Skocz do zawartości

Boczek


Gość Leosta

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwie sprawy.

Bardzo lubię sobie z rana usmażyć jajecznicę na boczku wędzonym.  Gdy zabraknie swojego boczku żona kupuje boczek wędzony. Ale na tm kupnym nie można usmażyć niczego gdyż nie ma w nim tłuszczu, wszystko się przypala. Ze swojego boczku tłuszczyk się ładnie wytapia i wszystko można na nim usmażyć.

Mam pytanie: Gdzie się podział tłuszczyk z boczku kupnego?

 

http://i61.tinypic.com/2v3bk.jpg

mój boczuś

 

http://i57.tinypic.com/2nisdox.jpg

kupny boczek

 

I następma sprawa: Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny i jak wędzić żeby nie było czuć że wędzony tak jak kupny.

 

Po prawdzie są to sprawy mojej żony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziwne pytania... Tłuszczyk to chyba wyjechał za granicę za chlebem :D , a swojska wędzonka nawet parzona musi być czuć dym. Może zastanów się w jaki sposób wykonywany jest "efekt wędzonek" sprzedawanych w sklepach...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395310
Udostępnij na innych stronach

 

 

I następma sprawa: Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny i jak wędzić żeby nie było czuć że wędzony tak jak kupny. Po prawdzie są to sprawy mojej żony.

Jak by to powiedziała żaba" nie kumam" chcesz wędzic i zeby nie było czuc wędzonym? I uzyskac kolor taki jak w sklepie? Dobrze zrozumiałem?


 

 

Myślałem że na tym forum odpowiadają ci którzy mają coś do powiedzenia - fachowcy. Jeżeli tak, to nie ma sensu zadawać więcej pytań. Żegnam.

I nie tak nerwowo spokojnie ;):cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395323
Udostępnij na innych stronach

Kupne boczki,zwłaszcza te duńskie ,są chyba tylko malowane nie wędzone.Mają też dużo wstrzykniętych płynów.Podczas smażenia takie coś puszcza dużo białego płynu który nie skwierczy jak tłuszczyk tylko się gotuje .Dążenie by swoim wędzonkom nadać kolor i smak tych kupnych, kiepskiej jakości, mija się chyba z celem.

To oczywiście tylko moje zdanie. :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395325
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny

no moje oko to źle coś robisz, bo kolor twojego boczku jest... czarny, okopcony, musiałbyś dokładniej opisać cały proces jak robisz wędlinki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395336
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka odpowiedział Ci na pytanie, kupny boczek z twojej fotki nie widział dymu wędzarniczego. Jest to Boczek typu Duńskiego, produkt parzony, moczony w roztworze aby nadać mu delikatny kolor i posmak wędzonki. Charakteryzuje się tym, że jest miękki, w handlu zwykle występuje zwykle jako bardzo "chudy" dlatego może przyjąć dużą ilość tego białego świństwa które kipi na patelni, nie nadaje się do smażenia. Proponuje abyś uwędził boczek na słomkowy kolor a następnie parzył w niskiej temperaturze do momentu aż skóra będzie miękka. Otrzymasz produkt o niebo lepszy niż ten kupny pseudo boczek:) P.S. Do jajecznicy stosuj wyłącznie boczek wędzony lub wędzony pieczony:). 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395358
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie nadaje się do smażenia.

 

Sivon, przejęzyczyłeś się ;) powinno być "nie nadaje się do jedzenia".

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395361
Udostępnij na innych stronach

Sivon, przejęzyczyłeś się powinno być "nie nadaje się do jedzenia".

 

 

Tak to fakt, szczególnie widać jakość tego produktu próbując go smażyć :)

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395369
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chłop już dawno się pożegnał oziemble

dodam jeszcze od siebie, że z całym brakiem szacunku sie pozegnał.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395374
Udostępnij na innych stronach

Pożegnał się,ale to nie znaczy że tu nie zaglądnie i się przekona że można uzyskać w miarę rzeczowe odpowiedzi. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395381
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że na tym forum odpowiadają ci którzy mają coś do powiedzenia - fachowcy.

Jeżeli tak, to nie ma sensu zadawać więcej pytań.

 Żegnam.

Coś ty chłopie takie szybki Bill? Boczek się pali czy co?

Poczekaj kilka godzin, fachowcy siądą do kompów i dostaniesz wyczerpującą odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395394
Udostępnij na innych stronach

Ale afera! Strach coś napisać... Moja propozycja: kupuj dalej taki boczek spreparowany ze sklepu, tylko tłustszy i opowiadaj że był WĘDZONY...! Smacznego.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395409
Udostępnij na innych stronach

Ale afera! Strach coś napisać.

To nie afera a dzien powszedni.. Nawracaj Bracie wszystkich na dobra drogę a tych "opornych" to... nie wiem..  :cry: 

Edytowane przez Kruszynka
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Strach coś napisać..

Chyba ostatnio nie jesteś taki mocno strachliwy :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395424
Udostępnij na innych stronach

 

Strach coś napisać..

Chyba ostatnio nie jesteś taki mocno strachliwy :angel:

 

A to akurat racja wszędzie go pełno , jeszcze troche to otworze lodówke a tam withereggie :D :D :D Zarcik taki...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395430
Udostępnij na innych stronach

Jadąc do pracy dziennie jadę niedaleko dużego zakładu wyrabiającego produkty mięsne , nie uwierzycie jak tam pachnie wędzonym :) .Obojętnie o której godzinie , kiedy bym nie jechał zawsze tak samo .

Dymu nie ma jest tylko sam zapach , po rozmowie z kolegą który tam pracował wszystko jest jasne . Mają w pojemnikach aromat wędzenia taki koncentrat , moczą w tym i jest gotowe i z kilograma wychodzi kilo a nie 80-deko . To mięso nie widziało dymu ani ognia . Nowomodne wędzenie na pewno jest bardzo "zdrowe" .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395438
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie "otwierasz lodówkę a tam Wi......". Fakt niezprzeczalny, że wszędzie go pełno i wszystkim służy dobra radą. Taki serdeczny bardzo i na wszystkim się zna, a co drażliwsi szybko się żegnają. Nie piszę by "zaraz muchomora zadac" ale..... cos w tym jest ;):facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395446
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki koncentrat , moczą w tym i jest gotowe i z kilograma wychodzi kilo a nie 80-deko

 i tu sie mylisz kolego bo z kilograma wychodz 1,20 kg taka magia nastrzyku :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395453
Udostępnij na innych stronach

Co do OT dotyczącego mojej osoby, to proponuję zakończyć. Kotunia pisząc tak o mnie ja odbieram pochlebnie, ale znajdzie się niejeden "stary wyjadacz", który będzie docinac potem w stylu: zapytaj... ;) nie wiem wszystkiego bo taki się jeszcze nie urodził. :D staram się pomagać, obiecuje ograniczyć liczbę postów ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395456
Udostępnij na innych stronach

Nowomodne wędzenie na pewno jest bardzo "zdrowe" .

Wędzenie, o którym prawisz kolego jest wbrew pozorom zdrowsze od tradycyjnego :tongue: (oczywiście chodzi mi o samo "dymienie") ale czy wyroby są ładniejsze, smaczniejsze  i... czy to jeszcze jest wędzenie? ;)

Edytowane przez waldeman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.