adamafryka Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam Was. Ostatnio zauwazyłem w sklepie oraz u rzeźnika, że są do dostania ozory wołowe.Czy macie może jakieś przepisy jak to przyrzadzać? może można wędzić ?Z gory dziękuję za informacjeAdam Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2014 Prosisz,maszhttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/1257-ozor-wolowy-peklowany-i-wedzonyDobry jest także peklowany,potem gotowany,podany z sosem chrzanowym lub musztardowym ,ewentualnie sardelowym. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja z naszego forum odpisałem takie dwa przepisy.Pochodzą od Kolegów Pis i Dziadek. Ozorki wolowe w zelatynie.pdf Ozorkowy blok.pdf Uwielbiam też tak jak podaje Kruszynka.Mój ojczym, kucharz w PLO, zwykł nazywać ozory mięsem miłości. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2014 Dyzio - tak to sie mowi wlasnie na statkach :) Pozdrawiam ziomala z trojmiasta kaszubskiego Kruszynka - baaardzo dziekuje za przepis - czyli zakasac rekawy I do roboty z tym miesem milosci Kruszynko - pewnie sie ze mnie wysmiejesz, ale ....- 30 minut parzenia - w jakiej temperaturze ?- roztwor ma byc 10% peklosoli - hmmm ... nie mam tego przyrzadu do mierzenia stezenia soli - moze byc tak ze zapekluje na mokro jak szynke tylko bez nastrzykow? Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ściągnij sobie kalkulator peklowania z mojego chomika http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania kliknij na zakładkę solanka i wszystko Ci wyliczy ile wody ile peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2014 pewnie sie ze mnie wysmiejesz, ale Gdzieżbym śmiał.Zauważ ,że przepis jest z 2007 roku.Taka wtedy była nasza wiedza.Akademia Dziadka to dopiero za 1/2 roku znalazła się na forum.To jest świadectwo że nie wszyscy od razu posiadali pełną wiedzę / o czym czasami zapominają /. 30 minut parzenia - w jakiej temperaturze Teraz to ja robię tak że wędzę a potem parzę do uzyskania temp.75 st w najgrubszym miejscu.Skóra potem schodzi gładziutko.Nie szpikuję słoninką,choć to bardzo dodaje uroku na przekroju.Czasem eksperymentuję nadziewając ten grubszy kawałek kiełbaską .Takie ozory prezentowałem na zlotach,niektórzy konsumowali i czasem chwalili.Można eksperymentować do woli , ozorki to wdzięczny i delikatny materiał. moze byc tak ze zapekluje na mokro jak szynke tylko bez nastrzykow Może być i nastrzyk też może być.Pozdrawiam. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-385494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Listopada 2014 Kruszynka - WIELKIE DZIEKI !!!!!!no to na probe zrobie jeden z nadziewanym boczusiem ..... mniam Juz nie moge sie doczekc Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-386396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2023 41 minut temu, Szakira napisał(a): Zmieliła 3 go mięsa na sznycle Nie jadłem jeszcze sznycli z mielonego , możesz podać przepis ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2023 powiem tak u nas na kotlety siekane, mielone mówi się sznycle, sznycelki ,nie wiem skąd to się wzięło ale nie zmienię lokalnej tradycji (małopolskie) Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Października 2023 11 godzin temu, Szakira napisał(a): ale nie zmienię lokalnej tradycji (małopolskie) 👍ja też🙂pozdrawiam Borzęcin jeżeli to ten koło Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Października 2023 Dzięki za pozdrowienia i wzajemnie. Tak Borzęcin koło Tarnowa. Moja ksywka pochodzi z pracy. Jestem facetem. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2023 21 godzin temu, Muski napisał(a): Nie jadłem jeszcze sznycli z mielonego , możesz podać przepis ? Witam, Coś podobnego serwowano kiedyś na polskich statkach pod nazwą "Kotlet Dejmana". Proporcji i gramatur nie pamiętam. Potrzebne narzędzia to: - gruba deska do krojenia - ostry tasak i szeroki nóż, Mięso to taka zbieranina, trochę schabu, szynki i łopatki (chudej, pozbawionej błon itp), trochę słoninki /o ile mnie pamięć nie myli to była wędzona - z Baltony/, Przyprawy tradycyjne, sól, pieprz, majeranek i czosnek. Mięso siekamy na desce a nożem je podgarniamy pod tasak. jednocześnie dodając przyprawy. Siekamy dość drobno / do 8 mm/ Słoninkę kroimy oddzielnie w bardzo małą kostkę i dodajemy do mięsa pod koniec jego siekania. Nie pamiętam czy było dodawane jajko. Następnie formujemy okrągłe, płaskie kotlety lekko je oprószając bułką tartą i smażymy / w tamtych czasach na statkach królował smalec/. Kotlety Dejmana były serwowane z ziemniakami puree i przeważnie sałatką z ogórków kiszonych. Pychota!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10643-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-871745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.