Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem tutaj nowa....Chciałabym pokazać Wam trochę mojego życia.... Tutaj zamieszczę zdjęcia wraz z opisem przygotowanych ciast, ciasteczek i innych słodkich pyszności (  choć przyznam, że mięsożerne ze mnie stworzenie :) )

Na początek trochę starych zdjęć ( w ramach wkupienia się do grupy )...

Tort na 18-stkę bratanka... Zabawa była przednia :) 

 


Ciasto z borówką amerykańską

Składniki na formę o średnicy 21 cm:

 
200 g mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
80 g cukru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g borówki amerykańskiej
 
Masło roztopić, odstawić do ostudzenia. 
Oddzielić białka od żółtek, białka wbijać do średniej wielkości miski. 
Ubić białka na pianę. Nadal miksując dodawać stopniowo najpierw cukier, a potem żółtka (po jednym). 
Powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło. 
Całość starannie połączyć i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch gęsto posypać borówkami, lekko je wdusić.
Piec ok 40 minut na termoobiegu, w temperaturze 170 st. C.
 
Smacznego! :)

Paluszki wiedźmy
 

Składniki:
 
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
 
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. 
Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. 
Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną),
na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
 
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
 
Smacznego   ;)

post-43265-0-55352600-1410683010_thumb.jpg

post-43265-0-82762300-1410683011_thumb.jpg

post-43265-0-12120500-1410683013_thumb.jpg

post-43265-0-28648600-1410683567_thumb.jpg

post-43265-0-87270400-1410683567_thumb.jpg

post-43265-0-46907000-1410684150_thumb.jpg

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/
Udostępnij na innych stronach

Claudia mozesz dac przekroj ciasta ,prosze.

 A ciasto odpowiednie do tego wieku zrobilas  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370840
Udostępnij na innych stronach

ANNAM niestety nie mam zdjęcia ... ten tort robiłam ponad 3 lata temu i nie pamiętam dokładnie.... na pewno biszkopt z przepisu mojej mamy ( nie pamiętam czy był jasny  czy ciemny.....może warstwa taka i taka).....przełożony kremem jasnym i ciemnym na bazie masła ( według przepisu mojej mamy) z dodatkiem pokrojonej czekolady.....biszkopt był nasączony wódką i posmarowany dżemem wiśniowym i uformowany na kształt tej pięknej niewiasty :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370844
Udostępnij na innych stronach

Mi chodzilo o przekroj tego z borowka, a palusi wiedzmy to Malgos przyuwlokla juz na forum  :D  tez je robilam , a le dolozylam odrobine dzemu naokolo paznokci, niektorych obrzydzenie bralo :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370852
Udostępnij na innych stronach

W tym borówkowym nie ma nic ciekawego.... To po prostu coś ala biszkopt posypany borówką. .. Borówka jest lekka i nie opada na dno tylko zostaje na gorze....

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370857
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem fanem ciast z owocami, a bardziej owocow z ciastem  :D  A jak czasem ciasta zbraknie a sa owoce to dla mnie i tak dobrze  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370859
Udostępnij na innych stronach

Skoro lubisz ciasta z owocami to podrzucam Ci przepis na mój ulubiony sernik z brzoskwinią...... Jest super.... Wypróbowałam go na kilku imprezach i zawsze się sprawdza.... No i im dłużej go trzymasz tym jest lepszy :) Niestety nie mam zdjęcia ale jak zrobię następnym razem to podeślę..... Przepis jest skopiowany ze strony autorki i robię go dokładnie tak samo....

Sernik z brzoskwiniami 
 

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.

Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
  • 125 g masła
  • 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.

Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej, ile lubicie)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.

W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.

Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Smacznego :-).

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-370882
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jabłecznik na kruchym cieście :)
 

post-43265-0-29540100-1411814354_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-373380
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ciasto ananasowo-kokosowe. Nasze ulubione ostatnio  .... i kawiatuszek nutellowy :)

post-43265-0-83232700-1421664400_thumb.jpg

post-43265-0-52709300-1421664429_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10330-wypieki-i-inne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-397986
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.