Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) W tym temacie będę umieszczała przepisy na dania ,które wyszukałam w internecie , a następnie wykonałam w swojej kuchni. Na początek proponuję danie z królika .Niestety fotki swojej potrawy nie mam . Królik według receptury Karola Okrasy. -królik (mój był spory -około 2 kg)-marchew 400g-seler -korzeń 400 g-cebula - 2 szt-czosnek 3 ząbki-tymianek -świeży (pęczek) lub torebka suszonego (20 g)-masło -150g (podzielić na 3 części)-Oliwa-majeranek 5 g-wytrawne białe wino - 400 ml-boczek parzony (ja dałam podwędzany) -plastry-śmietana 30 % 200g-sól-pieprz Na patelni rozpuścić pierwszą część masła ,dodać cebulę pociętą w "czosnek" oraz rozgniecione 3 ząbki czosnku i zeszklić. Dodać marchew i seler pokrojone w dużą kostkę , Dodać część tymianku ,sól i pieprz. oraz majeranek. Gdy warzywa się obsmażą dodać część wina i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Warzywa z patelni wyjąć i przełożyć do gęsiarki wraz z płynem-emulsją maślano-winną.Mięso podzielić na części .Posypać solą ,pieprzem i tymiankiem ,skropić obficie oliwą. Obsmażyć na patelni ,na drugiej części masła. Dorzucić pokrojoną pikantną papryczkę. Dolać resztę wina ,chwilkę dusić. Mięso wyłożyć na warzywa w gęsiarce i zalać resztą emulsji z patelni. Na mięsie układać plastry boczku, trzecią część masła pokrojonego w cienkie plasterki ,posypać solą i pieprzem oraz gałązkami tymianku. Dodać wodę w ilości takiej ,aby nie zakrywała całkowicie mięsa. Przykryć i piec w piekarniku w temp. 180C.Ja piekłam swojego królika w 200 C przez 3 godziny. Te 40 min. ,które podaje Okrasa był stanowczo za krótki dla mojego surowca. Prawdopodobnie jest to czas pieczenia dla niewielkich królików pochodzących z przemysłowych hodowli?Warzywa wyjąć na talerz ,układać na nich mięsko .Do sosu dodać śmietanę i zmiksować. Dodać ewentualnie sól i pieprz. Nie robiłam posypki z groszku ,bo nie miałam go na stanie . Polecam przepis Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10748-smakowito%C5%9Bci-z-portali-internetowych-sprawdzone-i-polecane-przez-ma%C5%82go%C5%9B/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.