74Mariusz74 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam,Pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić schab po parmeńsku wg przepisu http://www.poezja-sm...domowa-wedlina/ Wszystko niby jest OK poza osadem pleśniopodobnym. Schabik pachnie ładnie, głównie czosnkiem. Zaryzykowałem i zjadłem kawałek, smak wyborny ale ten osad... Spójrzcie na zdjęcia i podpowiedzcie czy to normalne czy jednak do wyrzucenia?! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Przepis jest nieprecyzyjny jeśli chodzi o drugi etap po tygodniu w cieplejszym przewiewnym miejscu albo powinien dojrzewać w miejscu do tego przeznaczonym o temperaturze około 10st i wilgotności ok.80-85% albo w lodówce ... i to nie jest tam dokładnie napisane, do tego użycie świeżego czosnku to potencjalny problem w takich wyrobach czego efekt widzisz u siebie, ta pleśń nie jest pleśnią szlachetną, przekrój też nie wygląda cudownie ... ja nie jadłbym tego - niestety śmietnik Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
74Mariusz74 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Jak kupuję kiełbasę polską surową to po tygodniu w lodówce jest suchutka i bez żadnych wykwitów tego typu. Także zapewne masz rację, że lodówka to dobry pomysł na kolejne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2014 lodówka to dobry pomysł na kolejne podejście. To nie pomysł a sprawdzony przepis na taką wędlinę z tego forum a nie jakiś "blogowy przedruko-wynalazek" Z tego co widzę na zdjęciach wyrób autora blogu jest zrobiony na peklosoli albo długo dojrzewał na większej ilości soli morskiej porównaj swój kolor z jego ...Następnym razem staraj się dodawać tylko suszone przyprawy i zadbaj o trzeci etap naj[prościej to zrobić w schemacie czasowym 7/ 7/ 7 siedem dni lodówka /przewracanie / odlewanie/ ; zapakowanie w pończochę (najlepiej owinąć dwa trzy razy) i 7 dni w cieple i PRZEWIEWIE nie przy kaloryferze , starczy przy lufciku czy kratce grawitacji, potem dalej w pończoszce ale już w lodóweczce kolejny tydzień lub dłużej Smacznego - bo tak wyjdzie bez pleśni Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-392463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić schab po parmeńsku wg przepisu Na tym forum i stronie masz wspaniale przepisy na wszelkie wyroby to szukasz jakiś wynalazków i masz efekt W tym przepisie glupotą jest trzymanie polędwicy( a nie schabu jak tam jest napisane) przy grzejniku. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) W tym przepisie glupotą jest trzymanie polędwicy( a nie schabu jak tam jest napisane) przy grzejniku.No wlasnie.. Pokaz swoje wyroby jako przyklad. Napewno Twoja pomoc wiele mu pomoze jak i innym..Slicznie dziekuje za wskazowki.. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) No wlasnie.. Pokaz swoje wyroby jako przyklad. Napewno Twoja pomoc wiele mu pomoze jak i innym.. Slicznie dziekuje za wskazowki.. Polędwice i karkówkę robilem już nie raz można zobaczyć w moim temacie. Ten post też o czymś świadczy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-polędwica-suszona-ala-wędliny-parmeńskie/?p=339210 Nawet teraz w lodówce mam karkówkę i szynkę po 7 dniach w 1 etapie na parmeńską. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10784-pol%C4%99dwica-suszona-po-parme%C5%84sku-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-397016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.