Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

 

Ostatnio zauwazyłem w sklepie oraz u rzeźnika, że są do dostania ozory wołowe.

Czy macie może jakieś przepisy jak to przyrzadzać? może można wędzić ?

Z gory dziękuję za informacje

Adam

 

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/
Udostępnij na innych stronach

Prosisz,masz

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/1257-ozor-wolowy-peklowany-i-wedzony

Dobry jest także peklowany,potem gotowany,podany z sosem chrzanowym lub musztardowym ,ewentualnie sardelowym.


post-39731-0-40982700-1416826004_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385439
Udostępnij na innych stronach

Ja z naszego forum odpisałem takie dwa przepisy.

Pochodzą od Kolegów Pis i Dziadek.

 

Ozorki wolowe w zelatynie.pdf

 

Ozorkowy blok.pdf

 

Uwielbiam też tak jak podaje Kruszynka.

Mój ojczym, kucharz w PLO, zwykł nazywać ozory mięsem miłości.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385453
Udostępnij na innych stronach

Dyzio - tak to sie mowi wlasnie na statkach :) :) :)

Pozdrawiam ziomala z trojmiasta kaszubskiego :)

 

 

Kruszynka - baaardzo dziekuje za przepis - czyli zakasac rekawy I do roboty z tym miesem milosci :)


Kruszynko - pewnie sie ze mnie wysmiejesz, ale ....

- 30 minut parzenia - w jakiej temperaturze ?

- roztwor ma byc 10% peklosoli - hmmm ... nie mam tego przyrzadu do mierzenia stezenia soli - moze byc tak ze zapekluje na mokro jak szynke tylko bez nastrzykow?

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385471
Udostępnij na innych stronach

Ściągnij sobie kalkulator peklowania z mojego chomika

 

http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania

 

kliknij na zakładkę solanka i wszystko Ci wyliczy ile wody ile peklosoli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385491
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie sie ze mnie wysmiejesz, ale

Gdzieżbym śmiał.Zauważ ,że przepis jest z 2007 roku.Taka wtedy była nasza wiedza.Akademia Dziadka to dopiero za 1/2 roku znalazła się na forum.To jest świadectwo że nie wszyscy od razu posiadali pełną wiedzę / o czym czasami zapominają :angel: /.

 

 

30 minut parzenia - w jakiej temperaturze

Teraz to ja robię tak że wędzę a potem parzę do uzyskania temp.75 st w najgrubszym miejscu.Skóra potem schodzi gładziutko.Nie szpikuję słoninką,choć to bardzo dodaje uroku na przekroju.Czasem eksperymentuję nadziewając ten grubszy kawałek kiełbaską .Takie ozory prezentowałem na zlotach,niektórzy konsumowali i czasem chwalili.Można eksperymentować do woli , ozorki to wdzięczny i delikatny materiał.

 

 

moze byc tak ze zapekluje na mokro jak szynke tylko bez nastrzykow

Może być i nastrzyk też może być.Pozdrawiam.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385494
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka - WIELKIE DZIEKI !!!!!!

no to na probe zrobie jeden z nadziewanym boczusiem ..... mniam :)

Juz nie moge sie doczekc :)

 

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-386396
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
41 minut temu, Szakira napisał(a):

Zmieliła 3 go mięsa na sznycle

Nie jadłem jeszcze sznycli z mielonego , możesz podać przepis ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871564
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Muski napisał(a):

Nie jadłem jeszcze sznycli z mielonego , możesz podać przepis ?

Witam,

 

Coś podobnego serwowano kiedyś na polskich statkach pod nazwą "Kotlet Dejmana".

Proporcji i gramatur nie pamiętam.

Potrzebne narzędzia to:

- gruba deska do krojenia

- ostry tasak i szeroki nóż, 

Mięso to taka zbieranina, trochę schabu, szynki i łopatki (chudej, pozbawionej błon itp), trochę słoninki  /o ile mnie pamięć nie myli to była wędzona - z Baltony/,

Przyprawy tradycyjne, sól, pieprz, majeranek i czosnek.

Mięso siekamy na desce a nożem je podgarniamy pod tasak. jednocześnie dodając przyprawy. Siekamy dość drobno / do 8 mm/

Słoninkę kroimy oddzielnie w bardzo małą kostkę i dodajemy do mięsa pod koniec jego siekania. Nie pamiętam czy było dodawane jajko.

Następnie formujemy okrągłe, płaskie kotlety lekko je oprószając bułką tartą i smażymy / w tamtych czasach na statkach królował smalec/.

Kotlety Dejmana były serwowane z ziemniakami puree i przeważnie sałatką z ogórków kiszonych.

Pychota!!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.