Patataj Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2014 Kochani, jak wiadomo nie samym wędzonym człowiek żyje i przyplątała mi się ostatnio zajawka , żeby upiec sernik. Ale nie z pierwszego z brzegu przepisu, a taki co to go piekła śp. ciocia Janeczka. Pamiętam do dziś ten smak i konsystencję. Sernik pachniał wanilią, naszpikowany był rodzynkami, żółciutki i gładki jak masło, ciężki, tłusty, z delikatną brązowawą skórką na wierzchu, bez ciastowego spodu. Jedyne co podpowiada mi pamięć to jakaś gigantyczna ilość jajek ( nie żadne tam 4 - 8 jak można w necie wyszperać , a raczej coś kiele 30 ) jaką cioteczka zużywała na dużą blachę i gotowany kartofel . Może moglibyście mi pomóc i poratować przepisem ? Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10342-sernik-szukam-przepisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Hmmm takiego z 30 jajami to nie znam .....Ale tu masz na 23cm tortownice więc na dużą blachę możesz podwoić ilość składników 1kg sera tłustego mielimy1 kostka dobrego masła (prawdziwego)1-1,5 szklanki cukru10 jajekszczypta soli1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ugnieciony ugotowany ziemniak1 łyżka mąkiwanilia (mała laska na pół i wyskrobać środek) lub aromat jaki lubisz rum czy wanilia Bakalie jakie lubisz w ilości jakiej lubisz ja tu daję dużo i na bogato rodzynki namoczone wcześniej (w czym lubisz - sok, poncz, woda, whisky czy rum)skórka pomarańczowa orzechy - włoskie i laskowemigdały Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Białka na sztywną pianę - z odrobiną cukru i soli. Żółtka ucieramy z z cukrem i wanilią, dodajemy masło. Do tego wszystkiego ser i bakalie, następnie mąki lub maka i ziemniak i wszystko mieszamy. Na koniec do masy serowej dodajemy pianę z białek już bez super dokładnego mieszania. Masę przekładamy do tortownicy (możesz użyć papieru do pieczenia) i do nagrzanego piekarnika. Po ok 10 minutach lekko obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 40-50 minut (grzałka góra dół) - wiesz "na patyczek". studzić możesz na uchylonym piekarniku odcinając wcześniej nożem brzeg w koło tortownicy czy blachy - nie powinien mocno opaść.Na wierzch co tam lubisz ja preferuję gorzką czekoladę posypaną wiórkami kokosowymi ... Smacznego PS Aha przepis pochodzi od cioci z Radości czyli rodzinnego domu (mojego też choć nie pamiętam) więc to Twoje rejony i myślę że to może być to czego szukasz ze smaków "dzieciństwa" Teraz problem jest z serem tak tłustym jak był kiedyś Pokusiłem się kiedyś o wykonanie z twarogu kubełkowego z Lidla i powiem że nie było to złe ale to substytut i taki twaróg musi być bardzo gęsty czyli kupić rozszczelnić i trzymać w lodówce do granicy terminu albo i dłużej Edytowane 26 Września 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10342-sernik-szukam-przepisu/#findComment-373213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Września 2014 MI się kiedyś taki udał. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9388-conieco-ze-stolnicy/?p=342027 Ale nie wiem czy Ci podejdzie. W tym temacie również fotki gotowego. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10342-sernik-szukam-przepisu/#findComment-373229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2014 Dzięki serdeczne Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10342-sernik-szukam-przepisu/#findComment-376768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.