Skocz do zawartości

Mirka.....cienka kiełbasa , podpiekana , podsuszana .


Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku próbach z różnymi przepisami na cienką kiełbaskę ,  zacząłem dopasowywać je pod siebie i swoją rodzinkę.

Wypracowałem swoją recepturę , która wydaje mi się godna polecenia dla osób szczególnie lubiących podsuszane kiełbaski .

 

Mięso

 

Mięso szynka  i łopatka , jeżeli chude dodatkowo do ok.  1 kg podgardla ( razem 10-11 kg mięska )

 

 

 

Do tego przyprawy na  1 kg mięsa

 

16 g / 1 kg                    sól peklowa z solą morską niejodowaną  50/50%

 

1 g / 1 kg                      pieprz czarny z moździerza lub mielony

 

5 g / 1 kg                      czosnek polski , obrany , czysty

 

1-1,5 g / 1 kg                majeranek suszony , przesiany

 

1-1,5 g / 1 kg                cukier

 

0,3 g / 1 kg                   kolendra rozbita w moździerzu

 

0,3g - 0,5 g / 1 kg         gałka muszkatowa  lub  jałowiec ( rozbijane w młynku do kawy lub mielone )

 

Woda z pokruszonym lodem 0,4 - 0,5L

 

 

Cd niebawem nastąpi .

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/
Udostępnij na innych stronach

Przygotowanie mięsa.

 

 

Do peklowania mięso na kiełbasy od razu selekcjonuję na :

klasy  w/g Mirka 

 

Kl.1 - czyste mięśnie

Kl.2 - mięso z tłuszczem ( raczej bez nadmiaru błon , bez ścięgien )

Kl.3 - tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki  z błonami , ścięgniste okrawki itp.

 

Wszystko pokrojone w kawałki jak pudełko od zapałek wymieszane dokładnie z mieszanką solną  ubijam w plastikowym wiaderku , nakrywam folią spożywczą i do lodówki na 3 dni ,  do 4 C.

 

 

Po zapeklowaniu

 

Mięso selekcjonuję  do czterech pojemników w porównywalnych proporcjach po ok.  2,5 kg

 

 

1 - ( KL 1 )  Czyste najjaśniejsze mięśnie - trzeba pokroić w kostkę ok. 1 do 1,5 cm

 

2 - ( KL 1 )  Czyste pozostałe mięśnie - zmielone na szarpaku

 

3 -  ( KL 2 )  Mięso z tłuszczem ( raczej bez nadmiaru błon , bez ścięgien ) - zmielone na sitku fi 8 mm.

 

4 -  ( KL 3 )  Tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki  z błonami , ścięgniste okrawki itp. -  klej do naszej  

                     kiełbaski,zmielone na sitku fi 4 mm dwukrotnie i po dodaniu przypraw i wody z pokruszonym lodem  .

                     wykutrowane.

 

Mięso po rozdrobnieniu

 

post-56051-0-96828600-1411122722_thumb.jpg

 

Mięso na klej po zmieleniu

 

post-56051-0-59791200-1411122919_thumb.jpg

 

Mięso na klej po dodaniu przypraw

 

post-56051-0-44848900-1411122965_thumb.jpg

 

Mięso na klej po wykutrowaniu - jest na tyle klejące że ciężko operuje się blenderem .

 

post-56051-0-98552900-1411123042_thumb.jpg

 

 

Mieszanie składników

 

Najpierw dokładnie wyrabiamy mięso  z KL1  +  KL 2  Należy dobrze wymieszać do momentu puszczenia kleju - masa zesztywnieje będzie się trzymać dłoni .

 

post-56051-0-42979400-1411123610_thumb.jpg

 

 

Dopiero wtedy dodać KL.3 i dokładnie wymieszać do otrzymania jednorodnej masy .

 

post-56051-0-99182800-1411123660_thumb.jpg

 

post-56051-0-74573700-1411123797_thumb.jpg

 

Słabo wyszło zdjęcie ale z farszu po wyrobieniu daje się zrobić ,, stojące figurki ,, .

 

 

Teraz napełnianie jelit i osadzanie ok. 2h  w kuchni na drążkach .

 

post-56051-0-88046500-1411124168_thumb.jpg

 

Po tym czasie wkładam do wiaderek wyłożonych pieluchami tetrowymi i wędrują do lodówki do następnego dnia .

 

Kolejny dzień to

- osuszanie

- wędzenie

- podpiekanie

 

Osobiście pozostawiam po wędzeniu kiełbaski na 24 h w lodówce żeby się ,, ułożyły ,,  smakowo .

Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel i wędrują na drążek w kuchni do podsuszenia .

Podsuszanie do utraty ok. 20% wagi .

 

post-56051-0-33169000-1411125206_thumb.jpg

 

post-56051-0-28839800-1411125220_thumb.jpg

 

 

Chętnym do próby wykonania życzę udanej pracy i smacznego - bo jest to czego  :D  :tongue: .

 

 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371849
Udostępnij na innych stronach

no i kolejny super produkt  :clap:

Ale dla mnie, co ważniejsze super opis "step   by step"

Dzięki Mirek, klasa sama w sobie NAPEWNO skorzystam ;)  

"Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371904
Udostępnij na innych stronach

Z premedytacją zrobiłem opis dla amatorów .

Krok po kroku i musi się udać .

,, Zawodowcy ,,  jak będą chcieli skorzystać  i tak zrobią po swojemu .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371953
Udostępnij na innych stronach

no i kolejny super produkt  :clap:

Ale dla mnie, co ważniejsze super opis "step   by step"

Dzięki Mirek, klasa sama w sobie NAPEWNO skorzystam ;)  

Nic dodać ... nic ująć ... jak dla mnie zrozumiałe w 100% procentach :thumbsup:

 

 

Z premedytacją zrobiłem opis dla amatorów . Krok po kroku i musi się udać .

Na przyszłość proszę o takie właśnie opisy Twoich wyrobów :)

 

 

Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel

Mirku .. w jakiej temperaturze?

Super wyrób :thumbsup: jak dla mnie

Pozdrawiam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel
Mirku nie rozumię celu tej czynności i jakie ma zadanie,kiełbasa była przecież podpiekana ?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372023
Udostępnij na innych stronach

 

Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel

Mirku .. w jakiej temperaturze?

Super wyrób :thumbsup: jak dla mnie

Pozdrawiam

 

Kąpiel ok. 80 C

 

 

 

Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel
Mirku nie rozumię celu tej czynności i jakie ma zadanie,kiełbasa była przecież podpiekana ?.

 

Czynność nie konieczna , dla mnie kosmetyczna opłukuję ją w ten sposób  z namiaru cząstek dymu i tłuszczyku który wypłynął przy podpiekaniu ( nie brudzą rączek ) .  :tongue:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372063
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czynność nie konieczna , dla mnie kosmetyczna

 

kosmetyczna jak kosmetyczna - bardziej chyba dla "zdrowotności" :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372095
Udostępnij na innych stronach

Marku

aromacik w środku już jest a co za nadto zostanie w garnuszku .

Czyli łączymy przyjemne z pożytecznym . ;)

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.