Maad Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Września 2014 Claudia, widać że jesteś uparciuch i złapałaś bakcykla Rozważ wzięcie udziału w kursie SDM. Tanie to nie jest, ale wiedza jaką można tam uzyskać - bezcenna. Poświęcasz jeden weekend i z miejsca wiesz i potrafisz więcej ,niż po 4 latach czytania forum Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-369497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) No to działam dalej.... Dzisiaj kupiłam świeże, piękne mięsko.... Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa.... Edytowane 11 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Września 2014 Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa....II klasa razem z III klasą? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Września 2014 No to działam dalej.... Dzisiaj kupiłam świeże, piękne mięsko.... Obecnie pekluje się w lodówce w peklosoli w proporcji 20g na 1 kg mięsa....Może być słonawa.Jakie ilości wagowo w miskach ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Września 2014 Miska żółta 2 kg, miska czerwona 4.5 kg, miska szara 1,5 kg Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Września 2014 Nasz pierwszy raz Hmmm taki fajny tytuł a tu kiełbacha ... Te 20g soli na kg to słonkawe będzie chyba że tak lubisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Bo kiełbacha jest fajna..... Szczególnie własnoręcznie zrobiona Edytowane 12 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Września 2014 Nasz pierwszy raz Te 20g soli na kg to słonkawe będzie chyba że tak lubisz No niekoniecznie. Zależy co z tym potem zrobi:) Też w zeszły wekend robiłem z takiej ilości i tak posolone w fi 5cm. 3 laseczki podpiekłem w wędzarce a że było późno to na noc je zostawiłem. Po czym powiesiłem w kuchni do obsychania. Reszta została sparzona. Ta sparzona jest w smaku idealna a ta podsuszana jest wyraźniejsza w smaku ale i bardziej słona. Next time będę peklował oddzielnie dla "sucharów":) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Września 2014 Tak mam napisane na opakowaniu Peklosoli....na sucho 20g na 1 kg mięsa...na mokro 60 g na 1 litr wody Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Września 2014 @claudia_85, zakres przy peklowaniu na sucho standardowych kiełbas to 16-20g/kg, większość z nas stosuje 18g ... do swojej dawki akceptowalnej przez rodzinę musisz dojść sama. Dla moich 20g i jest niezjadliwa. Faktem jest że parzenie delikatnie "odsala" a podsuszanie uwydatnia poziom słoności Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Września 2014 Zobaczymy czy będzie za słona.... Teraz bardziej się martwię czy od czwartku do niedzieli mięso pokorojne na kiełbase i zapeklowane sie nie zepsuje.... Co myślicie? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Września 2014 Zobaczymy czy będzie za słona.... Teraz bardziej się martwię czy od czwartku do niedzieli mięso pokorojne na kiełbase i zapeklowane sie nie zepsuje.... Co myślicie?Nie powinno. Jeżeli jednak chcesz wędzić w niedzielę to w sobotę możesz już zapakować do flaczków i niech się osadza do niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Września 2014 zakres przy peklowaniu na sucho standardowych kiełbas to 16-20g/kg16-23 g/kg, więc 20 to średnia ilość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Września 2014 Używam i 30-35gr tylko do innej "technologii produkcji" więc Twoja średnia ni jak nie jest i nie będzie moją średnią... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Września 2014 Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby.... Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Września 2014 Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby....Pilnuj temperatury max 4 C i nic się nie stanie.To ma być kiełbaska do podsuszania czy czy zwykła ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Września 2014 Ma być zwykła...taką mam nadzieję Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Września 2014 Wolicie kiełbaskę drobnozmieloną czy taką w której widać mięsko ?Czy mają być w niej oczka ze słoninki ?Pomyśl Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Września 2014 Wędzone będzie w poniedziałek.... W niedziele mięso pójdzie do szczewa i do poniedziałku będzie się osadzać... Niestety nie mam innego wyjścia.... Tylko w poniedziałki i czwartki wędzi pani której oddaję wyroby....Pilnuj temperatury max 4 C i nic się nie stanie.To ma być kiełbaska do podsuszania czy czy zwykła ?Jeżeli claudia oddaje swoje wędliny do wędzenia,to jak ma pilnować temper ???Chyba że stoi obok ale nie sądze;)Faktycznie 20 gr na kg mięcha za wiele,ja lubię słono ale moja dawka i mojej famili to 18gr nie więcej;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Września 2014 Chciałabym żeby były większe kawałki mięsa... Kupiłam sitko 10, 13 i szarpak.... Owszem oddaję wyroby do wędzenia ale póki co mam wszystko w swojej lodówce jeszcze w miskach w peklosoli.... Mój plan jest taki.... W niedzielę rano przyprawić mięsko pieprzem, czosnkiem, gorczycą.... Mięso najchudsze zmielę 13, średnie 8 i tłuste chyba 8 i do szczewa.... A w poniedziałek rano zawiozę do Wędzarni.... Dobrze kombinuje? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Września 2014 Osobiście zrobił bym takchude puściłbym przez szarpak , ewentualnie jasne kawałki z chudego w kostkę 1cmZ średniego najtłustrze kawałki przerzuciłbym do tłustego resztę przepuścił przez 8 mmTłuste z dodatkiem średniego 2 x mielenie przez 4 mm i z przyprawami rozbił blenderem z dodatkiem lodowatej wody .Później wyrabiasz chude ze średnim aż zacznie się ładnie kleić . Dodajesz wyrobione tłuste i całość dokładnie wyrabiasz. Teraz już tylko do jelit . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Września 2014 Chciałabym żeby były większe kawałki mięsa... Kupiłam sitko 10, 13 i szarpak.... Owszem oddaję wyroby do wędzenia ale póki co mam wszystko w swojej lodówce jeszcze w miskach w peklosoli.... Mój plan jest taki.... W niedzielę rano przyprawić mięsko pieprzem, czosnkiem, gorczycą.... Mięso najchudsze zmielę 13, średnie 8 i tłuste chyba 8 i do szczewa.... A w poniedziałek rano zawiozę do Wędzarni.... Dobrze kombinuje?Ale nie we wędzarni????reszta oki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 13 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Września 2014 Tak to wygląda jak narazie Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Września 2014 Jakość zdjęć dobra,kiełbasa wygląda na udany wyrób.Jeżeli jest smaczna to można tylko pogratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Września 2014 Tak to wygląda jak narazie Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem Claudia jak smakuje tak jak wygląda to jest wszystko OK.Tak trzymaj i ćwicz .Wrzuć później fotki po wędzeniu i parzeniu .Jeżeli do wędzenia w poniedziałek to jak dla mnie uciekaj z nią do lodówki Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/page/2/#findComment-370766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.