Skocz do zawartości

jak zrobić kiełbasę z dzika


Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych braci jestem tutaj nowy długo szukałem takiego portalu wędze 3 lata w beczce ale planuje budwę wędzani ,ale do rzeczy dostałem troche dziczyzny pomóącie bo nigdy nie robiłem z dziczyzną nic. :grin:
nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Witamy w naszym klubie, temat jest na gorąco przerabiany, tylko zerknij tutaj

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&highlight=dzika

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-19612
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja właśnie robiłem poprawkę bo po ostatniej kiełbesie nie do końca jestem zadowolony. Pisałem o tym tu: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458

Teraz miałem okazję się poprawić. Mięsko z szynek łopatek kawałków schabu po upeklowaniu zmieliłem na siatce 16

Mięsko z boczków i kawałki twardego tłuszczu po upeklowaniu zmieliłem na siatce 8

Mięso od giczy goloneczki oraz dokupioną wołowinę po upeklowaniu zmieliłem na siatce 2,5

Po zmieleniu kazde z mięs osobno urabiałem. Do zmielonego na miekko dodałem przygotowany schłodzony wywar oraz grubo zmielony pieprz kolorowy.

Tutaj troszkę lepsze zdjęcie wołowinki.

No i wyrabianie. Najpierw chude grubo zmielone do tego wyrobione zmielone drobniejsze a na koniec wyrobiona wołowina.

http://images33.fotosik.pl/28/5789bc123890f7efmed.jpg

Wszystko razem ze soą dokładnie mieszłęm, aż ręce bolały a na czole rosił się pot. http://images34.fotosik.pl/28/0264d807b4bd4984med.jpg

Dalej to już nadziewanie http://images33.fotosik.pl/28/0d63de86fd22343fmed.jpg

i osadzanie przy uchylonym oknie do czasu wędzenia czyli dzisiaj po południu

http://images23.fotosik.pl/104/7030b8a32aaff41amed.jpg

Pomimo, że nie jest to pierwsza kiełbasa, którą robię, to korzystam z rad zawartych na tym forum, a prezenowanych przez doświadczonych zadymiaczy.

Z dymnym pozdrowionkiem Zibi :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20185
Udostępnij na innych stronach

Idąc dalej tym tematem. Kiełbaskę podsuszyłem przez godzinkę a następnie wędziłem trzy godziny. Pod koniec troszeczkę podpiekłem. Efekt jak na zdjęciu poniżej.

Nie chcę się zanadto przechwalać, ale wystudzeniu i degustacji stwierdzam, że kiełbaska się udała. Wewnątrz wygląda tak

Sparzona biała wewnątrz wygląda tak

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20273
Udostępnij na innych stronach

zibi187 - czy te kwiatki mają atest i dopuszczone są do kontaktu z żywnością ? :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20275
Udostępnij na innych stronach

Jak długo leży, że zdążłyła zakwitnąć ? :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20287
Udostępnij na innych stronach

Zibi, podeslij mi wszystkie zdjęcia (dobra jakość) i dokładny opis, a ja wrzuce to na stronkę i zaraz im będzie łyso (bez obazy łysi :grin: )

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20292
Udostępnij na innych stronach

Kwiatki to taka mała dekoracja dla wprowadzenia kontrastu. Łatwiej wyłapać wygląd wyrobu porównując go z innym tłem Prawda.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1067-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-z-dzika/#findComment-20305
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.