paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Krakowska krajana nr 2, receptura wg PW 21 str. 82 i 504 Składniki na 5 kg: Wieprzowina I kl. - 4,5 kg - u mnie połowa z rozbioru łopatki i połowa z rozbioru szynki. Wołowina II kl. - 0,5 kg Przyprawy: użyte do peklowania: peklosól - 20 g/kg Użyte podczas produkcji: cukier 1,5 g/kg pieprz 1,2 g/kg gałka 0,3 g/kg Zmiany to osłonki zamiast fi 75 użyłem fi 80. Kiełbasa bardzo smaczna, trudna do upieczenia w wędzarni. Wg receptury pieczenie 20-30 minut, przy tej grubości to niemożliwe. Po godzinie pieczenia było w środku 55 st. C Dopiekałem następnego dnia w piekarniku ponad 3 godziny. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10706-kie%C5%82basa-krakowska-krajana-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.