karczmarz Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2014 Witam wszystkich,w przyszly weekend zamierzam zabrać się za budowę wędzarni. Na początek wybrałem prostszą konstrukcję, z możliwością rozbudowy w przyszłości.Przede wszystkim zależy mi na dobrze wykonanym palenisku, z jak największą kontrolą temperatury. Mam ruszt ze starego pieca kaflowego, wraz z drzwiczkami i chciałbym je użyć.Głównie zamierzam wędzić szynki, boczki i inne mięsa, kiełbas póki co nie planuję. Chciałbym móc tam również uwędzić słód do wyrobu piwa wędzonego, do takiego wędzenia potrzebuję temp max 35 st.Uprzejmie prosze o zerknięcie doświadczonych Kolegów na projekt jaki sobie wstępnie zarysowałem, co można lepiej wykonać? Czy kanał murowany będzie ok? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2014 Ekspertem nie jestem, ale popielnik sobie odpuść, ponieważ powoduje efektywniejsze spalanie drewna, a nie o to chodzi w wędzarni, to tak na początek, Głównie zamierzam wędzić szynki, boczki i inne mięsa, kiełbas póki co nie planuję jeśli zbudujesz wędzarnię w której uwędzisz szynki, boczki i inne mięsa to spokojnie uwędzisz w niej również kiełbasy wszelakie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2014 Zrób tak, a bedziesz zadowolony: Zamiast wydawać kasę na kanał zainwestuj w wełną i możesz ocieplić beczkę. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2014 Karczmarz Kolego, jesteś ponad trzy lata na forum. Czytasz je czasem ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zrób tak, a bedziesz zadowolony:wędza.jpg Zamiast wydawać kasę na kanał zainwestuj w wełną i możesz ocieplić beczkę. Ale jak w takim układzie nie przekroczyć 35 stC w komorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-382177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2014 Ale jak w takim układzie nie przekroczyć 35 stC w komorze Dwa paleniska. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-382180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.