Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
650 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 30 wrz 2016 - 16:08

Witam - widząc wspanaiałe dokonania Sióstr i Braci  wędzarniczej , może będę mógł też się podzielić jednym z moich hobby -kulinariami :)

na dzień dobry - małe foto wczoraj dymiony boczuś :)

no niestety z tym foto - dziwne rzeczy - w kompie proste w forum krzywe :D

 

Załączony plik  muski.jpg   100,74 KB   89 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 30 wrz 2016 - 16:45


#2 qba-69

qba-69

    Weteran

  • **VIP**
  • 1742 postów

Napisano 30 wrz 2016 - 16:37

Fajnie, fajnie :clap:  Czekamy na więcej :) 



#3 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6073 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 wrz 2016 - 17:24

Witam - widząc wspanaiałe dokonania Sióstr i Braci wędzarniczej , może będę mógł też się podzielić jednym z moich hobby -kulinariami :)

Czekam na więcej Waldku .... a wiem że jesteś  w stanie nas zaskoczyć :)

Boczusie :clap:


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 30 wrz 2016 - 17:36


#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5762 postów

Napisano 30 wrz 2016 - 17:51

Waldku wreszcie zalozYles swoj temat.A boczki piekne!

#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 30 wrz 2016 - 18:14

Waldku wreszcie zalozYles swoj temat
  No wreszcie - wiesz Karolu trzeba dojrzeć :) a boczki - chyba zupełnie normalne... natomiast parzone troche inaczej - na sposób Rogera - parzyłem  99 min ( tyle mam na minutniku:))- wyszły mięciutkie pyszotka :) 

#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 07 paź 2016 - 16:40

Tak sie złożyło . że poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły :D . Nowe  prawie jeszcze ciepłe :) jeszcze doszły małe szyneczki (kolejne w peklowaniu :facepalm: )

Załączone pliki



#7 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6489 postów

Napisano 07 paź 2016 - 17:09

poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły

Ciekawe jak do tego mogło dojść, hmmm :rolleyes: :rolleyes: :D :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 07 paź 2016 - 17:09


#8 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 07 paź 2016 - 17:14

natomiast parzone troche inaczej - na sposób Rogera - parzyłem 99 min

 

Muski, przybliż mi ten sposób parzenia, w wyszukiwarce nie mogę znaleźć, z góry dziękuję :)



#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 07 paź 2016 - 17:27

przybliż mi ten sposób parzenia
proste - parze je po prostu dłużej -te dwa ( większy 1.2kg) parzyłem 99 min czyli prawie 2 razy dłużej niż bym parzył normalnie tj 50 min/1kg  - popatrz na ściągawkę Rogera - spróbuj -warto

Ciekawe jak do tego mogło dojść, hmmm

 

Nie znaju :facepalm:  rodzinka tez nie wie :facepalm:



#10 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 07 paź 2016 - 17:43

Parząc boczki, nie zwracałem uwagi na wagę, tylko na grubość (1cm- 10minut). Przy następnym wędzeniu, z ciekawości sprawdzę metodę Rogera. Dzięki za podpowiedź :)



#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6073 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 paź 2016 - 18:38

Tak sie złożyło . że poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły :D

 

Waldku musisz pilnować by te nie zginęły w podobny sposób :facepalm: :D



#12 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6489 postów

Napisano 07 paź 2016 - 20:07

Nie znaju :facepalm: rodzinka tez nie wie :facepalm:

Tak tak oczywiście :laugh:

Ty mi tu Waldziu nie wymiguj się od prawidłowej odpowiedzi :D nie wymiguj :D



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1771 postów

Napisano 08 paź 2016 - 09:06

poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły :D

 

:thumbsup:  to się niestety zdarza..... :D

 

 

Ten bok w kształcie dzwonu może zaalarmuje ;)

Ładnie zwędzone :clap:



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 08 paź 2016 - 13:43

Co by Braciszkowi Zbójowi Madejowi - w tych nalewkach nie było samotnie :)  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Załączone pliki



#15 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 08 paź 2016 - 13:54

Bardzo ładny zestaw i ile w tym zdrowia!!! :D



#16 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6489 postów

Napisano 08 paź 2016 - 17:30

Fju fju Waldziu, nie próżnujesz :D

 

Tylko dobrze pilnuj towaru coby nie było tak jak z boczkami, że

 

 w tajemniczy sposób zniknęły

 

:laugh: :laugh:



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 11 paź 2016 - 15:35

Na sugestię B. Perszinga przesyłam przepis córki  na pyszne kluseczki z ricotą :

 

przepis na dzisiejsze przepyszne kluseczki gnudi (nudi):

 

250 g swieżego szpinaku

 

500 g swieżej ricotty wyrobu Waldiego

2 jajka

180 g mąki pszennej

100 g parmezanu startego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szpinak wrzucić na patelnię, na srednim ogniu, przykryć żeby zmiękł (chwilę dusić), przełożyć na sito, bardzo dobrze odsączyć z wody. Ostudzić, posiekać. Ricottę przecisnąć przez praskę, dodać szpinak, jajka, mąkę, parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 40 min. Po tym czasie oprószonymi mąką rękami formować kulki - kluseczki. Odkładać na posypaną mąką tackę. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 1,5 min.

 

Podawać z sosem kurkowym:

500- 600 g kurek

250 ml smietanki 30%

1 szalotka

natka pietruszki

sól, pieprz

Szalotkę posiekać, p;odsmażyć na masle (niedużo!), wrzucić kurki z grubsza pokrojone, dusić aż zmiękną. Dolać smietankę, sól, pieprz, zagotować, gotować jeszcze ok 5 min na srednim ogniu. Przed podaniem posypać natką, wymieszać.

mniam mniam mięciuskie kluseczki

 

 



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 11 paź 2016 - 17:48

No Malgo zaszalała - pierwszy raz spróbowaliśmy kawior czerwony wyprodukowany w Polsce - ten w słoiczkach konsystencja OK- kuli troche mniejsze co znaczy że z młodych łososi -i w smaku daleki posmak ryby (łososia) co też wskazuje na młode. Ale smaczny:)

Załączone pliki



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 11 paź 2016 - 19:48

A takie drobne przetwory na czasie:

 

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 1( b dobra)

 

Składniki:

2,7 kg zielonych pomidorów

1, 6 kg ogórków

3 czewone papryki ( spore)

0,6 kg cebuli

 

zaprawa:

0,5 l octu 10%

100 ml octu jabłkowego

1,5 l wody

250g cukru

100 g soli

15 gożdzików

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 szklanka oleju

+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:

sól ok 100g

cukier ok 100g`

 

Przygotowanie:

Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać OD RAZUdo słoików ( warzywa wraz z zaprawą). ZAKRECIC I ODWROCIC -

 

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 2 łagodna

 

Składniki:

4,5 kg zielonych pomidorów

3,3 kg ogórków

6 czewone papryki ( spore)

1 kg cebuli

 

zaprawa:

0,5 l octu 10%

100 ml octu jabłkowego

2 l wody

500gcukru -(pozostać przy 250g- są troche może za łagodne)

100 g soli

15 gożdzików

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 szklanka oleju

+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:

sól ok 100g

cukier ok 100g`

 

Przygotowanie:

Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać do słoików ( warzywa wraz z zaprawą). Zakręcić od razu i odwrocic

 

testowane :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4492 postów

Napisano 13 paź 2016 - 10:58

Co by potrenować wczoraj odrobinkę posznurowałem - a dzisiaj od 6.05  dym...... troche słoneczko zmieniło mi ten widoczek - ale  co tam .... Komarówka nie mój wyrób :facepalm:  ;)

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych