Gość Leosta Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Mam dwie sprawy.Bardzo lubię sobie z rana usmażyć jajecznicę na boczku wędzonym. Gdy zabraknie swojego boczku żona kupuje boczek wędzony. Ale na tm kupnym nie można usmażyć niczego gdyż nie ma w nim tłuszczu, wszystko się przypala. Ze swojego boczku tłuszczyk się ładnie wytapia i wszystko można na nim usmażyć.Mam pytanie: Gdzie się podział tłuszczyk z boczku kupnego? http://i61.tinypic.com/2v3bk.jpgmój boczuś http://i57.tinypic.com/2nisdox.jpgkupny boczek I następma sprawa: Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny i jak wędzić żeby nie było czuć że wędzony tak jak kupny. Po prawdzie są to sprawy mojej żony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dziwne pytania... Tłuszczyk to chyba wyjechał za granicę za chlebem , a swojska wędzonka nawet parzona musi być czuć dym. Może zastanów się w jaki sposób wykonywany jest "efekt wędzonek" sprzedawanych w sklepach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Myślałem że na tym forum odpowiadają ci którzy mają coś do powiedzenia - fachowcy.Jeżeli tak, to nie ma sensu zadawać więcej pytań. Żegnam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2015 I następma sprawa: Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny i jak wędzić żeby nie było czuć że wędzony tak jak kupny. Po prawdzie są to sprawy mojej żony. Jak by to powiedziała żaba" nie kumam" chcesz wędzic i zeby nie było czuc wędzonym? I uzyskac kolor taki jak w sklepie? Dobrze zrozumiałem? Myślałem że na tym forum odpowiadają ci którzy mają coś do powiedzenia - fachowcy. Jeżeli tak, to nie ma sensu zadawać więcej pytań. Żegnam. I nie tak nerwowo spokojnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Kupne boczki,zwłaszcza te duńskie ,są chyba tylko malowane nie wędzone.Mają też dużo wstrzykniętych płynów.Podczas smażenia takie coś puszcza dużo białego płynu który nie skwierczy jak tłuszczyk tylko się gotuje .Dążenie by swoim wędzonkom nadać kolor i smak tych kupnych, kiepskiej jakości, mija się chyba z celem.To oczywiście tylko moje zdanie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jak wędzić żeby uzyskać kolor taki jak kupny no moje oko to źle coś robisz, bo kolor twojego boczku jest... czarny, okopcony, musiałbyś dokładniej opisać cały proces jak robisz wędlinki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2015 uważam podobnie jak kolega OSID Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Kruszynka odpowiedział Ci na pytanie, kupny boczek z twojej fotki nie widział dymu wędzarniczego. Jest to Boczek typu Duńskiego, produkt parzony, moczony w roztworze aby nadać mu delikatny kolor i posmak wędzonki. Charakteryzuje się tym, że jest miękki, w handlu zwykle występuje zwykle jako bardzo "chudy" dlatego może przyjąć dużą ilość tego białego świństwa które kipi na patelni, nie nadaje się do smażenia. Proponuje abyś uwędził boczek na słomkowy kolor a następnie parzył w niskiej temperaturze do momentu aż skóra będzie miękka. Otrzymasz produkt o niebo lepszy niż ten kupny pseudo boczek:) P.S. Do jajecznicy stosuj wyłącznie boczek wędzony lub wędzony pieczony:). Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2015 nie nadaje się do smażenia. Sivon, przejęzyczyłeś się powinno być "nie nadaje się do jedzenia". Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Sivon, przejęzyczyłeś się powinno być "nie nadaje się do jedzenia". Tak to fakt, szczególnie widać jakość tego produktu próbując go smażyć Edytowane 7 Stycznia 2015 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Chłop już dawno się pożegnał oziemble więc dajcie sobie panowie na luz , a swoją drogą coś bardzo nerwiozny ten "Gość" Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Chłop już dawno się pożegnał oziemble dodam jeszcze od siebie, że z całym brakiem szacunku sie pozegnał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Pożegnał się,ale to nie znaczy że tu nie zaglądnie i się przekona że można uzyskać w miarę rzeczowe odpowiedzi. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Myślałem że na tym forum odpowiadają ci którzy mają coś do powiedzenia - fachowcy.Jeżeli tak, to nie ma sensu zadawać więcej pytań. Żegnam.Coś ty chłopie takie szybki Bill? Boczek się pali czy co?Poczekaj kilka godzin, fachowcy siądą do kompów i dostaniesz wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ten filmik powinien rozwiac wszelakie watpliwosci na przykladzie sklepowego "Tatara".. Smacznego.. Tu link: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Ale afera! Strach coś napisać... Moja propozycja: kupuj dalej taki boczek spreparowany ze sklepu, tylko tłustszy i opowiadaj że był WĘDZONY...! Smacznego. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Ale afera! Strach coś napisać.To nie afera a dzien powszedni.. Nawracaj Bracie wszystkich na dobra drogę a tych "opornych" to... nie wiem.. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Strach coś napisać.. Chyba ostatnio nie jesteś taki mocno strachliwy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Strach coś napisać..Chyba ostatnio nie jesteś taki mocno strachliwy A to akurat racja wszędzie go pełno , jeszcze troche to otworze lodówke a tam withereggie :D Zarcik taki... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jadąc do pracy dziennie jadę niedaleko dużego zakładu wyrabiającego produkty mięsne , nie uwierzycie jak tam pachnie wędzonym .Obojętnie o której godzinie , kiedy bym nie jechał zawsze tak samo .Dymu nie ma jest tylko sam zapach , po rozmowie z kolegą który tam pracował wszystko jest jasne . Mają w pojemnikach aromat wędzenia taki koncentrat , moczą w tym i jest gotowe i z kilograma wychodzi kilo a nie 80-deko . To mięso nie widziało dymu ani ognia . Nowomodne wędzenie na pewno jest bardzo "zdrowe" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie "otwierasz lodówkę a tam Wi......". Fakt niezprzeczalny, że wszędzie go pełno i wszystkim służy dobra radą. Taki serdeczny bardzo i na wszystkim się zna, a co drażliwsi szybko się żegnają. Nie piszę by "zaraz muchomora zadac" ale..... cos w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Stycznia 2015 taki koncentrat , moczą w tym i jest gotowe i z kilograma wychodzi kilo a nie 80-deko i tu sie mylisz kolego bo z kilograma wychodz 1,20 kg taka magia nastrzyku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Co do OT dotyczącego mojej osoby, to proponuję zakończyć. Kotunia pisząc tak o mnie ja odbieram pochlebnie, ale znajdzie się niejeden "stary wyjadacz", który będzie docinac potem w stylu: zapytaj... nie wiem wszystkiego bo taki się jeszcze nie urodził. staram się pomagać, obiecuje ograniczyć liczbę postów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2015 O nie wyrzucam lodówke ! spoko Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Nowomodne wędzenie na pewno jest bardzo "zdrowe" .Wędzenie, o którym prawisz kolego jest wbrew pozorom zdrowsze od tradycyjnego (oczywiście chodzi mi o samo "dymienie") ale czy wyroby są ładniejsze, smaczniejsze i... czy to jeszcze jest wędzenie? Edytowane 7 Stycznia 2015 przez waldeman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/#findComment-395469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.