Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Krakowska krajana nr 2, receptura wg PW 21 str. 82 i 504

 

Składniki na 5 kg:

 

Wieprzowina I kl. - 4,5 kg - u mnie połowa z rozbioru łopatki i połowa z rozbioru szynki. 

Wołowina II kl. - 0,5 kg

 

 

Przyprawy:

użyte do peklowania:

peklosól - 20 g/kg

 

Użyte podczas produkcji:

 

cukier 1,5 g/kg

pieprz 1,2 g/kg

gałka 0,3 g/kg 

 

 

Zmiany to osłonki zamiast fi 75 użyłem fi 80.

 

Kiełbasa bardzo smaczna, trudna do upieczenia w wędzarni. Wg receptury pieczenie 20-30 minut, przy tej grubości to niemożliwe. Po godzinie pieczenia było w środku 55 st. C Dopiekałem następnego dnia w piekarniku ponad 3 godziny.

 

post-55133-0-89294800-1418127652_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10706-kie%C5%82basa-krakowska-krajana-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.