Fiodor Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam, przepraszam za głupie pytanie ale chciał bym zacząć robić domowe salami ewentualnie inne kiełbasy. Nie mam możliwości wędzenia mięs... stąd moje pytanie. Czy wędzenie jest wymagane by np zachować świeżość (czy zdatność do spożycia?) czy samo suszenie wystarczy i można zrezygnować z wędzenia w większości przypadków - jak nie w każdym. Innymi słowy czy mogę zrobić porządne salami lub kiełbasę w ogóle ich nie wędząc? Mowa tu o "zwykłych" kiełbasach i salami - nie suszonych z białą plęśnią i nadzianych orzechami. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10692-czy-w%C4%99dzenie-jest-wymagane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Fiodor oczywiście! jest bardzo dużo kiełbas, które nie wymagają wędzenia! Np. Salamette, na które przepis podawał Jacinto Chorizo podwędzone nabiera wyjątkowego smaku, ale można po prostu powiesić w odpowiednich warunkach i zostawić do dojrzewania.. Sól będzie wystarczającym konserwantem. Kolega Kurp podawał kiedyś recepturę na salami w specyficznych woreczkach/laminatach, które wymagają chyba kultur bakterii odpowiednich, ale też nie wymagają wędzenia.. poczytaj, popytaj.. na pewnie znajdziesz coś dla siebie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10692-czy-w%C4%99dzenie-jest-wymagane/#findComment-388145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.