Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

o własnej wędzarni myślałem kilka lat, ostatnio, mając wiecej wolnego czasu "zbudowałem" to:

 

w teorii wszystko idealnie, palenisko, rura, beczka, worek, termometr; nic tylko peklować i wędzic.

ale jednak

dzis napaliłem testowo, chciałem sprawdzić czy uda mi się utrzymać odpowiednią temperaturę do osuszania i do wędzęnia + odpowiednią ilość dymu. po rozgrzaniu mojego dzieła, po przykryciu beczki workiem temperatura wzrasta drastycznie, pomimo właściwie pustego paleniska, nawet na zdjęciu widac że jest tam sam żar, jakies ze 3-4 cm + chyba 3 cienkie szczapki drewna, które trochę potrzymałem w wodzie (suche na wiór było)

 

termometr który sobie kupiłem, za każdym razem jak przyktrywałem workiem (jutowy, czysty, w sumie luźny splot, jedna warstwa, zwilżony) pokazywał najmarniej:

 

i teraz pytanie co z tym zrobić... głowiłem się przez cały wieczór, teraz mnie naszło, że może rura żeliwna (fi15cm na oko) łącząca palenisko z beczką strasznie się nagrzała i teraz oddaje to ciepło??? moze termometr do bani, albo ma jakąś inną czułość (wiem że to term do parzenia a nie do beczki), zastaniawiajace, że wiele osób na różnych filmikach sprawdza temp w wędzarni "na rękę". nawet przy 100 stopniach mogłem bez problemu włożyć rękę do beczki, ba,. nawet założyć bez rękawiczek sprężynkę na szpikulec od termometru... 

kanał ma jakies 1.5m

uprzejmie proszę Szanownych Forumowiczów o jakies pomysły lub rady co z tym zrobić, a może źle rozpalam? na początku dałem dość sporo drewna i miałem duży ogien, chciałem wszystko wygrzać, w tej konstrukcji bez temperatury nie ma cugu, a dodatkowo beczka patrzyt paleniskiem na wschód, niestety nie było innej opcji...

 

dziękuje i pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez ooco
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10311-problem-z-temperatur%C4%85-w-beczce/
Udostępnij na innych stronach

Mam co najmniej 5 letnią praktykę w wędzeniu w beczce, w bardzo podobnych warunkach jak u Ciebie. I oto kilka moich rad: przy tak przykrytej wędzarni osiągałem nawet 140st - tylko po co? Do osuszania wedliny , ściągamy worek całkiem i odkrywamy palenisko, ma być swobodny przepływ gorącego powietrza. Po osuszeniu wędliny, przykrywamy światło beczki do połowy i zaczynamy wędzić, dokładając drewna (suchego) i umiejętnie przysłaniając dopływ powietrza do paleniska regulujemy gęstość dymu. nie zapominamy o przekładaniu kijów i obracaniu ich o 180st co pół godz. Jak po wedzeniu chcesz wędlinkę podpiec to zakrywamy światło beczki w 3/4 i podpiekamy do osiągnięcia  temp. wewnątrz wedliny 68st.. I jeszcze jedno termometr umieściłeś w najzimniejszym miejscu beczki, proponuję beczkę obrócić o 180st.

 

Powodzenia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10311-problem-z-temperatur%C4%85-w-beczce/#findComment-369791
Udostępnij na innych stronach

@PePe, @eli55, dziękuje za rady, popróbuje robić tak jak napisaliście, dam znać co mi wyszło. pomyślałem jeszcze, że spróbuje rozpalać i trzymać żar nie przy samym wlocie rury a w przeciwległym końcu paleniska, mniejszą ilością drewna.

 

dziękuje i pozdrawiam

Łukasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10311-problem-z-temperatur%C4%85-w-beczce/#findComment-369814
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i debiut za mną, jedna szynka zrobiona :clap:

rady udzielone przez PePe sprawdziły się ideanie, wykorzystałem to, ze przy termometrze najzimniej, regulacja temp przy pomocy worka łatwizna :)

a o to moje dziewicze dzielo, pękam z dumy a rodzina już sklada zamowienia

 

beczka dostałą nowe ubranie by nie straszyć w ogrodzie:

 

 

 

pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze :thumbsup:

Łukasz

Edytowane przez ooco
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10311-problem-z-temperatur%C4%85-w-beczce/#findComment-372030
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.