197_thumb.jpg

 

post-56051-0-67056900-1458415224_thumb.jpg

 

post-56051-0-25396300-1458415245_thumb.jpg

 

post-56051-0-63255100-1458415264_thumb.jpg

 

Trzeba tylko pamiętać żeby nie wyjąć sondy przed ostygnięciem kiełbaski .

Raz wyjąłem bo była potrzebna na szybko i już będę pamiętał . :facepalm:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-485850
Udostępnij na innych stronach

Trochę zapasów na Święta jak w temacie.

W jakiej temperaturze piekłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/page/2/#findComment-485853
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.