Skocz do zawartości

Żywica epoksydowa i pierwsze zdjęcia


Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

właśnie wykładam surowym drewnem wewnątrz

przepalę parę razy bez wkładu i mam nadzieję że będzie dobrze ( o efektach dam znać )

o żywicy zapominam w kontekście wędzarni

pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1079-%C5%BCywica-epoksydowa-i-pierwsze-zdj%C4%99cia/page/2/#findComment-20102
Udostępnij na innych stronach

Przy ostatnim przepaleniu proponuję zakupić 1 lub 2 parki białej kiełbaski i uwędzić. Bedzie wiadomo co z ewentualnymi zapachami niechcianymi.

 

Pozdrawiam

frapio

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1079-%C5%BCywica-epoksydowa-i-pierwsze-zdj%C4%99cia/page/2/#findComment-20116
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie jestem chemikiem ,ale pragnę zasugerować o związkach chemicznych bez smaku i zapachu jednak szkodliwych dla człowieka . Dlaczego uciekamy od rzeczy sprawdzonych wręcz przez wieki mam na myśli chociażby drewno które jest przyjazne człowiekowi .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1079-%C5%BCywica-epoksydowa-i-pierwsze-zdj%C4%99cia/page/2/#findComment-20323
Udostępnij na innych stronach

Odkąd przyjazne znaczy zdrowe? W drewnie są żywice (pewnie nie są zbyt smaczne i zdrowe - po spożyciu).

Drewno dębowe i bukowe jest silnie rakotwórcze – wie to każdy dobry stolarz i zakłada maskę przy obróbce tego drewna, co nie oznacza że do wędzenia się nie nadaje.

Piszecie że chemia, że ekologia, zdrowa żywność itp. – wszystko co nas otacza jest chemią, składa się z tych samych pierwiastków jakie odkryto. Jedne mniej, a inne bardziej szkodliwe – wszystko zależy od dawki –nawet tlenu nie możemy wdychać zbyt dużo bo jest zabójczy.

Po prostu umiaru we wszystkim nam trzeba.

Przypomina mi to dyskusję z innego forum - czy lepiej w miedzi czy KO

Chemikiem nie jestem, ale podejrzewam że w dymie wędzarniczym jest też dużo substancji szkodliwych dla zdrowia (podobnych do tych z palonego tytoniu) i wnikają one do wędzonek w większym lub mniejszym stopniu.

Kwestia proporcji. Na pewno nie jest miłym wdychanie dymu znad wędzarni (ani zdrowym).

Z żywicy zrezygnowałem, bo wolę dmuchać na zimne (czytaj nie jestem pewny jej wpływu na wędzonki, a nikt w tym temacie nie napisał jakie może to mieć konsekwencje na zdrowie i wpływ na wędzonki – poza tym że to chemia i szkodliwe itp.)

Strona ta bardzo mi pomaga w zrozumieniu i nauce tylko trzeba wszystko traktować z umiarem – takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1079-%C5%BCywica-epoksydowa-i-pierwsze-zdj%C4%99cia/page/2/#findComment-20633
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.