claudia_85 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Jako, że jestem tutaj nowa....Chciałabym pokazać Wam trochę mojego życia.... Tutaj zamieszczę zdjęcia wraz z opisem przygotowanych ciast, ciasteczek i innych słodkich pyszności ( choć przyznam, że mięsożerne ze mnie stworzenie )Na początek trochę starych zdjęć ( w ramach wkupienia się do grupy )...Tort na 18-stkę bratanka... Zabawa była przednia Ciasto z borówką amerykańskąSkładniki na formę o średnicy 21 cm: 200 g mąki pszennej125 g masła lub margaryny80 g cukru2 jajkapół łyżeczki proszku do pieczenia200 g borówki amerykańskiej Masło roztopić, odstawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek, białka wbijać do średniej wielkości miski. Ubić białka na pianę. Nadal miksując dodawać stopniowo najpierw cukier, a potem żółtka (po jednym). Powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło. Całość starannie połączyć i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch gęsto posypać borówkami, lekko je wdusić.Piec ok 40 minut na termoobiegu, w temperaturze 170 st. C. Smacznego! Paluszki wiedźmy Składniki: 225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z migdałów2 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli3/4 szklanki obranych migdałów Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną),na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce. Smacznego Edytowane 14 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2014 Claudia mozesz dac przekroj ciasta ,prosze. A ciasto odpowiednie do tego wieku zrobilas Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2014 ANNAM niestety nie mam zdjęcia ... ten tort robiłam ponad 3 lata temu i nie pamiętam dokładnie.... na pewno biszkopt z przepisu mojej mamy ( nie pamiętam czy był jasny czy ciemny.....może warstwa taka i taka).....przełożony kremem jasnym i ciemnym na bazie masła ( według przepisu mojej mamy) z dodatkiem pokrojonej czekolady.....biszkopt był nasączony wódką i posmarowany dżemem wiśniowym i uformowany na kształt tej pięknej niewiasty Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2014 Mi chodzilo o przekroj tego z borowka, a palusi wiedzmy to Malgos przyuwlokla juz na forum tez je robilam , a le dolozylam odrobine dzemu naokolo paznokci, niektorych obrzydzenie bralo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2014 W tym borówkowym nie ma nic ciekawego.... To po prostu coś ala biszkopt posypany borówką. .. Borówka jest lekka i nie opada na dno tylko zostaje na gorze.... Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2014 Ja jestem fanem ciast z owocami, a bardziej owocow z ciastem A jak czasem ciasta zbraknie a sa owoce to dla mnie i tak dobrze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2014 Skoro lubisz ciasta z owocami to podrzucam Ci przepis na mój ulubiony sernik z brzoskwinią...... Jest super.... Wypróbowałam go na kilku imprezach i zawsze się sprawdza.... No i im dłużej go trzymasz tym jest lepszy Niestety nie mam zdjęcia ale jak zrobię następnym razem to podeślę..... Przepis jest skopiowany ze strony autorki i robię go dokładnie tak samo....Sernik z brzoskwiniami Składniki na ciasto:250 g masła, zimnego3 łyżki cukru pudru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia3 szklanki mąki pszennejWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego125 g masła3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)1 szklanka drobnego cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.Ponadto:brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej, ile lubicie)5 białek3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówBrzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Najsmaczniejszy na drugi dzień.Smacznego :-). Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Września 2014 Jabłecznik na kruchym cieście Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-373380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ciasto ananasowo-kokosowe. Nasze ulubione ostatnio .... i kawiatuszek nutellowy Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-397986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2015 A może jakiś przekrój, że o przepisie nie wspomnę a oba prezentują się zacnie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-397990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.