Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Claudia, widać że jesteś uparciuch i złapałaś bakcykla :)

Rozważ wzięcie udziału w kursie SDM. Tanie to nie jest, ale wiedza jaką można tam uzyskać - bezcenna. Poświęcasz jeden weekend i z miejsca wiesz i potrafisz więcej ,niż po 4 latach czytania forum  :D  ;)  :tongue: 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-369497
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to działam dalej.... Dzisiaj kupiłam świeże, piękne mięsko.... Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa....

post-43265-0-74241600-1410463594_thumb.jpg

post-43265-0-00872500-1410463690_thumb.jpg

post-43265-0-14556800-1410463704_thumb.jpg

post-43265-0-15362200-1410463715_thumb.jpg

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370423
Udostępnij na innych stronach

Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa....

II klasa razem z III klasą?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370428
Udostępnij na innych stronach

No to działam dalej.... Dzisiaj kupiłam świeże, piękne mięsko.... Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa....

Może być słonawa.

Jakie ilości wagowo w miskach ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370430
Udostępnij na innych stronach

Miska żółta 2 kg, miska czerwona 4.5 kg, miska szara 1,5 kg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370431
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Nasz pierwszy raz
 

 

Hmmm taki fajny tytuł a tu kiełbacha ... :(   ;)

Te 20g soli na kg to słonkawe będzie chyba że tak lubisz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370472
Udostępnij na innych stronach

Bo kiełbacha jest fajna..... Szczególnie własnoręcznie zrobiona ;) Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370475
Udostępnij na innych stronach

 

  Nasz pierwszy raz
 

 

Te 20g soli na kg to słonkawe będzie chyba że tak lubisz ;)

 

No niekoniecznie. Zależy co z tym potem zrobi:) Też w zeszły wekend robiłem z takiej ilości i tak posolone w fi 5cm. 3 laseczki podpiekłem w wędzarce a że było późno to na noc je zostawiłem. Po czym powiesiłem w kuchni do obsychania. Reszta została sparzona. Ta sparzona jest w smaku idealna a ta podsuszana jest wyraźniejsza w smaku ale i bardziej słona. Next time będę peklował oddzielnie dla "sucharów":)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370483
Udostępnij na innych stronach

Tak mam napisane na opakowaniu Peklosoli....na sucho 20g na 1 kg mięsa...na mokro 60 g na 1 litr wody

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370487
Udostępnij na innych stronach

@claudia_85, zakres przy peklowaniu na sucho standardowych kiełbas to 16-20g/kg, większość z nas stosuje 18g ... do swojej dawki akceptowalnej przez rodzinę musisz dojść sama. Dla moich 20g i jest niezjadliwa. Faktem jest że parzenie delikatnie "odsala" a podsuszanie uwydatnia poziom słoności ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370488
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy czy będzie za słona.... Teraz bardziej się martwię czy od czwartku do niedzieli mięso pokorojne na kiełbase i zapeklowane sie nie zepsuje.... Co myślicie?

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370493
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy czy będzie za słona.... Teraz bardziej się martwię czy od czwartku do niedzieli mięso pokorojne na kiełbase i zapeklowane sie nie zepsuje.... Co myślicie?

Nie powinno. Jeżeli jednak chcesz wędzić w niedzielę to w sobotę możesz już zapakować do flaczków i niech się osadza do niedzieli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370498
Udostępnij na innych stronach

zakres przy peklowaniu na sucho standardowych kiełbas to 16-20g/kg

16-23 g/kg, więc 20 to średnia ilość.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370499
Udostępnij na innych stronach

Używam i 30-35gr tylko do innej "technologii produkcji" więc Twoja średnia ni jak nie jest i nie będzie moją średnią...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370500
Udostępnij na innych stronach

Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby....

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370504
Udostępnij na innych stronach

Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby....

Pilnuj temperatury max 4 C i nic się nie stanie.

To ma być kiełbaska do podsuszania czy czy zwykła ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370538
Udostępnij na innych stronach

Ma być zwykła...taką mam nadzieję :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370541
Udostępnij na innych stronach

Wolicie kiełbaskę drobnozmieloną czy taką w której widać mięsko ?

Czy mają być w niej oczka ze słoninki ?

Pomyśl

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370576
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby....

Pilnuj temperatury max 4 C i nic się nie stanie.

To ma być kiełbaska do podsuszania czy czy zwykła ?

Jeżeli claudia oddaje swoje wędliny do wędzenia,to jak ma pilnować temper ???Chyba że stoi obok ale nie sądze;)

Faktycznie 20 gr na kg mięcha za wiele,ja lubię słono ale moja dawka i mojej famili to 18gr nie więcej;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370595
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym żeby były większe kawałki mięsa... Kupiłam sitko 10, 13 i szarpak.... Owszem oddaję wyroby do wędzenia ale póki co mam wszystko w swojej lodówce jeszcze w miskach w peklosoli....

Mój plan jest taki.... W niedzielę rano przyprawić mięsko pieprzem, czosnkiem, gorczycą.... Mięso najchudsze zmielę 13, średnie 8 i tłuste chyba 8 i do szczewa.... A w poniedziałek rano zawiozę do Wędzarni.... Dobrze kombinuje?

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370600
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zrobił bym tak

chude puściłbym przez szarpak , ewentualnie jasne kawałki z chudego w kostkę 1cm

Z średniego najtłustrze kawałki przerzuciłbym do tłustego resztę przepuścił przez 8 mm

Tłuste z dodatkiem średniego 2 x mielenie  przez 4 mm i z przyprawami rozbił blenderem z dodatkiem lodowatej wody .

Później wyrabiasz chude ze średnim aż zacznie się ładnie kleić . Dodajesz wyrobione tłuste i całość dokładnie wyrabiasz. Teraz już tylko do jelit .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370615
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym żeby były większe kawałki mięsa... Kupiłam sitko 10, 13 i szarpak.... Owszem oddaję wyroby do wędzenia ale póki co mam wszystko w swojej lodówce jeszcze w miskach w peklosoli....

Mój plan jest taki.... W niedzielę rano przyprawić mięsko pieprzem, czosnkiem, gorczycą.... Mięso najchudsze zmielę 13, średnie 8 i tłuste chyba 8 i do szczewa.... A w poniedziałek rano zawiozę do Wędzarni.... Dobrze kombinuje?

Ale nie we wędzarni????reszta oki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370625
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda jak narazie   :)
Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem  :facepalm:

post-43265-0-45260600-1410635938_thumb.jpg

post-43265-0-84959900-1410635943_thumb.jpg

post-43265-0-67904200-1410635948_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370754
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda jak narazie   :)

Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem  :facepalm:

 

Claudia jak smakuje tak jak wygląda to jest wszystko OK.

Tak trzymaj i ćwicz .

Wrzuć później fotki po wędzeniu i parzeniu .

Jeżeli do wędzenia w poniedziałek to jak dla mnie  uciekaj z nią do lodówki

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370766
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.