Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pioro, kiedy, jeśli można wiedzieć, będziemy mieli okazję spróbować Twoich smakołyków z szynkowara i mleka? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/3/#findComment-556127
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ja się orientuję to klasyczny przepis mówi o płukaniu di 37-38 C.

I bez propionów.

A dodatkowo masz niestety klasyczną wadę sera. Jeżeli chcesz to Ci mogę przesłać fajne opracowanie na temat wad w serach. Chyba w ENG jest z tego co pamiętam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/3/#findComment-556133
Udostępnij na innych stronach

Przyznaję to moja pomyłka, klasyczny przepis to 37-38 stC


[Dodano: 27 cze 2017 - 18:03]

 

 

Pioro, kiedy, jeśli można wiedzieć, będziemy mieli okazję spróbować Twoich smakołyków z szynkowara i mleka?

na razie nie wiem ale obiecuję że dowiesz się pierwszy 

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/3/#findComment-556215
Udostępnij na innych stronach

Pioro, mam do Ciebie prośbę, czy możesz coś więcej napisać jak robiłeś ten ser. Głównie chodzi mi jak postępowałeś z mlekiem, czy dodawałeś chlorek wapnia, czym zakwaszałeś i w jakiej ilości.

Ja nie mam dostępu do świeżego mleka, próbowałem parę razy zrobić Korycina na mleku z Biedronki ale wyniki były marne może mleko z Lidla będzie lepsze.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/3/#findComment-556673
Udostępnij na innych stronach

Pewnie tak samo. Mleko sklepowe można traktować chlorkiem żeby zwiększyć wydajność. Ale jak przesadzisz to będziesz miał za kruchy i suchy ser i może być gorzki.

Ja testowałem różne mleka sklepowe i podaję to które u mnie zyskało najwyższą notę.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/3/#findComment-556706
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.