unio Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2007 witam szanownych braci jestem tutaj nowy długo szukałem takiego portalu wędze 3 lata w beczce ale planuje budwę wędzani ,ale do rzeczy dostałem troche dziczyzny pomóącie bo nigdy nie robiłem z dziczyzną nic. :grin: Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2007 Witamy w naszym klubie, temat jest na gorąco przerabiany, tylko zerknij tutajhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&highlight=dzika Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-19612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2007 Ja właśnie robiłem poprawkę bo po ostatniej kiełbesie nie do końca jestem zadowolony. Pisałem o tym tu: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458 Teraz miałem okazję się poprawić. Mięsko z szynek łopatek kawałków schabu po upeklowaniu zmieliłem na siatce 16 Mięsko z boczków i kawałki twardego tłuszczu po upeklowaniu zmieliłem na siatce 8 Mięso od giczy goloneczki oraz dokupioną wołowinę po upeklowaniu zmieliłem na siatce 2,5 Po zmieleniu kazde z mięs osobno urabiałem. Do zmielonego na miekko dodałem przygotowany schłodzony wywar oraz grubo zmielony pieprz kolorowy. Tutaj troszkę lepsze zdjęcie wołowinki. No i wyrabianie. Najpierw chude grubo zmielone do tego wyrobione zmielone drobniejsze a na koniec wyrobiona wołowina. http://images33.fotosik.pl/28/5789bc123890f7efmed.jpg Wszystko razem ze soą dokładnie mieszłęm, aż ręce bolały a na czole rosił się pot. http://images34.fotosik.pl/28/0264d807b4bd4984med.jpg Dalej to już nadziewanie http://images33.fotosik.pl/28/0d63de86fd22343fmed.jpg i osadzanie przy uchylonym oknie do czasu wędzenia czyli dzisiaj po południu http://images23.fotosik.pl/104/7030b8a32aaff41amed.jpg Pomimo, że nie jest to pierwsza kiełbasa, którą robię, to korzystam z rad zawartych na tym forum, a prezenowanych przez doświadczonych zadymiaczy. Z dymnym pozdrowionkiem Zibi :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Października 2007 Czuj dym !!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2007 Idąc dalej tym tematem. Kiełbaskę podsuszyłem przez godzinkę a następnie wędziłem trzy godziny. Pod koniec troszeczkę podpiekłem. Efekt jak na zdjęciu poniżej. Nie chcę się zanadto przechwalać, ale wystudzeniu i degustacji stwierdzam, że kiełbaska się udała. Wewnątrz wygląda tak Sparzona biała wewnątrz wygląda tak Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2007 zibi187 - czy te kwiatki mają atest i dopuszczone są do kontaktu z żywnością ? :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2007 Jak długo leży, że zdążłyła zakwitnąć ? :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Listopada 2007 czepiacie się Zibiego! ..a kiełbaska bardzo udana! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Listopada 2007 czepiaja sie czepiaja bo kazdy ma smaka i mu zal :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zibi, podeslij mi wszystkie zdjęcia (dobra jakość) i dokładny opis, a ja wrzuce to na stronkę i zaraz im będzie łyso (bez obazy łysi :grin: ) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Listopada 2007 Kwiatki to taka mała dekoracja dla wprowadzenia kontrastu. Łatwiej wyłapać wygląd wyrobu porównując go z innym tłem Prawda. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.