Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić schab po parmeńsku wg przepisu http://www.poezja-sm...domowa-wedlina/ Wszystko niby jest OK poza osadem pleśniopodobnym. Schabik pachnie ładnie, głównie czosnkiem. Zaryzykowałem i zjadłem kawałek, smak wyborny ale ten osad... Spójrzcie na zdjęcia i podpowiedzcie czy to normalne czy jednak do wyrzucenia?!

post-69824-0-90273300-1419239116_thumb.jpg

post-69824-0-24010200-1419239120_thumb.jpg

post-69824-0-37337200-1419239123_thumb.jpg

post-69824-0-43551300-1419239126_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest nieprecyzyjny jeśli chodzi o drugi etap po tygodniu w cieplejszym przewiewnym miejscu albo powinien dojrzewać w miejscu do tego przeznaczonym o temperaturze około 10st i wilgotności ok.80-85% albo w lodówce ... i to nie jest tam dokładnie napisane, do tego użycie świeżego czosnku to potencjalny problem w takich wyrobach czego efekt widzisz u siebie, ta pleśń nie jest pleśnią szlachetną, przekrój też nie wygląda cudownie ... ja nie jadłbym tego - niestety śmietnik :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392445
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Jak kupuję kiełbasę polską surową to po tygodniu w lodówce jest suchutka i bez żadnych wykwitów tego typu. Także zapewne masz rację, że lodówka to dobry pomysł na kolejne podejście.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392450
Udostępnij na innych stronach

 

 

lodówka to dobry pomysł na kolejne podejście.

 

To nie pomysł a sprawdzony przepis na taką wędlinę z tego forum a nie jakiś "blogowy przedruko-wynalazek" ;)

Z tego co widzę na zdjęciach wyrób autora blogu jest zrobiony na peklosoli albo długo dojrzewał na większej ilości soli morskiej porównaj swój kolor z jego ...

Następnym razem staraj się dodawać tylko suszone przyprawy i zadbaj o trzeci etap ;) naj[prościej to zrobić w schemacie czasowym 7/ 7/ 7 siedem dni lodówka /przewracanie / odlewanie/ ; zapakowanie w pończochę (najlepiej owinąć dwa trzy razy) i 7 dni w cieple i PRZEWIEWIE nie przy kaloryferze , starczy przy lufciku czy kratce grawitacji, potem dalej w pończoszce ale już w lodóweczce kolejny tydzień lub dłużej  ;)

Smacznego - bo tak wyjdzie bez pleśni ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392463
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić schab po parmeńsku wg przepisu

Na tym forum i stronie masz wspaniale przepisy na wszelkie  wyroby to szukasz jakiś wynalazków i masz efekt :facepalm:  W tym przepisie glupotą jest trzymanie polędwicy( a nie schabu jak tam jest napisane) przy grzejniku.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397009
Udostępnij na innych stronach

W tym przepisie glupotą jest trzymanie polędwicy( a nie schabu jak tam jest napisane) przy grzejniku.

No wlasnie.. Pokaz swoje wyroby jako przyklad. Napewno Twoja pomoc wiele mu pomoze jak i innym..

Slicznie dziekuje za wskazowki..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397010
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie.. Pokaz swoje wyroby jako przyklad. Napewno Twoja pomoc wiele mu pomoze jak i innym.. Slicznie dziekuje za wskazowki.. :)

 

 

Polędwice i karkówkę robilem już nie raz można zobaczyć w moim temacie. Ten post też o czymś świadczy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-polędwica-suszona-ala-wędliny-parmeńskie/?p=339210

 

Nawet teraz w lodówce mam karkówkę i szynkę po 7 dniach w 1 etapie na parmeńską.

 

post-51707-0-72905500-1421306038_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.