radeck Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Szanowni Forumowicze, Półtora miesiąca temu rozpocząłem moją przygodę z produkcją sera. Efektem są dwa ponad-miesięczne krążki, zrobione z przepisu na ser gouda. Pierwotnie, krążki były trzy, lecz jeden (najstarszy) z nich wyparował. Dwa pozostałe sery, ok. 2 tygodnie temu pokryłem parafiną. Od razu zaznaczę, że po lekturze forum i książki o wyrobie sera mogę śmiało stwierdzić, iż popełniłem MASĘ błędów. Z nimi w przyszłości sobie poradzę, jednak pojawił się problem, z którym uporać muszę się natentychmiast. Dnia dzisiejszego zauważyłem czarne plamki pod parafiną i słusznie założyłem, że jest to pleśń. Po zdjęciu parafiny ukazał mi się widok takowy. http://i58.tinypic.com/2isbj29.jpg http://i58.tinypic.com/2nl92pt.jpg Moje pytanie jest takie. Czy da się te serki uratować? Czy ściągnięcie warstwy pleśni i przemycie powierzchni sera roztworem solnym będzie właściwym rozwiązaniem? Z góry dziękuję za podpowiedź!Radek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) w trakcie robienia serów musiałeś już zaszczepić je pleśnią,teraz trzeba skroić tą pleśń i to z dużym zapasem.Dobrze by było pokryć najpierw powłoką serowarską i dopiero parafiną. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/#findComment-395593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeck Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Powłoki niestety nie mam. Pleśń skroiłem, przesmarowałem solanką. Będę informował czy udało się je uratować. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/#findComment-395616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Możesz też spirytusem, ma działanie odkażające. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10871-moje-serowe-podboje/#findComment-395713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.