Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

w przyszly weekend zamierzam zabrać się za budowę wędzarni. Na początek wybrałem prostszą konstrukcję, z możliwością rozbudowy w przyszłości.

Przede wszystkim zależy mi na dobrze wykonanym palenisku, z jak największą kontrolą temperatury. Mam ruszt ze starego pieca kaflowego, wraz z drzwiczkami i chciałbym je użyć.

Głównie zamierzam wędzić szynki, boczki i inne mięsa, kiełbas póki co nie planuję. Chciałbym móc tam również uwędzić słód do wyrobu piwa wędzonego, do takiego wędzenia potrzebuję temp max 35 st.

Uprzejmie prosze o zerknięcie doświadczonych Kolegów na projekt jaki sobie wstępnie zarysowałem, co można lepiej wykonać? Czy kanał murowany będzie ok?

 

Pozdrawiam serdecznie.

post-50283-0-74553600-1414396432_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/
Udostępnij na innych stronach

Ekspertem nie jestem, ale popielnik sobie odpuść, ponieważ powoduje efektywniejsze spalanie drewna, a nie o to chodzi w wędzarni, to tak na początek,

 

Głównie zamierzam wędzić szynki, boczki i inne mięsa, kiełbas póki co nie planuję

 

jeśli zbudujesz wędzarnię w której uwędzisz szynki, boczki i inne mięsa to spokojnie uwędzisz w niej również kiełbasy wszelakie ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379527
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak, a bedziesz zadowolony:post-49127-0-01949900-1414398746_thumb.jpg

 

Zamiast wydawać kasę na kanał zainwestuj w wełną i możesz ocieplić beczkę. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379529
Udostępnij na innych stronach

Karczmarz Kolego, jesteś ponad trzy lata na forum. Czytasz je czasem ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-379530
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrób tak, a bedziesz zadowolony:attachicon.gifwędza.jpg

 

Zamiast wydawać kasę na kanał zainwestuj w wełną i możesz ocieplić beczkę. 

 

Ale jak w takim układzie nie przekroczyć 35 stC w komorze ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-382177
Udostępnij na innych stronach

Ale jak w takim układzie nie przekroczyć 35 stC w komorze 

Dwa paleniska.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10548-projekt-w%C4%99dzarni-prosz%C4%99-o-porady/#findComment-382180
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.