Mirekr134a Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2014 Po kilku próbach z różnymi przepisami na cienką kiełbaskę , zacząłem dopasowywać je pod siebie i swoją rodzinkę.Wypracowałem swoją recepturę , która wydaje mi się godna polecenia dla osób szczególnie lubiących podsuszane kiełbaski . Mięso Mięso szynka i łopatka , jeżeli chude dodatkowo do ok. 1 kg podgardla ( razem 10-11 kg mięska ) Do tego przyprawy na 1 kg mięsa 16 g / 1 kg sól peklowa z solą morską niejodowaną 50/50% 1 g / 1 kg pieprz czarny z moździerza lub mielony 5 g / 1 kg czosnek polski , obrany , czysty 1-1,5 g / 1 kg majeranek suszony , przesiany 1-1,5 g / 1 kg cukier 0,3 g / 1 kg kolendra rozbita w moździerzu 0,3g - 0,5 g / 1 kg gałka muszkatowa lub jałowiec ( rozbijane w młynku do kawy lub mielone ) Woda z pokruszonym lodem 0,4 - 0,5L Cd niebawem nastąpi . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2014 Przygotowanie mięsa. Do peklowania mięso na kiełbasy od razu selekcjonuję na :klasy w/g Mirka Kl.1 - czyste mięśnieKl.2 - mięso z tłuszczem ( raczej bez nadmiaru błon , bez ścięgien )Kl.3 - tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki z błonami , ścięgniste okrawki itp. Wszystko pokrojone w kawałki jak pudełko od zapałek wymieszane dokładnie z mieszanką solną ubijam w plastikowym wiaderku , nakrywam folią spożywczą i do lodówki na 3 dni , do 4 C. Po zapeklowaniu Mięso selekcjonuję do czterech pojemników w porównywalnych proporcjach po ok. 2,5 kg 1 - ( KL 1 ) Czyste najjaśniejsze mięśnie - trzeba pokroić w kostkę ok. 1 do 1,5 cm 2 - ( KL 1 ) Czyste pozostałe mięśnie - zmielone na szarpaku 3 - ( KL 2 ) Mięso z tłuszczem ( raczej bez nadmiaru błon , bez ścięgien ) - zmielone na sitku fi 8 mm. 4 - ( KL 3 ) Tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki z błonami , ścięgniste okrawki itp. - klej do naszej kiełbaski,zmielone na sitku fi 4 mm dwukrotnie i po dodaniu przypraw i wody z pokruszonym lodem . wykutrowane. Mięso po rozdrobnieniu Mięso na klej po zmieleniu Mięso na klej po dodaniu przypraw Mięso na klej po wykutrowaniu - jest na tyle klejące że ciężko operuje się blenderem . Mieszanie składników Najpierw dokładnie wyrabiamy mięso z KL1 + KL 2 Należy dobrze wymieszać do momentu puszczenia kleju - masa zesztywnieje będzie się trzymać dłoni . Dopiero wtedy dodać KL.3 i dokładnie wymieszać do otrzymania jednorodnej masy . Słabo wyszło zdjęcie ale z farszu po wyrobieniu daje się zrobić ,, stojące figurki ,, . Teraz napełnianie jelit i osadzanie ok. 2h w kuchni na drążkach . Po tym czasie wkładam do wiaderek wyłożonych pieluchami tetrowymi i wędrują do lodówki do następnego dnia . Kolejny dzień to- osuszanie- wędzenie- podpiekanie Osobiście pozostawiam po wędzeniu kiełbaski na 24 h w lodówce żeby się ,, ułożyły ,, smakowo .Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel i wędrują na drążek w kuchni do podsuszenia .Podsuszanie do utraty ok. 20% wagi . Chętnym do próby wykonania życzę udanej pracy i smacznego - bo jest to czego . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommmy Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2014 no i kolejny super produkt Ale dla mnie, co ważniejsze super opis "step by step"Dzięki Mirek, klasa sama w sobie NAPEWNO skorzystam Cytuj "Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2014 Kielbasa wyglada ladnie musi byc smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2014 Z premedytacją zrobiłem opis dla amatorów .Krok po kroku i musi się udać .,, Zawodowcy ,, jak będą chcieli skorzystać i tak zrobią po swojemu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-371953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Września 2014 no i kolejny super produkt Ale dla mnie, co ważniejsze super opis "step by step"Dzięki Mirek, klasa sama w sobie NAPEWNO skorzystam Nic dodać ... nic ująć ... jak dla mnie zrozumiałe w 100% procentach Z premedytacją zrobiłem opis dla amatorów . Krok po kroku i musi się udać . Na przyszłość proszę o takie właśnie opisy Twoich wyrobów Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel Mirku .. w jakiej temperaturze?Super wyrób jak dla mniePozdrawiam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2014 Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpiel Mirku nie rozumię celu tej czynności i jakie ma zadanie,kiełbasa była przecież podpiekana ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Września 2014 Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpielMirku .. w jakiej temperaturze?Super wyrób jak dla mniePozdrawiam Kąpiel ok. 80 C Następnego dnia wsadzam na kilka minut do gorącej wody - robię im kąpielMirku nie rozumię celu tej czynności i jakie ma zadanie,kiełbasa była przecież podpiekana ?. Czynność nie konieczna , dla mnie kosmetyczna opłukuję ją w ten sposób z namiaru cząstek dymu i tłuszczyku który wypłynął przy podpiekaniu ( nie brudzą rączek ) . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Września 2014 Czynność nie konieczna , dla mnie kosmetyczna kosmetyczna jak kosmetyczna - bardziej chyba dla "zdrowotności" Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2014 Markuaromacik w środku już jest a co za nadto zostanie w garnuszku .Czyli łączymy przyjemne z pożytecznym . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10357-mirkacienka-kie%C5%82basa-podpiekana-podsuszana/#findComment-372102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.