Skocz do zawartości

Kiełbasa Dziadka 1- cały proces na zdjęciach


Rekomendowane odpowiedzi

Witam imiennika

 

Moja propozycja:

Zrób białą surową.

wczoraj wieczorem taką ukręciłem - pychotka .

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Jeśli się upierasz przy wędzonej to niestety przy peklowaniu na sucho tydzień to za długo. Możesz zapeklować i zamrozić lub zamrozić i na trzy dni przed wędzeniem rozmrozić, zapeklować, zmielić i wieczorem dzień przed wędzeniem nadziać w jelita, powiesić na noc i na drugi dzień wędzić.

Robiłem podobnie jak Ty, ale teraz mięso na kiełbasę kupuję trzy dni przed wędzeniem i pekluję na sucho, tak że kiełbasy i wędzonki wędzę w ten sam dzień. Np. dziś kupiłem szyneczki i je zapeklowałem, a na poniedziałek mam już zamówione mięsko na kiełbasy. Wędził będę wszystko w czwartek.

Dzięki za poradę. Problem powstał dlatego, że mieszkamy koło Makro i kupiliśmy całą szynkę (8 kg), cały schab itd. i dopiero w domu zdecydowaliśmy się na kiełbasę. Tak więc odkroiliśmy co trzeba i powstało pytanie co dalej. A czy nie da się tego mięska zapeklować na mokro razem z szynkami ?
kalkos

Witoldzie

Kiedyś tak zrobiłem i było OK:

- kawałki mięsa( przeznaczone na kiełbaskę) wrzuciłem do solanki razem z szynkami,baleronami itp.

- po peklowaniu ( ok.6 dni) mięsko lekko przepłukałem, dodałem golonkę i wołowinkę , przyprawy( już bez solenia)

- wymieszałem, zamieszałem, napełniłem flaki, osączyłem, uwędziłem, sparzyłem , ostudziłem......i zjadłem... :grin: rewelka :tongue:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Fentel jesteś wspaniały

Nawet nie wiesz jak mi to ułatwi sprawę

Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki

O efektach nie omieszkam powiadomić

pzdr

kalkos

O efektach nie omieszkam powiadomić

Chyba dłuuugo po 12 listopada :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Witoldzie, jeśli zrobisz tak jak pisze Fentel, to przed napełnieniem przeprowadź próbę na słoność.

 

Przez pomyłkę peklowałem kiedyś drobne kawałki mięsa wg tabeli peklowania mokrego i było łokrutnie przesolone.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.