Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

 

Półtora miesiąca temu rozpocząłem moją przygodę z produkcją sera. Efektem są dwa ponad-miesięczne krążki, zrobione z przepisu na ser gouda. Pierwotnie, krążki były trzy, lecz jeden (najstarszy) z nich wyparował. Dwa pozostałe sery, ok. 2 tygodnie temu pokryłem parafiną. Od razu zaznaczę, że po lekturze forum i książki o wyrobie sera mogę śmiało stwierdzić, iż popełniłem MASĘ błędów. Z nimi w przyszłości sobie poradzę, jednak pojawił się problem, z którym uporać muszę się natentychmiast. Dnia dzisiejszego zauważyłem czarne plamki pod parafiną i słusznie założyłem, że jest to pleśń. Po zdjęciu parafiny ukazał mi się widok takowy.

 

http://i58.tinypic.com/2isbj29.jpg

 

http://i58.tinypic.com/2nl92pt.jpg

 

Moje pytanie jest takie. Czy da się te serki uratować? Czy ściągnięcie warstwy pleśni i przemycie powierzchni sera roztworem solnym będzie właściwym rozwiązaniem?

 

Z góry dziękuję za podpowiedź!

Radek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/
Udostępnij na innych stronach

:) w trakcie robienia serów musiałeś już zaszczepić je pleśnią,teraz trzeba skroić tą pleśń i to z dużym zapasem.Dobrze by było pokryć najpierw powłoką serowarską i dopiero parafiną. :)

Edytowane przez Kruszynka
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/#findComment-395593
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.